REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šiško ekskluzivno za Insajder: »Naš namen je bil jih sprovocirati in hkrati zbuditi ljudi«

Šiško ekskluzivno za Insajder: »Naš namen je bil jih sprovocirati in hkrati zbuditi ljudi«Andrej Šiško | VIR: Insajder.com

Ekskluzivno za Insajder.com je ponovno spregovoril Andrej Šiško, ki je bil včeraj zvečer izpuščen iz sodnega pridržanja. Da bo izpuščen, smo predhodno že napovedali.

Od našega prejšnjega intervjuja se je v tednu dni zgodilo marsikaj. Pristali ste v sodnem pridržanju in bili tudi že izpuščeni. Kako ocenjujete delo policistov oz. kriminalistov, ki so izvedli preiskavo?

Delo policistov je bilo izredno korektno, profesionalno. Naredili so preiskavo celotne hiše in vse so dobesedno zložili nazaj. Ko se je iz službe vrnila moja žena in je mislila, da bo razdejanje v hiši, me je spraševala, če so sploh kaj pregledali. Kar se tega tiče, kapo dol. 

Med preiskavo sem jih opozoril, da so na tem naslovu registrirana tudi tri pravne osebe in da so tu tudi poslovni prostori slednjih v tej hiši, ter da nimajo od sodišča naloga, da preiskujejo poslovne prostore politične stranke Zedinjena Slovenija, zvezo društev Hervardi in društvo Hervardi. Policisti so odvrnili, da imajo nalog za hišo in da bodo to naredili, drugo pa ni njihova stvar. 

Andrej Šiško - policija
Andrej Šiško

Dejansko so bili iz teh prostorov tako nezakonito odnešeni predmeti, ki pa so jih popisali. To je edini problem, ki se bo moral razreševati na sodišču. Odnesli so seznam članov političnega gibanja, odnesli so podatke o vplačani članarini, podatke o volilni kampanji, račune, s kom smo poslovali. Vse to je policija odnesla. Odnesli so tudi uradni telefon Zedinjene Slovenije in uradni telefon zveze društev Hervardi, ki sta javno objavljena. Niso imeli naloga za ta dva telefona, pa so jih odnesli. Podatki, pridobljenih iz njih, so tako nezakonito pridobljeni. 

Zdaj gredo po mojem imeniku in seznamu članov gibanja Zedinjena Slovenija ter obiskujejo ljudi.

Zdaj gredo po mojem imeniku in seznamu članov gibanja Zedinjena Slovenija ter obiskujejo ljudi. Gre za maltretiranje, fizično in psihično, nasilje. Tega ne bi smeli delati. Oni imajo absolutno pravico zbirati podatke, a ne na tak način. Da gredo po teh seznamih in zdaj silijo ljudi, da naj priznajo, da so sodelovali v vardi pri postroju. 

To ni stvar policistov, oni niso krivi. To je stvar tistih, ki so izdali ukaze. Oni bi morali odgovarjati za to, kar je nedopustno.

Ali menite, da je bila ta preiskava politično spodbujena?

Absolutno, da je bila. Videli smo lahko, kako so predstavniki parlamentarnih strank k temu spodbujali. Npr. poslanka Violeta Tomić iz Levice je dala izjavo, zakaj me še niso zaprli. Ti poslanci, bodoči ministri in bodoči predsednik vlade, v kolikor bo sestavljena, je tudi govoril, da jaz protiustavno delujem. Naj to dokažejo. Mene veseli, da bo sojenje. Dokazal bom, da ti ljudje v bistvu niso sposobni voditi te države, da oni rušijo suverenost in da oni delujejo protiustavno. Pa ni važno, da je Cerar doktor prava, jaz to lahko dokažem. 

Nas pa se ti kvazi-politikanti, ni važno katere barve, tako bojijo, da si tega ne morete predstavljati. In prav je, da se nas bojijo. Ne, da bi se jih lotili fizično, z nasiljem, ni potrebe. Ko bo dovolj ozaveščenih, prebujenih ljudi, bodo le-ti sami uvideli, da bomo zmagali na volitvah. 

Naš namen je bil jih sprovocirati in hkrati zbuditi ljudi, da ni res, da se v tej državi ne da ni narediti. Moram paziti, kaj govorim, ker me bodo spet takoj obtožili, da hujskam, da ščuvam, da pozivam. Jaz k ničemur ne hujskam, ščuvam ali pozivam. Govorim samo to, da naj ljudje začnejo razmišljati. Naj pogledajo okoli sebe in ne verjamejo »na prvo žogo« medijem. Naj razmislijo, kaj drži in kaj jim [oblastniki, op. a.] delajo. Samo potrebno je, da dovolj ljudi to vidi in da ti ljudje postanejo aktivni. Potem se bomo povezali in na koncu tudi zmagali na volitvah. Vem, da bomo lahko dosegli spremembe. Nas pa se ti kvazi-politikanti, ni važno katere barve, tako bojijo, da si tega ne morete predstavljati. In prav je, da se nas bojijo. Ne, da bi se jih lotili fizično, z nasiljem, ni potrebe. Ko bo dovolj ozaveščenih, prebujenih ljudi, bodo le-ti sami uvideli, da bomo zmagali na volitvah.  

Načrt je bil narejen, in ta načrt se točno izpolnjuje od točke A do Ž. Konkretni rezultat je boljši od načrtovanega. To pa nas še toliko bolj veseli in mi bomo nadaljevali tam kjer in kakor je treba.  Nobene protiustavne dejavnosti ni, a na koncu bodo ljudje ugotovili, da protiustavno delujejo prav ti, ki so sprejeli ustavo in delujejo v nasprotju s samim seboj. 

Andrej Šiško
Andrej Šiško | VIR: Insajder.com

Kako komentirate navedbe iz medijev preteklega tedna, ki Vas enkrat opredeljujejo kot izpostavo SDS, drugič pa Zveze borcev? 

S tem se že tradicionalno soočamo, tako že prej pri Zedinjeni Slovenijo kot še prej pri Hervardih. En del nas je zmerjal, da smo neonacisti, skrajni desničarji, drugi politični pol pa, da smo komunisti. Navajeni smo, da smo vse. Zdaj se je treba vprašati, kdo nas za to označuje in zakaj? Oni želijo s tem doseči, da smo mi skrajneži, da nas ljudje ne bi spremljali.

S tem ko delijo nas, s tem tudi delijo ljudi, ker potrebujejo razdeljene ljudi. Potrebujejo razdeljeno desnico, razdeljeno levico. Tisti, ki vse to vodijo, pa so skupaj in to delajo namenoma v skladu s politiko »deli in vladaj.« In kadar ti to uspeš vsiliti, se ljudje temu ne morejo upreti, so nemočni. Eni tako padejo pod desne, eni pod leve in ti se nato med seboj kregajo, oni pa delajo kar želijo in se smejijo. 

Kakšen je bil odziv ljudi? Imeli ste podpornike pred sodiščem. Kako je članstvo stranke in društva reagiralo?

Jaz sploh nimam telefonov, odnesli so mi tudi tri računalnike. Nimam nobenega kontakta, tako da operativno ne morem delovati. Upam, da bomo v roku enega dneva vse uredili. Jaz ne vem nič glede stranke in društva.

Kdaj pričakujete vrnitev zaseženih predmetov?

Danes sta bila pri meni doma dva policista in mi vrnila tri stvari, zaplenjene med preiskavo: kapo Hervardov in dve podkapi. Zakaj so jih sploh odnesli, ne vem, ker to ni nobeno dokazno gradivo. Jaz potrebujem moje telefone in računalnike, vsaj enega da delam. Sta rekla, da to še niso pregledali. Ne vem, koliko dolgo potrebujejo, da to pregledajo. Jih imajo že pet dni. 

Kako gledate na nadaljevanje sodnega postopka? Vašo izpustitev bo obravnaval tudi zunajobravnavni senat mariborskega okrožnega sodišča. 

Preiskovalni sodnik me je izpustil in je moral nase sprejeti odgovornost v zvezi s tem. On je tehtal med mojim zagovorom in t. i. dokazi, ki naj bi jih priskrbela policija in predstavilo tožilstvo. A teh dokazov ni. Jaz sem lepo povedal, kaj je bil namen, kaj sem naredil, kaj smo s tem želeli doseči, kaj smo dosegli, na katere probleme smo želeli opozoriti ljudi. 

Andrej Šiško - policija
Andrej Šiško

Kako komentirate, da je bila preiskava izvedena šele leto dni po ustanovitvi Dežele Štajerske in Štajerske varde? Nekateri so komentirali, da je bila izvedena sedaj z namenom spreobračanja pozornosti od predstavitev slabih ministrskih kandidatov.

Gre za sprenevedanje. Jaz sem vedel, da bomo v medijih, ne pa na katerih mestih, kako dolgo. Neko oceno sem naredil in je sedaj stanje boljše od pričakovanega. Mediji pa kažejo, v skladu s uredniško politiko in navodili, nekatere strahove in nekaj kar ni bistveno. Ni bistvena predstavitev ministrskega kandidata, bistveno je, ko bo izvoljen, kaj bo delal. Predstavitev nima nobene zveze s tem, saj se pri predstavitvi vedno hočeš najbolje predstaviti. To ni bistveno. Predstavitev je lahko zanič, pa se ga bodo odločili politično podpreti in bo minister.

Poglejte ministra Karla Erjavca. On je minister za vse, kar se spomni. In vse je »zafural«. Še smeti ni znal urediti, obrambo je »zafural«, zunanjo politiko je »zafural«, zdaj ni bil izvoljen niti za poslanca, a so ga spet dali za ministra in bo spet vodil obrambo. Tako že vnaprej vemo, da s tako obrambo mi sploh nimamo obrambe.

