REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec izpostavil Janševo laž o smučanju v tujini: Se je Janša zlagal, ko je zapisal, da je smučal »danes«, oziroma »lani«?

Šarec izpostavil Janševo laž o smučanju v tujini: Se je Janša zlagal, ko je zapisal, da je smučal »danes«, oziroma »lani«?

Janez Janša in Marjan Šarec sta se zapletla v pravi dvoboj o tem, kdo laže. In to zaradi slike smučanja, ki jo je objavil sam Janša.

Šarec se je na koncu Janši opravičil, »ker je verjel njegovim objavam.«

Opravičil se je tudi Novi24TV in obljubil, da jim ne bo nikoli več verjel.

Marjan Šarec se je na koncu Janši opravičil, »ker je verjel njegovim objavam.« Opravičil se je tudi Novi24TV in obljubil, da jim ne bo nikoli več verjel.

»Opravičujem se Janezu Janši, ker sem verjel njegovima objavama na tw in fb. Prav tako se opravičujem, da sem verjel portalu Nova24. Obljubljam, da se bom poboljšal in jim nikoli več ne bom verjel,« je zapisal Marjan Šarec.

Besedni spopad med prejšnjim in zdajšnjim predsednikom vlade se je začel, ko je Marjan Šarec v četrtkovih Odmevih komentiral dogajanje pred epidemijo in pripravljanje na prihod novega koronavirusa v Slovenijo.

»Že 29. januarja je bila ustanovljena medresorska koordinacija, ko smo se mi ukvarjali s tem, je Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji. To je vsem znano. Koliko se je Janez Janša zavedal prihajajoče epidemije, je veliko vprašanje,« je na vprašanje, ali ga je kot takratnega predsednika vlade skrbelo, da ni bilo dovolj zaščitne opreme v skladiščih, odgovoril Šarec.

Na to njegovo izjavo se je v petek odzval predsednik vlade Janez Janša.

Zapisal je, da Šarec »laže kot Jerca« in da črka L v kratici LMŠ »očitno pomeni laž.«

»Včeraj je menda v TV Odmevi trdil, da sem februarja 2020 smučal v Italiji, čeprav je bilo že zdavnaj pojasnjeno, da to ni res. Z lažmi zakriva svojo odgovornost za mrtve v epidemiji,« je zapisal Janša.

Takoj se je odzval Šarec.

»Predsednik vlade me je obtožil, da lažem o njegovem smučanju. Jasno piše 'danes', kar ustreza datumu objave. Če pa ni smučal in je napisal 'danes', se je pa ravno tako zlagal. O, sveta preproščina. Toliko o njegovem zavedanju o prihajajoči epidemiji

Svoje navedbe je podkrepil tudi s poročanjem portala Nova24TV.

»Če že meni nekateri ne verjamejo, bodo pa vsaj verjeli mediju, ki je v službi resnice. Kajti, če pade še ta branik neodvisnosti, potem je res vse zaman,« je pristavil s kančkom cinizma.

Na to zgodbo smo opozorili že pred časom, pravzaprav so laži Janeza Janše razkrinkali kar bralci njegovih tvitov.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je namreč precej očitno zapletel v neresnice.

Najprej je 28. februarja, na dan, ko je proti oblikovanju njegove vlade v Ljubljani potekal protest oziroma shod, Janez Janša na družbenih omrežjih – najverjetneje prav v posmeh demonstrantom – objavil sliko sebe, svojih dveh otrok in soproge na smučanju.

Zraven je zapisal: »Najboljši shod danes

Isti dan je v Ljubljani potekal shod od sedeža SMC do sedeža DeSUS-a proti »koaliciji sovraštva«, kot so protestniki označili novo koalicijo pod vodstvom SDS, v odgovor nanj pa je Janša objavil omenjeni tvit.

Vse to se je zgodilo v času, ko je celo njegova soproga Urška Bačovnik Janša tvitnila: »Epidemija novega koronavirusa upravičeno skrbi zdravnike in medicinske sestre. Že ob običajni gripi so razmere v urgentnih centrih in na internističnih ter infekcijskih oddelkih na meji naše zmogljivosti. Proste postelje za zdravljenje težko bolnih pa pogosto samo še na hodniku.«

Obenem je očitno, da v samoizolaciji ni mogel biti, sicer že 13. marca ne bi mogel voditi seje vlade. Pred tem pa je tudi ves čas prihajal v Državni zbor.

