REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski mediji: Bataljon tankov iz Slovenije izginil v stepah Ukrajine

Ruski mediji: Bataljon tankov iz Slovenije izginil v stepah UkrajineTanka M-55S. Vir: Posmetek zaslona, X
Gre torej za ruske oziroma jugoslovanske tanke, v lasti JLA, ki jih je leta 1991 v Sloveniji pustila le »v varovanje«.

Slovenija je poslala v Ukrajino kar 28 svojih tankov M-55S.

Ti so bili v devedesetih letih prejšnjega stoletja obnovljeni s pomočjo Izraela.

Za prenovo enega tanka je tedaj Slovenija plačala okoli tri milijone nemških mark davkoplačevalskega denarja oziroma 1,5 milijona evrov.

Gre torej za ruske oziroma jugoslovanske tanke, v lasti JLA, ki jih je leta 1991 v Sloveniji pustila le »v varovanje«.

Namesto njih je Slovenija dobila nemške transportne tovornjake in cisterne.

Kmalu so se pojavili posnetki najmanj dveh, ki sta bila zadeta in popolnoma ali vsaj delno uničena.

Kaj se je zgodilo z drugimi doslej nismo izvedeli.

Toda v ruskih medijih so spremljali njihovo usodo in objavili zapis o njihovem pojavljanju na fronti na spletni strani newmens.ru, kjer so o usodi slovenskih tankov sporočili naslednje: »Pred letom dni je Slovenija v Ukrajino premestila 28 enot M-55S - starih sovjetskih tankov, ki so jih izboljšali Izraelci in jih je Ljubljana podedovala od Jugoslavije.

Ti tanki so bili predani 47. mehanizirani brigadi ukrajinskih oboroženih sil, ki se je usposabljala v Nemčiji.

Sprva so Ukrajinci z navdušenjem sprejeli 'darilo' in začeli te tanke aktivno opremljati z 'žari', rešetkastimi protikumulativnimi zasloni, dinamično zaščito in drugimi atributi sodobne gradnje tankov. Vendar je sčasoma njihovo navdušenje splahnelo, lokalni mediji pa so od takrat o njih celo prenehali govoriti.«

»Ko je Nemčija marca 2023 v Ukrajino premestila 21 enot Leopard 2A6, so ukrajinske oborožene sile z njimi takoj opremile novoustanovljeno 47. mehanizirano pehotno brigado, ki se je pripravljala na 'veliki pohod k Azovskemu morju'.

Maja je bila brigada premeščena v smeri Zaporožja, vendar je enega od M-55S zadela granata vrste krasnopol daleč od frontne črte še pred začetkom ukrajinske protiofenzive.

Nobena obramba ni pomagala - granata je preprosto prebila kupolo,« poroča spletna stran newmwns.ru.

»Junija so brezpilotni kamikaze uničili še več M-55S. Bili so tudi drugi primeri, saj so M-55S opazili tudi na številnih posnetkih poškodovane opreme ukrajinskih oboroženih sil.

Na tej stopnji so se izkazali za popolnoma neuporabne za ukrajinske oborožene sile. Ukrajinci so nameravali napasti, a je bilo to z M-55S nesmiselno.

Avgusta so v vrstah 67. brigade mehanizirane pehote v smeri Zaporožja opazili številne 'čudovite' M-55S, ki niso bili dodatno opremljeni, vendar od takrat o njih ni bilo nobenih informacij.

Na tej stopnji so se izkazali za popolnoma neuporabne za ukrajinske oborožene sile.

Ukrajinci so nameravali napasti, a je bilo to z M-55S nesmiselno. Hkrati pa niso nameravali voditi obrambnih bojev in teh tankov s 105 mm topovi niso spremenili v zamaskirana strelna mesta.«

»Morda so bili M-55S dani v rezervo ali pa so se izkazali za pokvarjene, saj jih Slovenci verjetno niso skrbno obnovili in pripravili za prenos.

Glede na to, da se bliža zima in imajo ukrajinske oborožene sile vse manj moči za izvajanje ofenzivnih operacij, pa tudi zahodne opreme, se lahko M-55S spet pojavijo na kakem delu fronte,« sklene svoje poročilo spletna stran newmwns.ru.

Prevod: Vojko Kogej

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek