REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija je NATO koridor: Povečan promet na avtocestah zaradi prevažanja natovskega orožja proti mejam Rusije

Slovenija je NATO koridor: Povečan promet na avtocestah zaradi prevažanja natovskega orožja proti mejam Rusije

Kar vidimo te dni, je res srhljivo: Slovenija je za NATO postala le hitra in neproblematična transportna pot za premik vojaštva zveze NATO na vzhod.

To vojaštvo pa se pravkar, zaradi tako imenovanih "vojaških vaj", v resnici pa zaradi vojne proti Rusiji, skozi Slovenijo že premika proti mejam Rusije...

"Zaradi tranzita zavezniških sil v Evropi skozi Republiko Slovenijo bo od sobote, 15. do srede, 19. junija, občasno povečan promet vojaških vozil na pomurski in primorski avtocesti.

Cestni tranzit bo potekal tako, da bo čim manj moteč za druge udeležence prometa. Kolone vojaških vozil bo spremljala vojaška policija Slovenske vojske, premikale pa se bodo zunaj prometnih konic," sporočajo iz SV.

Republika Slovenija namreč s Slovensko vojsko v okviru podpore države gostiteljice zaveznicam in partnericam nudi svojo logistično podporo.

Vse to izvaja v sodelovanju s civilnimi partnerji v Republiki Sloveniji, ki zagotavljajo pomorske, cestne in železniške premike.

Ravno v času, ko bodo vsi odhajali proti morju se bo na istih cestah torej trlo vojaških kamionov in drugih vozil, ki jih v takh količinah nismo videli že od leta 1991.

In vse to - zakaj?

Zaradi obkoljevanja in draženja Rusije?

Dokler znova ne bo kakšna od manjših držav malce prepozno ugotovila, da z Rusi ni dobro češenj zobat...

A ni to edina težava.

Orožje, ki gre proti Ukrajini je potencialna nevarnost, a še huje je, ker je NATO sedaj prevzel nase logistiko.

Če bo NATO naredil več logističnih centrov, potem bi tudi ti lahko postali tarče napadov Rusije.

Orban se je pravilno odločil, zahteval izjemo - in jo dobil.

In Slovenija?

Slovenija je za NATO le - koridor.

Danes. Jutri pa morda tudi skladišče?

Primer Madžarske pa kaže, da je mogoč tudi drugačen dogovor, ki je našo sosedo izvzel iz zgrešenih in nevarnih vojaških avantur zahoda.

Orožje se namreč formalno prevaža zaradi manevrov, dejansko pa, kot poroča britanski Telegraph, zaradi priprav članic NATO na intervencijo proti Rusiji.

Telegraph poroča, da Nato pripravlja kopenske koridorje, da bi ameriške enote prepeljal na frontne črte v "primeru evropske vojne z Rusijo".

Lahko bi tudi rekli, da pod krinko "priprave na možnost" Nato že načrtuje vojno z Rusijo.

Toda nekatere članice zveze NATO v tem ne bodo sodelovale.

Takole pravi madžarski predsednik: 

"Nato želi Ukrajini pomagati z ustanovitvijo tako imenovane misije Nato-Ukrajina. Kar pomeni, da bo Nato koordiniral prenos orožja v Ukrajino. Ustvarili bodo tri velike baze, od koder bodo prenašali orožje v Ukrajino. To je na ozemlju držav Nata: Poljska, Slovaška, Romunija. Na to nismo pripravljeni, ker menimo, da tam, kjer se prenaša orožje, to mesto postane vojaška tarča s sovražnikovega vidika. In tam se lahko zgodi karkoli. Ukrajinska misija torej pomeni, prvič, da vzpostavlja te koordinacijske točke za prenos orožja, drugič, da države članice Nata zbirajo denar za podporo ukrajinskim vojnim prizadevanjem, in tretjič, da usposabljajo ukrajinske vojake. Poteka razprava o tem, ali bo to potekalo na njihovem ozemlju ali na ozemlju Ukrajine. Toda bistvo je, da so neposredno vključeni v urjenje ukrajinskih vojakov, ki gredo na fronto. Madžarska ne želi sodelovati v tem in ta problem je treba rešiti. Očitno je, da smo pod ogromnim pritiskom. 31 držav članic nas sili, da preidemo s strani miru na stran vojne."

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na zahteve Orbana že pristal in Madžarska ne bo vključena v logistične operacije zveze NATO proti Rusiji.

Ne pa tudi Slovenija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek