REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spopad civilizacij: EU dovolila cepilno diskriminacijo, Slovenija jo je takoj uvedla, povračilni ukrepi že v teku!

Spopad civilizacij: EU dovolila cepilno diskriminacijo, Slovenija jo je takoj uvedla, povračilni ukrepi že v teku!Cepilni potni listi prinašajo diskriminacijo. Vir: Twitter

Zaradi načela recipročnosti, ki je uveljavljeno z mednarodnim pravom bo evropsko privilegiranje »zahodnih« cepiv sprožilo tudi povračilne ukrepe drugih držav.

Načrt EU, po katerem bodo lahko ljudje to poletje znova potovali še zmeraj skriva nekaj nejasnosti in pasti.

Prepričanje, da bomo s cepljenjem lahko znova »svobodno« potovali je zato – naivno.

Ob tem cepiv v Sloveniji sploh ne bo mogoče izbirati...

Digitalni zeleni certifikat bo namreč nekatere ključne odločitve prepustil državam članicam, te pa bodo lahko nato same izvajale – diskriminacijo potnikov, cepljenih z »nepravimi« cepivi.

Pri tem očitno gre bolj za zaščito interesov velikih farmacevtskih podjetij, kot za zdravje ljudi.

Z drugimi besedami to pomeni, da bodo države članice lahko same določale, katera cepiva »priznavajo,« medtem ko bodo morale obvezno dopustiti potovanje znotraj svojih meja le tistim, ki so cepljeni z v EU odobrenimi cepivi.

Na prvi pogled se to zdi razumno, vendar v resnici - ni.

Pri tem očitno gre bolj za zaščito interesov velikih farmacevtskih podjetij, kot za zdravje ljudi.

Cepilni potni list
Cepilni potni list. Vir: Twitter
Vendar doslej niti najbolj ugledni 'zahodni' strokovnjaki nikoli niso zatrdili, da 'vzhodna' cepiva ne bi bila učinkovita.

Da imajo vse države vsaka zase in skupaj, ob pomoči Evropske agencije za cepiva (EMA) pravico, da same odločajo, katero cepivo je primerno iz varno za uporabo njihovih državljanov je seveda prav.

Toda v tem primeru gre za nekaj drugega – za omejevanje pravice do svobodnega potovanja državljanom praviloma drugih držav izven EU ali pa državljanom članic EU, ki so bili cepljeni s cepivom, ki v neki državi ni odobreno, vendar je bilo odobreno v njegovi matični ali neki drugi državi.

To pomeni, da bi se na primer madžarski ali slovaški državljan ali nek drug državljan, ki prihaja v EU iz države izven tega bloka moral podvreči obvezni karanteni kljub temu, da je bil že cepljen, če je bil na primer cepljen s cepivom kitajskega Sinopharma ali ruskim Sputnikom V.

Vendar doslej niti najbolj ugledni »zahodni« strokovnjaki nikoli niso zatrdili, da »vzhodna« cepiva ne bi bila učinkovita.

Dvomi so obstajali predvsem zaradi varnosti za uporabnika. Kar pa je nekaj, kar zadeva samega cepljenega in morda še neko drugo državo, ne pa neko tujo državo.

Zato je že sedaj jasno, da bodo »cepilni potni listi«, če bodo izpeljani tako, kot to načrtuje EU, povzročili vrsto podobnih ukrepov in svet še dodatno razdelili na različne »bloke.«

V državah, katerih prebivalcem bodo države članice EU dejansko prepovedovale svobodo gibanja na lastnem ozemlju kljub temu, da bodo cepljeni z nekim od v EU »nepriznanim« cepivom, tega zagotovo ne bodo gledali mirno.

Zaradi načela recipročnosti, ki je uveljavljeno z mednarodnim pravom bo evropsko privilegiranje »zahodnih« cepiv zagotovo sprožilo tudi povračilne ukrepe drugih držav.

To pa lahko pomeni, da cepljeni s cepivom Pfizerja, Moderne, Johnson & Johnsona ne bodo mogli vstopiti na ozemlja teh držav.

Druga možnost je, da bodo sicer lahko vstopili, da pa bodo podvrženi dodatnim omejitvam ali testom ali pa bodo iste države odgovorile »asimetrično« z drugimi, podobno »neprijaznimi« ukrepi.

Vučić in Sputnik
Srbija v maju začenja proizvodnjo Sputnika V. Vir: Twitter

Kar je sicer običajno in pričakovano.

Zaradi načela recipročnosti, ki je uveljavljeno z mednarodnim pravom bo evropsko privilegiranje »zahodnih« cepiv zagotovo sprožilo tudi povračilne ukrepe drugih držav.

To se dejansko že dogaja.

Slovenija, na primer, omogoča vstop v državo brez obvezne karantene, vendar le za tiste, ki so cepljeni z »zahodnimi« cepivi.

To pomeni, da se državljan Madžarske (in jutri Avstrije!), cepljen s cepivom Sinopharma v Sloveniji ne more izogniti – karanteni.

Kako bo to odločitev slovenske vlade sprejemala madžarska vlada bomo videli v prihodnjih dnevih.

Toda pričakovan odgovor je – reciprociteta.

Madžarski državljani cepljeni s cepivom Sinopharma ali s Sputnikom V ne bodo mogli v Slovenijo, bodo pa lahko odšli kam drugam - na primer v Srbijo in Grčijo.

Ali pa na Bavarsko...

Toda tudi v državah, kjer so »diverzificirali« svoja cepiva, ne bodo sedeli križem rok.

V Srbiji so, na primer, že napovedali in tudi izvedli recipročne ukrepe.

In to pomeni, da v Srbijo cepljeni tujci lahko vstopijo brez vseh omejitev – ampak le, če prihajajo iz držav, ki enakih omejitev ne postavljajo državljanom Srbije, sicer pa vsi, cepljeni s katerimkoli cepivom v Srbiji.

Kar pomeni, da v Sloveniji cepljeni z AstraZeneco, Pfizerjem, Moderno in ostalimi zahodnimi cepivi v Srbijo ne morejo vstopiti, ne da bi se podvrgli 10-dnevni karanteni.

Povsem drugače je, če so z istimi cepivi cepljeni – v Srbiji.

Szijarto med cepljenjem s cepivom Sputnik V : Vir: Facebook
Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó med cepljenjem s cepivom Sputnik V. Vir: Facebook

Zdi se nekoliko absurdno in tudi dejansko je tako, toda le zato, ker tudi EU dopušča diskriminacijo prebivalcev glede na cepivo, s katerim so se cepili.

Ob tem pa to seveda ni edina pot.

Na ravni EU je že sprejeto pravilo, da lahko same države članice odločijo, da brez obveznosti karantene dopuščajo vstop ali neomejeno prehajanje meja tudi tistim, ki so cepljeni z drugimi in ne zgolj s strani agencije EMA oziroma s strani nacionalne institucije odobrenimi cepivi.

Grčija se je, na primer, že odločila, da bodo na njenih mejah dobrodošli vsi, ne glede na cepivo, s katerimi bodo cepljeni, ostali pa bodo lahko vstopili s PCR testi.

Sputnik V se je na primer znašel na udaru lažne propagande na t. i. Zahodu še preden je bil registriran.

Toda Slovenija tega, da lahko odloča samostojno in se izogne diskriminaciji ni izkoristila. Odločila se je za diskriminacijo ljudi.

Vse članice EU ne ravnajo enako. Grčija se je, na primer, že odločila, da bodo na njenih mejah dobrodošli vsi, ne glede na cepivo, s katerimi bodo cepljeni, ostali pa bodo lahko vstopili s PCR testi.

Podobno je v ZDA, kjer so ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni sporočili, da ljudje, ki so popolnoma cepljeni proti koronavirusu lahko potujejo preko meja posameznih zveznih držav znotraj ZDA brez testiranja na covid-19 ali odhodov v karanteno.

Za njih prav tako ni potrebna samoizolacija.

Sinovac cepivo Vir:Twitter
Sinovac cepivo. Vir: Twitter

Toda ZDA so enotna država. V Evropi pa bo svoboda potovanj tudi v prihodnje in kljub »zelenim digitalnim certifikatom« še naprej omejena z nacionalnimi mejami, kar bo imelo resne, tudi gospodarske posledice.

Svobodo naših potovanj bodo v prihodnje omejevale meje uporabe cepiv, ki so sicer vsa učinkovita, vendar bodo omejitve ostale, ker bodo države varovale interese »svojih« farmacevtskih podjetij.

In to kljub temu, da mednarodne raziskave (spodaj) dokazujejo, kako so vsa cepiva zelo učinkovita in kako tudi vzhodna niso manj, ampak vsaj enako učinkovita.

Svet po pandemiji zato ne bo bolj svoboden, pač pa še bolj razdeljen na »civilizacijske bloke.«

In to bo zelo pripravna podlaga ne za globalizacijo, pač pa za »spopade civilizacij.«

Kar se tiče Slovenije in njene vlade pa je tudi vse jasno - ker je sovražno nastrojena do vsega, kar prihaja z juga ali severovzhoda, lahko vidimo, kako se je Slovenija med prvimi odločila za diskriminacijo cepljenih, s tem pa dolgoročno omejila tudi potovanja svojih državljanov v isti smeri.

Predsednik slovenske vlade sicer pravilno ugotavlja, da bo pandemija premagana, ko bosta cepljena tako vzhod kot zahod, istočasno pa s tem, ko njegova vlada diskriminira vzhodna cepiva in celo cepljene z vzhodnimi cepivi, s tem omogoča, da bo manj cepljenih in da bo virus v tej vojni zmagoval.

Delite članek