REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švica sprejela zakon za omejitev priseljevanja iz EU brez kvot

Švica sprejela zakon za omejitev priseljevanja iz EU brez kvot

Švicarski parlament je danes po več letih sprejel zakon za omejitev priseljevanja iz držav EU, ki ne vključuje kvot. Tako Švica ne bo kršila dogovorov z unijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Evropska komisija je odločitev pozdravila.

Poslanci so ustrezno rešitev iskali od februarja 2014, ko so Švicarji na zavezujočem referendumu s tesno večino podprli uvedbo kvot za priseljevanje. Hkrati pa niso želeli kršiti dogovora z EU, ki delavcem zagotavlja prosto gibanje.

Skoraj četrtina prebivalcev Švice ima namreč tuje potne liste, kar Švico uvršča med države z največjim deležem tujcev v Evropi. Več kot 80 odstotkov tujcev pa predstavljajo Evropejci.

Novi zakon priseljevanje omejuje zgolj posredno. Tako bodo morala podjetja odslej delavce iskati med brezposelnimi, ki so že v Švici in ne v tujini. To pravilo velja za regije in gospodarske sektorje z visokimi stopnjami brezposelnosti.

Evropska komisija, ki je bila nad izidom referenduma razočarana, je današnjo odločitev švicarskega parlamenta pozdravila. "Kaže, da gre zakon v pravo smer," je povedal tiskovni predstavnik komisije Margaritis Schinas. "Dober znak je, da zakon ni več usmerjen k uvedbi kvot za prost pretok državljanov EU in omejevanju njihovega dostopa do švicarskega trga dela," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sprejetje zakona v švicarskem parlamentu in zadovoljstvo Bruslja bi lahko odblokirala številna vprašanja, ki otežujejo odnose med EU in Švico.

Švicarska vlada je tako že dala zeleno luč za izenačitev hrvaških državljanov z drugimi državljani EU glede prostega gibanja v Švici. Švicarske oblasti so namreč zaradi referenduma o kvotah blokirale ratifikacijo sporazuma med Hrvaško in EU o prostem gibanju.

Tedaj je Bruselj zaradi tega onemogočil sodelovanje Švice v programu EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Tako bodo lahko švicarski raziskovalci znova sodelovali v programu.

Desna populistična Ljudska stranka (SVP), ki je podala pobudo za referendum leta 2014, je danes sprejeti zakon označila za "izdajo", kršitev švicarske ustave in vdajo Evropski uniji. Napovedali so tudi nov referendum, na katerem bodo odločali o popolni odpravo sporazuma o prostem gibanju ljudi.

Delite članek