REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sarkozy za obdavčitev izdelkov iz ZDA, če bo Trump odstopil od pariškega sporazuma

Sarkozy za obdavčitev izdelkov iz ZDA, če bo Trump odstopil od pariškega sporazumaNicolas Sarkozy

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v nedeljo predlagal, naj Evropa uvede davek na ogljik za vse uvožene izdelke iz ZDA, če se bo bodoči ameriški predsednik Donald Trump odločil za odstop ZDA od pariškega podnebnega sporazuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarkozy je v nedeljskem pogovoru za francosko televizijo TF1 podvomil v Trumpovo napoved, da ne bo spoštoval pariškega sporazuma.

"Bomo videli, ali se bo držal obljube," je skeptično dejal in nadaljeval z možnimi ukrepi, če bi prišlo do tega, da ZDA ne bodo upoštevale pariškega sporazuma.

"Zahteval bom, da Evropa uzakoni davek na ogljik na svoji meji, davek v višini enega do treh odstotkov, za vse izdelke iz ZDA, če ZDA ne bodo uveljavile okoljskih ukrepov, ki jih mi nalagamo podjetjem," je povedal.

Sarkozy, ki je eden izmed možnih kandidatov konservativcev za francoskega predsednika, med drugim tudi zagovarja, da se javne uslužbence v Evropi prisili v uporabo evropskih izdelkov in materialov.

Več kot 100 držav je že ratificiralo pariški podnebni sporazum, ki je bil sprejet decembra lani, med njimi tudi ZDA. Trump je glede sklenjenega podnebnega dogovora v Parizu dejal, da ga bo na novo izpogajal ali da bodo ZDA od njega odstopile.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek