REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svetlič za mračno prihodnost ustavnega sodišča: Pravni začetnik, homofob in šovinist izvoljen za ustavnega sodnika

Svetlič za mračno prihodnost ustavnega sodišča: Pravni začetnik, homofob in šovinist izvoljen za ustavnega sodnikaRok Svetlič bi streljal na migrante... Vir: Twitter, posnetek zaslona

Napovedano se je ta teden tudi zgodilo – izbranec predsednika republike Rok Svetlič je bil izvoljen za ustavnega sodnika.

Za njegovo izvolitev je glasovalo 46 poslancev, prav toliko pa je bilo oddanih glasovnic.

Opozicijski poslanci niso dvignili glasovnic, Svetlič pa je bil izvoljen s pomočjo glasov SDS, NSi, SNS, SMC, poslancev DeSUS-a in poslanca manjšin.

Prav to, da sta tako poslanca manjšin kot (in predvsem) poslanci DeSUS-a v nasprotju z voljo svoje stranke in volivcev (enako velja tudi za poslance SMC-ja) pripomogli k izvolitvi Svetliča ter podprli sporno odločitev, ki jo je poleg Boruta Pahorja najbolj zagovarjala Janševa SDS si bo vredno zapomniti tudi v prihodnje.

Svetlič je bil sicer četrti kandidat, ki ga je Pahor predlagal za naslednika sodnice Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani.

Pred njim je Pahor za ustavne sodnike predlagal Andraža Terška in Anžeta Erbežnika na podlagi javnega poziva ter Janeza Kranjca po lastni izbiri, a nihče izmed njih ni dobil zadostne podpore.

Je pa skorajda gotovo, da je bila četrta izbira Pahorja doslej najslabša.

Pogledi Roka Svetliča na svet zagotavljajo, da bo pravica v Slovniji še naprej slepa
Pogledi Roka Svetliča na svet zagotavljajo, da bo pravica v Sloveniji še naprej - slepa. Vir: Twitter

Težava Svetliča je po eni strani dejstvo, da sploh ni pravni strokovnjak, saj se po lastnih besedah s pravom sploh nikoli ni ukvarjal, hkrati pa se je s trditvami, s katerimi je migrante izpostavil kot eksistencialno nevarnost za državo, zoper katero je dovoljeno uporabiti orožje kompromitiral že pred izvolitvijo.

Ob tem pa gre za človeka, ki mu pozitivni predpisi ne pomenijo veliko in se mu zdi najpomembnejše soditi tako, kot mu veleva 'notranji sodniški kompas' – prežet s konservativnimi in šovinističnimi stališči.

Obenem je tudi prostozidar in kot takšen prepričan v odločilno vlogo pomembnežev, ki morajo voditi neuko ljudstvo, pa čeprav z netransparentnim delovanjem.

Njegova izvolitev je zato hud udarec za ustavno sodišče in predstavlja še en korak v smeri razgradnje pravne države v Sloveniji.

Svetlič se je v krajšem nagovoru po izvolitvi sicer zahvalil za izkazano podporo.

Poudaril je, da bo naredil vse, »da bo lahko prav vsak človek, posebej tisti z roba družbe, brez kapitalske, ekonomske moči, verjel, da ima v pravu Republike Slovenije zanesljivega zaveznika.«

Kako malo pomenijo te besede pa kažejo posnetki njegovega nastopa v glasbeni skupini, v kateri je nastopil v vlogi zdravnika, ki s kleščami zdravi istospolne.

Od tega zavržnega ravnanja se sicer nikoli ni distanciral, čeprav bi to seveda pričakovali vsi državljani in ne le tisti z roba družbe, ki pripadajo prizadeti manjšini LGBTQ.

Svetlič je sicer predstojnik Pravnega inštituta pri Znanstvenoraziskovalnem središču Koper.

Vir: Twitter

Njegovo temeljno raziskovalno področje predstavljajo filozofija prava, etika, ontologija in nemška klasična filozofija.

Doktorat ima iz filozofije, da konča pravno fakulteto pa je potreboval kar 17 let.

Rasist Svetlič ob komadu "Rasist"
Svetlič je imel glavno vlogo v videu skladbe Rasist. Vir: Posnetek zaslona, YouTube
Pogledi Roka Svetliča na svet zagotavljajo, da bo pravica v Slovniji še naprej - slepa.

Izbira kandidata za ustavnega sodnika je prepuščena predsedniku države, ki lahko predlaga kogar koli, vendar mora biti kandidat »pravni strokovnjak« in star nad 40 let.

Mnogi zato menijo, da dejstvo, da je nekdo končal Pravno fakulteto še ne pomeni, da je »pravni strokovnjak«, še posebej, če se s pravom nikoli ni ukvarjal in celo ne razlikuje med Sodiščem EU in Sodiščem za človekove pravice.

Osnovni problem pa je seveda dejstvo, da je bil Svetlič sploh predlagan.

Gre samo še za en eklatanten primer, da se na položaje izbirajo ljudje, ki nimajo osnovnih kompetenc.

Ta praksa se je začela z odpoklicem epidemiologov od upravljanja z epidemijo, nadaljevalo pa s kadrovanjem vlade od Statističnega zavoda do policije in izvolitvijo pravosodnega ministra, ki je verižil s slamnatimi podjetji in je v kazenskem postopku.

Zato je seveda logično da aktualna vlada izbere tudi ustavnega sodnika, ki nima nikakršnih pravosodnih izkušenj in se bo kot pravni začetnik svojega novega poklica priučil.

Ob tem pa gre še za človeka, ki mu pozitivni predpisi ne pomenijo veliko in se mu zdi najpomembnejše soditi tako, kot mu veleva notranji sodniški kompas – prežet s konservativnimi in šovinističnimi stališči.

Ustavno sodišče je tako dobilo nov udarec, Borut Pahor pa si je lahko končno vpisal dosežek, na podlagi katerega želi od prihodnje Janševe vlade zahtevati, da ga pošlje na kakšno lepo mednarodno funkcijo.

Toda še prej bodo o tem odločali volivci, ki tako ostajajo zadnja obramba pred dokončno orbánizacijo države.

Delite članek