Mnogi so Janšo na družbenih omrežjih takoj po tej objavi vprašali, ali je po tej sliki smučanja, če je bil v tujini, odšel v samoizolacijo (kar je v tem času zaradi pandemije koronavirusa zahteval od drugih, ki so bili na smučanju v tujini), ali ne?

Obenem je očitno, da v samoizolaciji ni mogel biti, sicer že 13. marca nikakor ne bi mogel voditi seje vlade.

13. marec, prva seja Janševe vlade. Vir: UKOM

Pred tem pa je tudi ves čas prihajal v Državni zbor.

Tudi na Nova24.si so takoj zatrdili, da je bil Janša na smučanju prav tisti dan - 28. februarja, torej.

»Medtem, ko so se danes levičarji mudili na protestu, polnem sovraštva, je Janez Janša, predsednik SDS užival s svojo ženo in sinovoma. Na družbenem omrežju je namreč objavil sliko nasmejane in sproščene družine, s katero je bil na smučanju. Najboljši shod danes, je zapisal,« so navedli na spletni strani.

Po večdnevni zadregi je za Reporter Janez Janša naposled odgovoril na njihova vprašanja o tem, kje je smučal in ali se je po prihodu v Slovenijo samoizoliral oziroma testiral zaradi okužbe s koronavirusom.

Prav tedaj, ko je Janša objavil omenjeno fotografijo, pa so mediji po vsem svetu in tudi Sloveniji že poročali o naraščajoči epidemiji smrtonosnega koronavirusa v Italiji.

»Fotografija je simbolična, posneta februarja 2019, torej lansko leto,« je Janša zmuzljivo odgovoril na zastavljena vprašanja.

Prav tedaj, ko je Janša objavil omenjeno fotografijo, pa so mediji po vsem svetu in tudi Sloveniji že poročali o naraščajoči epidemiji smrtonosnega koronavirusa v Italiji in smo se tudi v Sloveniji pripravljali na prvi primer okužbe.

V Insajderju smo že konec januarja celo izračunali, koliko smrtnih žrtev – celo 15.000 - bi v najslabšem primeru lahko imeli v Sloveniji.

Znano je tudi, da so Slovenci, ki so smučali v italijanskih Dolomitih, prinesli virus v Slovenijo in z njim okužili mnoge.

Za žarišča okužb pa so se izkazala tudi smučišča v Avstriji, kjer je prav tako smučalo veliko Slovencev.

Predsednik vlade se je iz neprijetne situacije izmazal tako, da je naposled zatrdil, da je 28. februarja letos objavil leto dni staro fotografijo. Toda če to pomeni, da sploh ni smučal, ni razumljivo, zakaj je s staro fotografijo zavajal javnost. Ob fotografiji je namreč jasno zapisal, da je bil to »najboljši shod danes«.

Janša ali ni šel v »samoizolacijo« - ali pa se je zlagal, ko je ob objavi simbolične fotografije zapisal, da je bil to »najboljši shod danes«.

Z drugimi besedami – Janez Janša je torej s svojim naknadnim pojasnilom tudi osebno potrdil, da se je - zlagal.

Če je bila fotografija leto dni stara namreč ni mogla prikazovati »smučarskega shoda danes«.

Bistvo problema je zadel komentar Jožice Komatar, ki je opazila nelogičnost v dveh odgovorih Janeza Janše.

V obeh primerih namreč ne more imeti »dvakrat istočasno prav«.

»Kdaj je lagal, ko je objavil sliko, ali sedaj laže?« se je vprašala v Reporterju.

Jasno je torej, da je logično mogoč samo en ali drug odgovor, ne pa istočasno oba, ki ju je podal Janša.

Janša ali ni šel v »samoizolacijo« - ali pa se je zlagal, ko je ob objavi domnevno simbolične fotografije zapisal, da je bil to najboljši shod »danes«.

Dimitrij Rupel o Janezu Janši, leta 1995.

Z drugimi besedami pa to pomeni, da je predsednik vlade človek dveh obrazov in dvojnih kriterijev, ki je druge kritiziral zaradi napak, ki jih je storil sam, ali pa človek, ki dokazljivo laže in zavaja javnost.

In težko se je odločiti, kaj je huje.

Še posebej zato, ker gre za aktualnega predsednika slovenske vlade …

Delite članek