REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandalozno: razkrit veleposlanikov spodrsljaj, on pa bi urednika najraje kar »s palico po riti«

Škandalozno: razkrit veleposlanikov spodrsljaj, on pa bi urednika najraje kar »s palico po riti«Marko Makovec, vir: Portal Plus

Kolegom pri Portalu Plus se je pripetilo nekaj, kar je vredno vsake obsodbe in za kar smo v Sloveniji že (naivno) mislili, da je stvar preteklosti. Da nekdo z nasiljem grozi novinarjem ne more in ne sme postati sprejemljivo.

Objavili so namreč informacijo, da Marka Makovca, veleposlanika v Bruslju zanima veleposlaniško mesto v Zagrebu in da se je že zahvaljeval za čestitke prijateljev ob imenovanju za veleposlanika v Zagrebu ter da je nekaj hudo narobe, če se nekdo še pred uradnim zaključkom postopka obnaša tako, kot da je že imenovan.

Kar je seveda diplomatski in še kakšen faux pas.

Vsaka država prejemnica ima namreč pravico do »agremana«, do pristanka ali zavrnitve diplomata, ki je dejansko predstavnik slovenskega suverena (formalno Boruta Pahorja) v sosednji državi.

Toda vse dokler postopek ni končan, se o tem seveda ne govori in ne komentira.

Marko Makovec Vir: Portal Plus

To diplomatsko etiko in bonton pa je s svojimi objavami in odzivi na družbenih omrežjih prvi prekršil izbranec slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Že s tem je seveda jasno pokazal, da je neprimeren za opravljanje službe, ki si jo je očitno zelo želel.

Že s  svojim odzivom na objavo je Makovec jasno pokazal, da je neprimeren za opravljanje službe, ki si jo je očitno zelo želel.

Ampak, ko je bila njegova neprimerna komunikacija razkrita, se ni opravičil in posul s pepelom, ampak je, žal, nadaljeval v isti smeri. In še huje. Uredniku Dejanu Steinbuchu, ki je objavil neprimerno komunikacijo Makovca, je celo zagrozil, s »palico po riti,« kot kaže njegov tvit.

Kar je seveda škandal brez primere. Da nekdo, ki je kandidat za takšno visoko funkcijo uporablja gostilniški diskurz in novinarju grozi celo z nasiljem pa predstavlja tudi kršitev pozitivne zakonodaje in predstavlja očiten in nedopusten pritisk na svobodo medijev.

Kaj takšnega je potrebno zatreti v kali. Ker če ne, če postanejo obračuni z novinarji nekaj sprejemljivega, potem se verbalne grožnje prej ali slej sprevržejo tudi v pravo nasilje. Poglejmo samo, kako se je nedaleč od Slovenije nekaj podobnega pripetilo novinarju in uredniku Slavku Ćuruviji. Sodbo njegovim eksekutorjem so izrekli šele sedaj, po 20 letih.

Slavko Ćuruvija in mesto zločina

Zato je to ravnanje  veleposlanika Makovca v Sloveniji potrebno obsoditi takoj. In sedaj.

Zato je to ravnanje veleposlanika Makovca v Sloveniji potrebno obsoditi takoj. In sedaj.

Preseneča, da tega niso naredili v ZNP in DNS, čeprav so sicer pogosto zelo hitri pri podobnih obsodbah. Na svojih spletnih straneh obsojajo pritiske Šarčeve vlade (ZNP) ali pa Hrvaške in Madžarske na slovenske novinarje (DNS), vse ostalo pa je očitno daleč pod njihovimi »radarji.«

Branijo torej zgolj izbrane pripadnike lastne novinarske črede? Kratkovidno.

»Kaj pomeni za medijsko svobodo, če visok diplomat uredniku nekega medija sporoča, da 'za vsako rit raste palica, tudi zate'? Priznam, da me je sporočilo Marka Makovca šokiralo. Ne zato, ker bi ga razumel kot neko konkretno grožnjo ali napoved strašnega maščevanja, pač pa zato, ker nečesa tako neumnega od slovenskega diplomata, veleposlanika in bivšega predsednikovega svetovalca človek res ne bi pričakoval. Sporočilo v slogu 'boš ti že še videl' je otročje in kaže na popolnoma neprimerno reakcijo pošiljatelja, ki si je s tem dokončno zapravil možnost, da bi bil imenovan za novega veleposlanika v Zagrebu, v kolikor seveda držijo informacije, da je bil dejansko med kandidati za ta položaj.

Sporočilo v slogu 'boš ti že še videl' je otročje in kaže na popolnoma neprimerno reakcijo pošiljatelja, ki si je s tem dokončno zapravil možnost, da bi bil imenovan za novega veleposlanika v Zagrebu, v kolikor seveda držijo informacije, da je bil dejansko med kandidati za ta položaj.

Še bolj gre Makovcu v škodo aktualni kontekst zgodbe, kajti ravno v teh dneh so pritiski na medije predmet občutljive politične, javne in celo mednarodne debate. Premier Marjan Šarec je minuli teden sklical Svet za nacionalno varnost, da bi tam celotni državni vrh s predsedniki vseh parlamentarnih strank razpravljal o nekem telefonskem pogovoru, nezakonito (!) posnetim med dvema tujima državljanoma.

Predmet pogovora pa je bil, kot vemo, vpliv na poročanje najbolj popularne komercialne televizije pri nas. Kaj naj si potem mislimo o sporočilu, ki sem ga v nedeljo zjutraj prejel od Marka Makovca, našega veleposlanika na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju pri Evropski uniji, akreditiranega pri Politično-varnostnem odboru (PSC)?

Da si zasluži načelno in ostro obsodbo. Tega se ne dela. Pika,« je zapisal na Portalu Plus Dejan Steinbuch.

»Kaj pomeni za medijsko svobodo, če visok diplomat uredniku nekega medija sporoča, da 'za vsako rit raste palica, tudi zate'? Kakšno mnenje ima o takšnem neprimernem izpadu Ministrstvo za zunanje zadeve, kjer je Marko Makovec zaposlen? Se zdi takšno obnašanje primerno predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bi teoretično lahko podpisal ukaz o imenovanju gospoda Makovca za veleposlanika Republike Slovenije v Zagrebu?,« se na Portalu Plus upravičeno sprašuje Dejan Steinbuch.

Kaj pomeni za medijsko svobodo, če visok diplomat uredniku nekega medija sporoča, da 'za vsako rit raste palica, tudi zate'?

Če bo dobil odgovore ali ne še ne vemo, toda ignorirati ta primer nasilja politike nad novinarji je enako, kot pristati na omejevanje svobode medijev.

Nič ne pomaga, če so novinarji v Sloveniji »načelno« proti omejevanju svobode medijev nekje v tujini, če ne znajo ali nočejo pritiskov na novinarje enako dosledno obsoditi tudi doma.

Komentarji