REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proti cenzuri: »Predlagam, da 24. februar preimenujemo v Svetovni dan propagande«

Proti cenzuri: »Predlagam, da 24. februar preimenujemo v Svetovni dan propagande«»Spopad med Rusijo in Ukrajino se je začel zaradi ukrajinskih neonacistov,« je prek omrežja X javnosti in kolegam v EU nalil čistega vina slovaški premier Robert Fico. Vir: Posnetek zaslona, X

Glede na sobotno poročanje osrednjih medijev na Slovenskem pa tudi v Evropski uniji o vojni v Ukrajini, se zdi več kot utemeljen predlog nekdanje dopisnice iz Moskve, da »24. februar preimenujemo v Svetovni dan propagande«.

Gre za predlog (nedvomno s kančkom cinizma) Polone Frelih, nekdanje poročevalke iz Rusije.

Glede na medijska poročila v domačih osrednjih medijih zadnje dni, ki so brstela od glorifikacij ameriške posredniške vojne v Ukrajini s ciljem slabitve Rusije, se zdi zadevni predlog več kot utemeljen.

Napadi Ukrajinske vojske na Donbas
Poročilo OVSE o kršitvah premirja s strani ukrajinskih sil v tednu pred začetkom ruske SVO. Vir: Posnetek zaslona, OVSE

24. februar je namreč datum, ko je Moskva leta 2022 sprožila posebno vojaško operacijo (SVO) v cilju zaščite rusko govoreče manjšine na vzhodu Ukrajine, v Donbasu, ki so jih pred tem osem let obstreljevali in pobijali civiliste - predvsem kijevski neonacisti iz polka Azov.

Spomnimo, OVSE je več kot teden dni pred začetkom ruske SVO opozarjal svet in poročal o masovnih kršitvah premirja v Donbasu s strani sil pod taktirko Vladimirja Zelenskega.

Washington je podžigal vojno v Ukrajini dejansko že od puča na trgu Majdan v Kijevu leta 2014.

Vir: Posnetek zaslona, X

Puč je odnesel demokratično izvoljenega predsednika in zavihtel v predsedniški urad nacionalističnega skrajneža Petra Porošenka, ki so mu v Ukrajini tik pred začetkom vojne leta 2022 želeli soditi zaradi korupcije in izdaje, saj je ta kralj čokolade medtem pod mizo bogato služil, ker je trgoval z ruskimi podjetji.

Vojna je Porošenka v resnici rešila sojenja in daljšega bivanja za zapahi…

Noben od slovenskih medijev niti črhnil ni, da bi bila vojna lahko končana že takoj, spomladi 2022, saj sta tedaj pogajalski skupini Ukrajine in Rusije že podpisali sporazum na mirovnih pogajanih v Carigradu.

Andrej je ob tem spomnil, da je ta mirovni sporazum nato miniral tedanji britanski premier Boris Johnson.

Johnson je namreč po naročilu Joeja Bidna pridrvel v Kijev in prepričal Zelenskega, naj z Rusi ničesar ne podpisuje in se naj vojskuje naprej.

Tako kot številne druge, našteta dejstva slovenski in zahodni mediji ne omenjajo, ampak ves čas nabijajo, da je Rusija začela agresorsko vojno.

Da so zahodni politiki in mediji povsem padli v brezno propagande in popolnoma izgubili kompas za resnico, pa kaže tudi izjava voditeljice italijanske fašistične stranke Bratje Italije in premierke Italije Giorgie Meloni, ki je v soboto v Kijevu pametovala, češ da »če Rusija ne bi začela posebne vojaške operacije (v Ukrajini), niti Hamas ne bi napadel Izraela

Skratka, Zahod, vodilni politiki in njim lojalni uredniki in mediji za vse gorje na tem svetu, ki so ga praviloma zakuhale nekdanje imperialistične velesile pod taktirko ZDA, brez pomisleka obtožujejo – Rusijo!

Nič manj nespametna je izjava nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock, ki je naposled priznala, da 13. paketov zahodnih »sankcij (proti Rusiji) ne delujejosaj Rusiji gospodarsko in geopolitično gre odlično in je na tem področju že prekosala države EU.

Toda vojni nadvse naklonjena nemška zunanja ministrica, ki jo v vsem sledi slovenska Tanja Fajon, ob tej ugotovitvi v isti sapi nato pristavi, da so sankcije »pomembne«, ne oziraje na dejstvo, da so se Evropski uniji vrnile kot bumerang in brez poceni ruskega plina uničujejo predvsem nemško gospodarstvo, ki je znova postalo bolnik Evrope.

»O Bog, daj jim (evropskim voditeljem) možgane!« je v obupu zapisal nek komentator na omrežju X.

Ob drugi obletnici ruske SVO pa je edini glas razuma, ki smo ga v soboto lahko slišali v EU, prišel iz Slovaške.

»Spopad med Rusijo in Ukrajino se je začel zaradi ukrajinskih neonacistov,« je prek omrežja X poskusil strezniti evropsko javnost in kolege v EU slovaški premier Robert Fico.

Strategija konflikta v Ukrajini za uničenje Ruske federacije ne deluje, saj Moskva ni ne politično ne gospodarsko na kolenih, je poudaril Fico.

Nemški Spiegel je konec leta 2022 objavil tajni dokument, ki je razkril resnico, kako je bila Moskva leta 1991 prevarana s strani zahodnih voditeljev z obljubami o neširitvi Nata proti mejam Rusije. Vir: Zajem zaslona, Der Spiegel

Tudi Fico je spomnil, da so voditelji kijevskega režima pred dvema letoma preprečili sklenitev mirovnega sporazuma z Rusko federacijo.

Ni dvoma, da Robert Fico upravičeno trdi, da je najprimernejši politik v Evropi, saj je Slovaška pod njegovim vodstvom odnehala s podporo Ukrajini.

Slovaški premier redno opozarja, da so prav Zelenski, njegovo okolje in Zahod, ki jih podpira, sprovocirali Moskvo, da sproži vojaško operacijo.

»Zahod je mislil, da bo množična podpora Ukrajini, tako finančna kot vojaška, v kombinaciji s sankcijami proti Rusiji in lažno demonizacijo predsednika Vladimirja Putina Rusijo spravila na kolena,« je izpostavil zmoto vodilnih zahodnih politikov slovaški premier.

Pristavil je še, da je ta načrt - propadel.

Slovaški premier je poudaril, da Rusija ni ne politično ne gospodarsko na kolenih in da si je v zadnjem letu med spopadom priskrbela veliko ozemeljsko pridobitev ter prilagodila svojo vojaško proizvodnjo novim razmeram.

Spomnil je tudi, da ​​je Moskva dolgo prosila Zahod, naj ustavi širitev Nata, vendar je zahodno vojaško zavezništvo ignoriralo pomisleke Rusije v zvezi s tem.

Kot je dodal, mora EU za dosego miru v Ukrajini ukrepati drugače, a kljub temu voditelji EU še vedno vztrajajo pri vojaški podpori Kijevu.

»Menim, da je to (zahodna podpora Kijevu 'dokler bo potrebno') osnova za izbruh tretje svetovne vojne.

Šokantno je, da ni mirovnega načrta in da EU ne uporabi svoje polne teže za zagotovitev takojšnje prekinitve ognja.

Ospuljivo je, da je edini načrt podpreti medsebojno pobijanje Slovanovje sklenil Fico.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek