REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec odvrgel oklepnike v ukrajinsko koruzo v trenutku, ko se Biden že pripravlja na izdajo in poraz Ukrajincev

Šarec odvrgel oklepnike v ukrajinsko koruzo v trenutku, ko se Biden že pripravlja na izdajo in poraz UkrajincevŠarec in njegovi odvrženi oklepniki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenski obrambni minister res nima sreče z odmetavanjem orožja.

Vsi se še spomnimo, kako je Marjan Šarec pred pandemijo »odvrgel puško v koruzo« in odstopil kot predsednik vlade.

Da bo pandemije, morda res ni vedel, res pa je upal, da bodo nove volitve.

Namesto tega smo dobili Janševo koalicijo in dve leti strahovlade Janeza Janše.

Šarec na novih volitvah s svojo stranko LMŠ ni prišel v parlament.

Mnogi dobri poslanci so ostali pred vrati, dobili pa smo nepoznane kimavce.

Padel je za Svobodo, je dejal.

Marjan Šarec ima zagotovo dober smisel za humor, a očitno tudi za precej slab občutek za sprejemanje pravih odločitev v pravem trenutku.

Vse kaže, da je Marjan Šarec slovenske oklepnike v ukrajinsko koruzo odvrgel v najbolj nerodnem trenutku, prav tedaj, ko ameriška administracija že zapušča potapljajočo se ladjo ukrajinske posredniške vojne.

Zdaj se zgodba ponavlja.

Predno je postal minister za obrambo, je obljubljal prenovo Slovenske vojske.

A zaradi vojne v Ukrajini se Slovenska vojska hitro demilitarizira, v ukrajinsko koruzo pa je Slovenija poleg pušk in streliva, min in ostalih malenkosti odvrgla že skoraj vse jugoslovanske tanke in oklepnike in sedaj še novih 20 oklepnikov 6X6.

Medtem ko zahodni in tuji mediji še vedno širijo pravljice o ukrajinski »protiofenzivi«, ki naj bi čudežno spremenila razmerja moči na fronti, je slovenska vlada s še eno potezo demilitarizirala Slovensko vojsko in v Ukrajino poslala novih 20 oklepnikov pandur oziroma valuk, kot je poročal portal 24ur.com.

Oklepnike je slovenska vojska uporabljala 24 let, tako da gre za »najnovejše« orožje, ki ga je Slovenija odvrgla v Ukrajino.

Vozila so namenjena za prevoz pehote in ščitijo pred protipehotnimi minami in pehotnim orožjem do kalibra 12,7 mm.

Slovenska vojska je imela v svoji sestavi 85 takšnih vozil.

pandur
Pandur. Vir: Posnetek zaslona, MORS

Z njimi so med drugim doslej ustrahovali tudi Srbe na Kosovu.

Gre pa za precej slabotno orožje s slabo oklepno zaščito, ki nima niti najbolj preprostih topov.

V teh vozilih bodo vojaki lahke tarče protioklepnega orožja, ki ga je na ukrajinskih frontah izjemno veliko.

Toliko, da s takimi raketami streljajo celo na skupine vojakov, kaj šele na oklepnike.

Marjan Šarec ima zagotovo dober smisel za humor, a očitno tudi za precej slab občutek za sprejemanje paravih odločitev v pravem trenutku. 

Kako nespretna je poteza slovenske vlade, pa kaže tudi dejstvo, da je Slovenija orožje poslala v Ukrajino v trenutku, ko tudi ZDA že izgubljajo upanje, da bo Ukrajina uspešna v protiofenzivi.

V Washingtonu si namreč počasi pripravljajo teren za izdajo svojih ukrajinskih zaveznikov.

Svojih tankov Abrams tudi zato sploh še niso poslali v boj na ukrajinsko fronto. Ukrajinski vojaki na posnetkih s fronte pa priznavajo, da nimajo ne opreme, ne orožja za boj.

