REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rekonstrukcija: Golobova vlada Slovenijo približala vesolju, a sebe oddaljila od težav prebivalcev Slovenije

Rekonstrukcija: Golobova vlada Slovenijo približala vesolju, a sebe oddaljila od težav prebivalcev SlovenijeVeliki met? Golob je Slovenijo približal vesolju... Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Na področju zunanje politike Slovenija v celoti sledi očitno katastrofalnim receptom iz Bruslja in Washingtona.

Svet se sooča z dvema vse hujšima vojnama in posledicami, ki že prizadevajo tudi Evropsko unijo, slovensko gospodarstvo stagnira, opozicijska SDS, ki je prav tako v veliki meri kriva za sedanje stanje, pa se že veseli vrnitve na oblast.

Tako bi lahko opisali stanje v Sloveniji, medtem ko ankete javnega mnenja kažejo na padec podpore stranki Gibanje Svoboda in porast zaupanja v SDS Janeza Janše.

To je najslabši rezultat, ki si ga lahko želi sedanja vlada.

Slovenija bi potrebovala vlado, ki bi na te izzive znala najti odgovore, imeti svoje mnenje in pomagati tudi celotni EU, da najde novo in boljšo pot v prihodnost.

A to se ne dogaja.

Na področju zunanje politike Slovenija v celoti sledi očitno katastrofalnim receptom iz Bruslja in Washingtona.

In na področju domače politike bi glede na dane obljube morali biti ministri vlade premierja Roberta Goloba ta trenutek sredi reform zdravstva, javnih financ, sistema upokojevanja in gradnje novih stanovanj za mlade.

Toda namesto tega se vlada ukvarja – sama s seboj.

Stanje je trpko opisala iz stranke Svoboda izključena Mojca Šetinc Pašek v pogovoru za ljubljanski Dnevnik, kjer je ne tako davno delala ena od njenih glavnih eksekutoric – generalna sekretarka Vesna Vuković.

Vse več je tudi informacij, da v Gibanju Svoboda spet razmišljajo o širši reorganizaciji vlade.

»Vodenje stranke je prepuščeno generalni sekretarki (Vesni Vuković, op. a.), njenemu namestniku Petru Majerletu, eden njenih glavnih prišepetovalcev pa je Damir Črnčec. Po prihodu generalne sekretarke so se v stranki začeli nadzor, sumničenja, iskanje 'izdajalcev' … Tako imamo zdaj na političnem prizorišču dve skrajni plati: na eni strani radikalizirano SDS in na drugi strani populistično Gibanje Svoboda. Obe strani potrebujeta očiščenje, notranjo katarzo. Kajti če se bo to nadaljevalo, se bomo zgolj in samo še obstreljevali z najtežjo možno artilerijo, najhujšimi možnimi topniškimi salvami. Tega v slovenski politiki ne potrebujemo.«

Vse več je tudi informacij, da v Gibanju Svoboda spet razmišljajo o širši reorganizaciji vlade.

Razlike med strankami so samo v tem, kako obsežna naj bi bila reorganizacija vlade. Gibanje Svoboda naj bi si želelo, da se zmanjša tudi število ministrstev ki jih nadzorujeta stranki Levica in SD, v teh strankah pa pozicije branijo in trdijo, da »njihovi ministri delajo odlično.«

V obeh manjših koalicijskih partnericah o željah po rekonstrukciji menda sploh niso vedeli ničesar, kot že prej niti ne o odstavljanju nekdanje ministrice Šinkove in ministra Brežana, kar ni ravno dokaz demokratičnosti poslovanja trenutne vladne koalicije.

Predsednik vlade Robert Golob danes gosti posvet vodij parlamentarnih strank, na njem je glavna tema osnutek predloga zakona o obnovi, do katerega so zaradi novih in višjih davkov kritični v gospodarstvu.

V sredo pa bo koalicija razpravljala o izpolnjevanju koalicijske pogodbe in možnosti rekonstrukcije vlade.

Težava je, da se s temi koraki Slovenija morda približuje vesolju, se pa slovenska vlada oddaljuje od problemov prebivalcev Slovenije na planetu Zemlja…

A že v petek se je vlada ukvarjala s povsem drugimi temami.

Na dopisni seji je sprejela prvo slovensko vesoljsko strategijo in odločitev za prošnjo za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji.

»Vesoljski sektor je eden izmed najhitreje rastočih sektorjev, tudi v Sloveniji,« so zapisali v obrazložitvi.

Izbrali so tudi nadvse odbit slogan vesoljske akcije: »Majhni na Zemlji, veliki v vesolju.«

Da gre za »majhen korak za Slovenijo, velik korak za Goloba,« so komentirali v osrednjem ljubljanskem dnevniku.

Težava je, da se s temi koraki Slovenija morda približuje vesolju, se pa slovenska vlada oddaljuje od problemov prebivalcev Slovenije na planetu Zemlja…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek