REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še milijon cepljenih v 14 dnevih: Slovenija bo z množičnim cepljenjem začela, ko bodo v regiji s cepljenjem končali

Še milijon cepljenih v 14 dnevih: Slovenija bo z množičnim cepljenjem začela, ko bodo v regiji s cepljenjem končaliKoronavirus po Evropi v času prvega vala. Vir: Twitter

V Sloveniji nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin obljublja, da bi s prvim aprilom lahko pričeli z množičnim cepljenjem.

Precepljenost prebivalstva je sicer samo 3,7 %.

Številka je nizka, je »manjša od naših potreb in zmožnosti,« poudarja Kacin in trdi, da se v Sloveniji »organiziramo, da bi lahko na mesec cepili do 600 tisoč ljudi« in tako »nadoknadili zamujeno.«

Toda ker želi Slovenija zagotoviti »največjo varnost« čaka na to, da dobi cepivo od Pfizerja, Moderne in AstraZenece, kjer pa ne uspejo zadovoljiti povpraševanja po cepivih.

Slovenija čaka tudi na odobritev cepiv s strani evropske agencije EMA.

Za razliko od Madžarske in Hrvaške, ki sta pričeli na veliko uvažati tudi ruska in kitajska cepiva, v Sloveniji pristojni o tem niti ne rezmišljajo.

Milan Krek - izjava
Šef NIJZ Milan Krek zagovarja čakanje na odobritev evropske agencije za zdravila EMA in v vmesnem času prešteva žrtve covida-19, medtem ko na Madžarskem in Hrvaškem že nabavljajo rusko cepivo, da bi čim prej zaščitili prebivalstvo. Vir: Twitter

Varnost je sicer res pomembna, lahko pa je samo priročen izgovor za namerno počasno cepljenje prebivalstva.

Varnost je sicer res pomembna, lahko pa je samo priročen izgovor za namerno počasno cepljenje prebivalstva.

Ruska in kitajska, pa tudi cepiva številnih drugih držav se že uporabljajo po vsem svetu, v ozadju zavrnitv cepiv določenih držav pa niso samo zdravstveni razlogi, pač pa tudi povsem politični.

Povsem drugače je tam, kjer odobrena cepiva nabavljajo povsod, kjer lahko, ne glede na politiko.

Srbija se, na primer, že nahaja na pragu »kolektivne imunosti«. Število cepljenih je preseglo milijon, zaradi tega pa že veliko lažje deluje celotno gospodarstvo.

Član kriznega štaba za boj proti pandemiji v Srbiji dr. Branislav Tiodorović je dejal, da bo Srbija v primeru, če cepi še milijon ljudi, kar bi se lahko zgodilo že v naslednjih 14 dnevih država že prišla na prag kolektivne imunosti z okoli 60 do 70 odstotki cepljenih ali tistih, ki so preboleli koronavirusno bolezen covid-19.

Vse to je v večji meri odvisno tudi od dinamike izročanja cepiv.

Ljudje so v Srbiji zadovoljni z izvajanjem množičnega cepljenja, zanimanje za cepljenje pa po ocenah epidemiologov ni upadlo.

Povečalo pa se je povpraševanje po kitajskih in ruskih cepivih v regiji, od kar sta jih naročili Madžarska in sedaj tudi Hrvaška, ki želi uvoziti dva milijona cepiv Sputnik V in z njimi rešiti tudi svojo turistično sezono.

Cepljenje v Srbiji  Vir:Twitter
Cepljenje v Srbiji. Vir: Twitter

»Res lahko cepimo dva milijona prebivalcev v 15 dnevih, tudi danes jih bomo veliko cepili. Če bi ta dinamika bila še malo hitrejša, kar je odvisno od proizvajalcev, potem bi bilo to res sijajno. Kar se tiče Covaxa, od njih še vedno nismo dobili nič in dobro je, da so naši ocenili, da je bolje sklepati bilateralne pogodbe, kot vidite, se k temu sedaj nagibajo tudi na Madžarskem in Hrvaškem,« je ocenil profesor Tiodorović.

Za rusko cepivo se zanimajo tudi na Slovaškem in še v nekaterih vzhodnoevropskih državah EU.

Ruski proizvajalec sklepa tudi pogodbe s številnimi farmacevtskimi podjetji, da bi tako lahko letos proizvedli cepiva vsaj za 700 milijonov ljudi.

Glede na to, da je bilo v Srbiji doslej cepljenih 1.018.937 ljudi in od tega števila dobilo prvi odmerek cepiva preko 635.000 ljudi, bi do kolektivne imunosti lahko prišlo okoli tri tedne ali dober mesec dni od danes, ob doseženi številki dveh milijonov cepljenih v naslednjih 14 dnevih.

Kaj to pomeni, kaže primer Izraela, kjer cepljenje že daje rezultate.

V ozadju zavrnitv cepiv določenih držav pa niso samo zdravstveni razlogi, pač pa tudi povsem politični.

V okoli petih tednih oziroma dobrem mesecu dni bo tako Srbija že skorajda povsem osvobojena največjega dela nevarnosti, ki jo prinaša covid-19.

Približno tedaj torej, ko se bo Slovenija, na podlagi modrih odločitev sedanje vlade, pričela šele pripravljati na »množično cepljenje.«

Ki bi se, tako Kacin, lahko zavleklo celo v jesen

Kar pa bo seveda zelo priročno Janševi vladi tudi zaradi nadaljevanja prepovedi zbiranja in protestov.

Delite članek