Ukrajinski »protiofenzivi« je namreč, kot kažejo nedavno razkriti dokumenti Pentagona, že usojeno, da ne bo uspelo prekiniti ruske dobavne linije do Krima in osvoboditi »okupiranega ozemlja.«

Šarec in Golob na Janševi poti
Kljub zagotovilom zunanje ministrice o tem, da Slovenija orožja za Ukrajino nima več, Marjan Šarec in Robert Golob v vse bolj praznih arzenalih Slovenske vojske vedno znova najdeta kaj takšnega, kar je mogoče odvreči v ukrajinsko koruzo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je to končno spoznala in namerava znižati pričakovanja ter preventivno okriviti vse razen sebe.

Prvi je bil obveščen bruseljski portal Politico, ki je poročal, da se »Bidnova ekipa boji posledic neuspele ukrajinske protiofenzive,« ker »za zaprtimi vrati administracijo skrbi, kaj lahko Ukrajina doseže.«

Golobove cvetke na ukrajinskih tleh: Vsi smo Ukrajinci... In kozaškega rodu... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

New York Times se je pridružil oceni in zatrdil, da bi »brez odločilne zmage lahko podpora Zahoda Ukrajini oslabela, Kijev pa bi lahko bil pod vse večjim pritiskom, da začne resna mirovna pogajanja za končanje ali zamrznitev konflikta.«

Če bo bližajoča se sezona spopadov prinesla omejene koristi, so administrativni uradniki zasebno izrazili, da se bojijo, da bodo soočeni z dvoglavo pošastjo, ki jih bo napadla s strani jastrebov in golobov.

»Javno je ekipa predsednika Joeja Bidna ponudila neomajno podporo Ukrajini in se zavezala, da jo bo naložila z orožjem in gospodarsko pomočjo, 'kolikor bo potrebno'. Če pa bo bližajoča se sezona spopadov prinesla omejene koristi, so administrativni uradniki zasebno izrazili, da se bojijo, da bodo soočeni z dvoglavo pošastjo, ki jih bo napadla s strani jastrebov in golobov.

Ena stran bo rekla, da bi ukrajinski napredek bil uspešen, če bi administracija Kijevu dala vse, kar je zahteval, namreč rakete daljšega dosega, bojna letala in več zračne obrambe. Druga stran, ki skrbi uradnike administracije Joeja Bidna, pa bo trdila, da pomanjkljivost Ukrajine dokazuje, da ne more Rusije v celoti izriniti s svojega ozemlja.

To sploh ne upošteva odziva ameriških zaveznikov, predvsem v Evropi, ki morda vidijo mirovna pogajanja med Ukrajino in Rusijo kot privlačnejšo možnost, če Kijevu ne bo uspelo dokazati, da je zmaga za vogalom,« ocenjuje Politico.

NY Times ocenjuje podobno: »Medtem ko so ukrajinski uradniki dejali, da je njihov cilj prebiti vkopano rusko obrambo in povzročiti vsesplošen kolaps v ruski vojski, so ameriški uradniki ocenili, da je malo verjetno, da bo ofenziva povzročila dramatičen premik v zagonu v korist Ukrajine. Ukrajinska vojska se sooča s številnimi izzivi - eden od razlogov, da je zastoj še vedno najverjetnejši izid. Boji v Bahmutu v vzhodni Ukrajini to zimo so izčrpali zaloge streliva in povzročili velike izgube v nekaterih izkušenih enotah.«

Če se bo Ukrajina izkazala za nesposobno narediti tisto, kar je zanjo načrtoval Pentagon, bo po ocenah ameriških analitikov potisnjena v »premirje«, za katerega upajo, da bo postalo trajna rešitev.

Bidnova administracija bo nato pustila vprašanje Ukrajine za sabo in se osredotočila na svojo naslednjo veliko tarčo – Kitajsko.

Biden in njegovi najvišji pomočniki so javno poudarili, da bi moral ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski začeti mirovne pogovore šele, ko je pripravljen.

Toda Washington je Kijevu sporočil tudi nekatere politične realnosti: Na neki točki, zlasti ko republikanci obvladujejo predstavniški dom, se bo tempo pomoči ZDA verjetno upočasnil.

