REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sesedanje slovenskega zdravstva: »Dobro jutro, skuštrana Slovenija!«

Sesedanje slovenskega zdravstva: »Dobro jutro, skuštrana Slovenija!«Skuštrana ... Vir: Freepik

Zdravstven sistem v državi se počasi, a zagotovo – seseda. Na to kaže vedno več opozoril zdravnikov in pacientov.

Janševa vlada pa se na to očitno - požvižga.

Vladajoče stranke namreč kljub katastrofalnemu stanju v zdravstvu vztrajajo pri tem, da je največ denarja v naslednih letih potrebno preliti v – vojaški proračun.

»Čas se izteka. Čez pet let primarnega zdravnika (družinskega zdravnika, ginekologa, pediatra, zobozdravnika) ob sedanjih trendih ne bo več imela od tretjine do polovice državljanov,« je v odprtem pismu v imenu Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov pred nekaj dnevi zapisal pediater Igor Dovnik.

Opozoril je, da se je dostopnost do zdravstvenih storitev zaradi pandemije še poslabšala, ZZZS pa zahteva nemogoče.

V Sloveniji nastaja sistem vzporednega, povsem zasebnega zavarovanja in zdravstva. Ljudje ostajajo brez osebnih zdravnikov, država pa največ denarja namenja - vojski.

Hkrati v Sloveniji nastaja sistem vzporednega, povsem zasebnega zavarovanja in zdravstva.

Dovnik je pismo naslovil na vse štiri predsednike – republike Boruta Pahorja, vlade Janeza Janšo, državnega zbora Igorja Zorčiča in državnega sveta Alojza Kovšco – poleg tega pa še na ministra za zdravje Tomaža Gantarja, predsednike poslanskih skupin in direktorja ZZZS.

Vendar pismo ni naletelo na kakšen poseben odziv.

Dovnik je ob tem podal še primerjavo, s katero je na preprost način pojasnil stanje v zdravstvu danes.

»Situacija je podobna, kot bi država prepovedala delo frizerjem. Po dveh mesecih pa bi ista država ugotovila in se čudila, da je število skuštranih ter dolgolasih Slovencev poraslo,« je pismo nadaljeval Dovnik.

»Nato bi predpisala, da frizerji, ki so imeli dejavnost registrirano že na dan prepovedi (novih frizerjev ne rabimo!), lahko ponovno češejo in strižejo do sedem prebivalcev dnevno (po malo nižjih cenah kot pred prepovedjo – a to je že druga zgodba). Hkrati bi nato država pričakovala, da bodo v mesecu dni vsi ljudje ponovno imeli urejene pričeske. Dobro jutro, skuštrana Slovenija je z izvirno primerjavo ponazoril stanje v slovenskem zdravstvu.

Minister Tonin in ostali ministri – pa nič.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar se po cele dneve ukvarja le z lastno stranko in Aleksandro Pivec, obrambni minister Matej Tonin pa medtem mirno zagovarja gigantski nakup vojaške opreme v trenutku, ko Slovenija sploh ni vojaško ogrožena.

Vse to pa v času, ko se nam bliža nov val okužb s koronavirusom …

Delite članek