Hvala Bogu, da smo se mi zbudili, prostovoljna skupina Štajerska varda in da smo pripravljeni narediti nekaj, da bomo lahko živeli v bolj varni deželi in državi. In mi smo tu pripravljeni sodelovati z organi oblasti. Jaz jim predlagam, da skupaj pregledamo naš program in naj nas financirajo s proračuna. 

Naj nam dajo sto tisoč evrov, pa bomo v sodelovanju s slovensko policijo, vojsko  in obveščevalnimi službami naredili skupen program. Tako bi lahko nadomestili preveč obremenjene policisti na meji in skupaj nadzorovali del meje. 

Štajerska varda, Andrej Šiško
VIR: Facebook

Ali je torej Štajerska varda že registrirana kot društvo, organizacija?

Zaenkrat še ni. Ko smo organizirali Deželo Štajersko pred 14 meseci, smo o tem obvestili več kot 600 medijev. Samo en medij je poročal o tem. 

Zakaj bi se registrirali in si s tem nakopali stroške, če nismo zanimivi in noben ne poroča o nas? Mi moramo doseči javnost; ker če dosežemo javnost in povečamo odziv, se lahko ljudje odzovejo in pridejo k nam kot prostovoljci. To smo mi rabili. Ker so bile vmes predsedniške in državnozborske volitve, se nisem imel časa ukvarjati s tem. Takoj po koncu dopustom smo mi pričeli z aktivnim delovanjem. Tudi zato, ker so nam ljudje očitali, da le govorimo in nič ne naredimo. 

V programu gibanja Zedinjena Slovenija imamo zapisano ustanovitev petih zgodovinskih slovenskih dežel in na koncu naj se te dežele povežejo v Zedinjenje ljudovlade Slovenije. V programu imamo sprejetje nove ustave, ki bi jo državljani sprejeli na referendumu. Če se vse to zgodi, bo vse po legalni poti. Ne bo nobene rušitve ustavnega reda. Po uradni poti bomo mi naredili točno to, kakor je treba, da bodo imeli ljudje vpliv na politiko na lokalnih območjih, v svoji občini, deželi in državi. 

To so trije nivoji, ki morajo vsi funkcionirati. Če eden ne funkcionira, nobeden ne funkcionira. Pri nas ne funkcionira nobeden. 

Če sodni postopek konča v Vašo korist, ali boste sodno preganjali ljudi, ki so Vas označili za terorista?

S tem se nisem ukvarjal, to mi ni bila prioriteta. To bomo pozneje pogledali z odvetnikom. Če bo do tega prišlo, ne želim nobenega denarja zase. Jaz se lahko v tem trenutku zavežem, da bo ves denar od odškodninskih zahtevkov, ki bo iztožen od kogarkoli, šel za delovanje Štajerske varde. In ga bom neposredno podaril Štajerski vardi. Če ne drugače, bomo tako financirali vardo iz proračuna. 

Andrej Šiško

Del odškodninskih zahtevkov se bo tako poplačal iz proračuna, del pa tudi iz zasebnih žepov. In nas bodo tako ti zasebniki tudi financirali. Jaz bi bil zadovoljen s takim stanjem na koncu. 

Lokalne in evropske volitve se približujejo. Vaši načrti, boste sodelovali?

Mi smo se dogovorili, da tam kjer bomo imeli res dobrega kandidata po občinah, gre lahko na volitve z absolutno podporo osrednjega gibanja Zedinjena Slovenija. Če bo do tega prišlo, bodo naši kandidatke in kandidati tudi na lokalnih volitvah. 

Sam sem se odločil, da ne mislim kandidirati, dokler bodo taki zakoni, kot so. Na predhodnih volitvah nisem bil vabljen na nobeno soočenje, razen takrat ko je bilo to zakonsko določeno. Gre za diskriminacijo, kar sem povedal tudi na zaslišanju. Take volitve so nelegalne, protiustavne, saj prihaja do diskriminacije, kar je po naši zakonodaji kaznivo dejanje. Pravo mora veljati za vse, ali pa za nikogar! 

Trenutno stanje je protiustavno in nobenega ne preganjajo zaradi tega.

Jaz ne mislim več sodelovati na takšnih volitvah, ker je nesmiselno sodelovanje. V Mariboru bi bil pripravljen kandidirati le, če bi več tisoč ljudi javno zahtevalo mojo kandidaturo. Drugače pa nimam ambicije po županovanju in imam dovolj drugih stvari. Celotna Zedinjena Slovenija si želi, da bodo končno ene volitve poštene, pravične, svobodne in nediskriminatorne. Dokler ne bodo take, jaz ne mislim več sodelovati. 

Zakone je potrebno spremeniti, in jih narediti v skladu z ustavo. Trenutno stanje je protiustavno in nobenega ne preganjajo zaradi tega. Mene pa obtožujejo, da rušim ustavo. Zdaj je ustava že dejansko zrušena. 

Delite članek