Čeprav uradniki v Washingtonu ne pritiskajo na Kijev, so se začeli pripravljati na to, kako bi ti pogovori lahko izgledali, in razumejo, da je to lahko težka politična opcija za Zelenskega doma.

»Če Ukrajina ne more dramatično pridobiti na bojišču, se neizogibno pojavi vprašanje, ali je čas za prekinitev spopadov s pogajanji je dejal Richard Haass, predsednik ameriškega Sveta za zunanje odnose. »Drago je, zmanjkuje nam streliva, po svetu se moramo pripraviti na druge nepredvidene dogodke.«

»Legitimno je postavljati vsa ta vprašanja, ne da bi ogrozili cilje Ukrajine. Gre preprosto za vprašanje sredstev,« je dejal Haass.

Valuki SV in Marjan Šarec
Podarjeno... Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Drago je, zmanjkuje nam streliva, po svetu se moramo pripraviti na druge nepredvidene dogodke.

Niti Ukrajina niti države, ki podpirajo NATO, nimajo sredstev za podaljšanje vojne.

Izvirni, arhivirani članek v Politicu se glasi: »Boji so prizadeli tudi Ukrajince. Štirinajst mesecev po začetku spopada so Ukrajinci utrpeli osupljive izgube - okoli 100.000 mrtvih - pri čemer je bilo veliko njihovih najboljših vojakov bodisi izločenih bodisi izčrpanih. Vojaki so šli tudi skozi zgodovinske količine streliva in orožja, pri čemer niti neverjetna proizvodnja Zahoda ni mogla zadostiti nujnim zahtevam Zelenskega.«

Popravljena kasnejša različica je 'mrtve' vojake nadomestila z 'žrtvami'.

Medtem ko je bila prva različica številk bliže resnici, vendar še vedno premajhna, je nova različica daleč od resnice.

Resnico je povedal Robert F. Kennedy v pogovoru s Tuckerjem Carlsonom. Drugi je ostal brez zaposlitve na Fox TV, prvega pa Meta in podobne korporacije cenzurirajo.

Skupno število žrtev je ne glede na to v resnici večkratnik številke 100.000.

Po navedbah nekdanjega svetovalca Pentagona, upokojenega polkovnika ameriške vojske Duglasa Macgregorja je imela ukrajinska vojska doslej preko 300.000 mrtvih.

Ranjenih pa še več.

Kljub temu Bidnova ekipa ve, da se bliža konec, kar kaže tudi poročila ameriških medijev, da so ameriški uradniki »seznanili Ukrajino z nevarnostmi prevelikega širjenja njenih ambicij in preredke porazdelitve svojih enot – enako opozorilo, kot ga je Biden dal takratnemu afganistanskemu predsedniku Ashrafu Ghaniju, ko so se talibani med umikom ameriške vojske leta 2021 podali na pot po državi.«

Zelenski je tako kot Ashraf Ghani z vojno zaslužil dovolj denarja in pričakuje se, da se bo tiho odselil. A za zdaj se zdi malo verjetno, da bi bil to pripravljen storiti.

Voznike novih slovenskih valukov medtem v Ukrajini lovijo kot zajce...

Alternativa porazu je, da ZDA znova zaostrijo vojno tako, da pošljejo v Ukrajino svoje vojake.

Ukrajinski vojaki, ki imajo srečo da preživijo, se medtem predajajo...

Toda Biden želi zmagati v boju za ponovno izvolitev leta 2024 in vsaka nadaljnja eskalacija vojne v Ukrajini bi mu verjetno škodila.

To pa vedo tudi v Moskvi in se pripravljajo, da njegovim načrtom škodujejo.

Prav zato je očitno, da je Šarec slovenske oklepnike valuk v ukrajinsko koruzo odvrgel v najbolj nerodnem trenutku.

Prav tedaj, ko ameriška administracija že zapušča potapljajočo se ladjo ukrajinske posredniške vojne.

Namesto da bi slovenska diplomacija in vlada ujeli veter spreminjajočih se razmer glede vojne v Ukrajini v svoja jadra, nadaljujejo v isti smeri, ki vodi le v večje uničenje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek