REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Studio 9. maj: Štefančič bo Studio City vodil »v živo« v Slovenskem mladinskem gledališču

Studio 9. maj: Štefančič bo Studio City vodil »v živo« v Slovenskem mladinskem gledališčuMarcel Štefančič. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Voditelj oddaje Studio City na Televiziji Slovenija (TVS) Marcel Štefančič, ki mu vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) nedavno ni podaljšalo pogodbe, bo v ponedeljek namesto na TVS pripravil Studio City v Slovenskem mladinskem gledališču.

»Spoštovani gospod predsednik, gospoda nadškofa. Obljubili smo, da se 9. maja, na dan zmage vrnemo in vrnili se bomo,« je zapisal Marcel Štefančič.

Štefančič, dolgoletni voditelj oddaje Studio City je namreč ostal brez pogodbe, čeprav je bil pripravljen 3 mesece delati tudi brezplačno.

Vodstvo RTVS ga je kaznovalo zaradi menda neprimernega obnašanja, ko je kritiziral odhajajočo vlado Janeza Janše in avtoritarnost vodstva RTVS.

Vodstvo Televizije Slovenija se je tako dejansko odreklo oddaji, ki je bila posebnost v slovenskem prostoru in je bila ob tem tudi zelo gledana.

Vodstvo Televizije Slovenija se je tako dejansko odreklo oddaji, ki je bila posebnost v slovenskem prostoru in je bila ob tem tudi zelo gledana.

Studio City naj bi sicer ostal.

Najprej so se pojavile informacije, da bo oddajo vodila odhajajoči vladi in vodstvu RTVS bolj všečna in zvesta Vida Petrovčič, toda vodstvo RTV SLO  je te govorice nato zanikalo.

Je pa res, da je ta novinarka prevzemala številne oddaje in naloge kolegov, ki so se znašli v nemilosti Janši všečnim urednikom in direktorjem.

To ji je tudi zelo jasno očitala kolegica Eugenija Carl.

Kar je številne seveda osupnilo, saj zna gospa menda še najbolj zanimive teme spremeniti v pogrebne procesije.

Mnogi pa so Petrovčičevi očitali tudi, da je pripravljena prevzeti delo vseh novinarjev, ki so se znašli pod pritiskom vodstva televizije in ji oponesli nekolegialnost.

Toda posebno edicijo oddaje si bo v Slovenskem mladinskem gledališču mogoče ogledati v živo, prenašali pa jo bodo tudi na spletu.

Prenos Studia City, ki se bo začel v ponedeljek, 9. maja ob 21 uri, bo prav tako omogočen na dvorišču pred vhodom v Klub Mladinsko. Po koncu bo tam mogoče posneti izjave, so sporočili iz gledališča.

Za ogled v živo pa bo treba imeti vstopnico, ki jo bodo gledalci lahko po simbolični ceni dva evra kupili v ponedeljek eno uro pred dogodkom pri blagajni gledališča na Vilharjevi 11 v Ljubljani.

Studio City
Janševim podložnikom ni uspelo s sveta spraviti tudi oddje Tarča. Vir: Posnetek zaslona

Vodstvo RTV SLO je sicer sporočilo, da so jih »k posodobitvi oddaje spodbudile tudi Štefančičeve izjave marca na javni tribuni za javno RTV«, ki naj bi bile žaljive do zaposlenih na RTVS, v delu pa naj bi se jih dalo razumeti tudi kot »grožnjo zoper posamezne zaposlene.«

V Sindikatu novinarjev Slovenije so medtem ocenili, da Štefančič ni bil žaljiv, niti ni nikomur grozil. V četrtkovem javnem pismu vodstvu zavoda so zahtevali vrnitev oddaje s Štefančičem kot voditeljem.

Zahtevali so tudi, da se nemudoma končajo pritiski na ekipo ustvarjalcev oddaje.

Marcel - sporočilo
Vir: Posnetek zaslona

Vodstvo zavoda je v današnjem odzivu zavrnilo obtožbe.

Od sindikata pričakuje dokazila o pritiskih, v nasprotnem primeru pa opravičilo.

Pod zahtevo za vrnitev Studia City se je sicer podpisalo več kot 40.000 državljank in državljanov, novo peticijo z naslovom Konec političnemu obračunavanju: Marcel naj ostane pa je v nekaj dneh podpisalo skoraj 20.000 ljudi, so v četrtkovem javnem pismu navedli v sindikatu.

Marcel vsekakor ne bo ostal ne brez službe, ne brez dohodkov, kar se je sicer dogajalo mnogim drugim novinarjem v Sloveniji, ki žal niso bili deležni niti približno podobne pozornosti javnosti.

Je pa že danes jasno, da bo bitka Marcela Štefančiča na koncu dobljena in da je pretirano dramatiziranje danes, po volitvah, nekoliko brez osnove.

Marcel vsekakor ne bo ostal ne brez službe, ne brez dohodkov, kar se je sicer dogajalo mnogim drugim novinarjem v Sloveniji, ki žal niso bili deležni niti približno podobne pozornosti javnosti.

Verjetno pa bo do preobrata prišlo šele čez nekaj mesecev, ko bo sprejet nov zakon o RTV Slovenija.

In bo moralo sedanje vodstvo, kompromitirano zaradi podpiranja Janševe vlade, zapustiti mesta, ki jih je zadnja leta zasedlo.

Delite članek