REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Serijski morilec medijskih svoboščin: Urbanija hoče na mesto zločina, sostorilci mu odpirajo pot do novega fotelja!

Serijski morilec medijskih svoboščin: Urbanija hoče na mesto zločina, sostorilci mu odpirajo pot do novega fotelja!Urbanija bi rad odločal tudi o financah na javni televiziji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Potem, ko je Uroš Urbanija na čelu UKOM-a dve leti finančno izsiljeval STA in z neprestanimi »ocenami poročanja« pritiskal tudi na kolektiv javne RTV Slovenija, se pripravlja na novo pustolovščino – na vlogo morebitnega direktorja javne televizije, ki jo je z mesta vladnega urada že (ne povsem uspešno) poskušal spremeniti v trobilo stranke SDS.

Po mnenju poznavalcev ima zaradi prejšnji vladi naklonjene sestave programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Urbanija precej dobre možnosti za imenovanje v direktorski foteljček.

Vodja UKOM-a Uroš Urbanija
Nekoč: Urbanija kot vodja UKOM-a. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Programski svet Radiotelevizije Slovenija bo namreč danes na izredni seji obravnaval predlog generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, naj poda predhodno soglasje k imenovanju na mesto direktorja nacionalne televizije za oba prijavljena kandidata, tako Patrika Grebla kot Uroša Urbanijo.

Razis sicer ponavljajo - morda tudi zato, ker se na prejšnjega Uroš Urbanija ni pravilno prijavil.

Na vlogo se namreč - ni podpisal...

Končno odločitev o imenovanju direktorja nacionalne televizije bo »sprejel sam«, je napovedal Whatmough.

Hitrejši kot bo pri svojem delu Državni zbor, manj škode bo nastalo na novem delovnem mestu – in hkrati mestu medijskega zločina Uroša Urbanije.

Urbanija v svojem programu meni, da je pomembna »evalvacija TV programa.«

Priprave programsko-produkcijskega načrta se je treba po njegovih besedah lotiti s pregledom »dosežkov preteklega obdobja«, pri čemer je treba upoštevati več področij od vloženih virov preko gledanosti do priložnosti za nadgradnjo.

Program pa je treba ocenjevati tudi sproti, je poudaril. Podajanje vsebin je treba okrepiti tudi preko mobilnega telefona, prav tako je ključno okrepiti dostop in vidnost spletne TV, je v svojem programu za naskok na RTVS navedel Urbanija.

Kako je to videti v praksi pa smo sicer že videli, ko je UKOM, pod taktirko prav Uroša Urbanije, presegal svoje pristojnosti in v vlogi cenzurnega urada dobesedno vsakodnevno kritiziral konkretne oddaje in poročila novinarjev, za kar UKOM sicer sploh ni pristojen.

S tem se je po mnenju novinarjev vmešaval v novinarsko delo in okrnil novinarsko avtonomijo.

Na RTV bo jeseni še vroče
Na RTVS bo jeseni še vroče. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda, kot direktor javne televizije bi imel Urbanija seveda še veliko večji vpliv na javno RTV, saj bi lahko konkretno odločal tudi o finančnih okvirjih za posamezne oddaje, honorarjih in angažiranju sodelavcev...

Če je kot direktor UKOM-a pripravil novinarje STA celo do tega, da so morali s prostovoljnimi prispevki javnosti financirati svoje delo, potem je jasno, da ob prihodu Urbanije na čelo javne televizije tudi neodvisne in profesionalizmu zavezane novinarje na nacionalki ne čaka prav nič dobrega...

Komentarji gledalcev televizije (ki se financira iz javnih sredstev) na družbenih omrežjih so zato seveda glede kandidature Urbanije že sedaj kritični in uničujoči.

Mnoge čudi tudi vztrajnost, s katero kadri SDS naskakujejo najvišje položaje na javni RTVS.

Povsem jasno je namreč, da je 24. aprila nova vlada Roberta Goloba dobila mandat, da z lomastenjem kadrov SDS po javni radioteleviziji opravi enkrat za vselej.

Nov predlog zakona, ki bo seveda prekinil vse mandate vodilnih na RTV SLO je že v parlamentarni proceduri.

Drugi kandidat za vodilno funkcijo na RTVS, Patrik Greblo pa v svojem programu dela navaja, da bo prvi program Televizije Slovenija še naprej ostal osrednji nacionalni televizijski program z najširšim obsegom vsebin in najširšim ciljnim občinstvom.

Drugi program TVS je medtem tradicionalno namenjen športnim prenosom, z ostalimi vsebinami pa bodo skušali pritegniti gledalce v aktivnih letih, pri čemer bo poudarek na dokumentarnih oddajah in na hibridnih oddajah z informativnimi in razvedrilnimi vsebinami.

Ob vsem tem ni za prezreti niti pomenljivega dejstva, da je Demokracija, partijsko trobilo Janeza Janše in SDS že 22. junija napovedala, da bo položaj v. d. direktorja TV Slovenije prevzel prav Greblo.

Programski svet bo po izredni seji nadaljeval redno sejo, ki so jo prekinili 21. junija, odločal pa bo tudi o kadrih v televizijskem informativnem programu.

Predvsem drugi televizijski kanal se je medtem že pričel spreminjati v medij, ki na zelo neprofesionalen način po vzoru na strankarsko Nova24TV predstavlja in propagira predvsem poglede stranke SDS.

V tem primeru gre zato le še za vprašanje, kdo bo hitrejši – parlament in Golobova vlada ali pa sporno vodstvo na sedanji RTV Slovenija.

Hitrejši kot bo pri svojem delu Državni zbor, manj škode bo nastalo na novem delovnem mestu – in hkrati mestu starega in kmalu morda novega medijskega zločina Uroša Urbanije.

Glede na vztrajnost, s katero se Urbanija loteva tega dela pa je vse bolj očitno, da tega ne počne samo na zahtevo stranke SDS, pač pa, najverjetneje, zaradi neke svoje globoke in izkrivljene potrebe.

Tako kot nekoč Metod Trobec.

V tem smislu se Urošu Urbaniji nasmiha sloves najbrž prvega serijskega morilca medijskih svoboščin na Slovenskem.

Delite članek