REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protestniki na Bledu opozorili tuje voditelje, da Janševa vlada odkrito podpira fašizem in neonacizem

Protestniki na Bledu opozorili tuje voditelje, da Janševa vlada odkrito podpira fašizem in neonacizemPozdrav sodelujočim na Janševem Blejskem forumu. Vir: Upor.si

Slovenija danes gosti že 16. Blejski strateški forum (BSF).

Podporniki vlade ga hvalijo zaradi številne udeležbe, pri tem pa pozabljajo, da tudi v diplomaciji ni pomembno, koliko diplomatov nekje razpravlja - ali mlati prazno slamo, kar je veliko bolj običajno - pač pa, kakšna je njihova teža, moč odločanja, vpliv v mednarodni skupnosti...

In predvsem - kakšni so rezultati njihovih dogovorov.

Po tem pa seveda BSF ne slovi, kajti niti najbolj vztrajni obiskovalci tega foruma se ne morejo spomniti enega samega prelomnega sklepa ali dogodka, ki bi v vseh teh letih predstavljal res pomemben zunanjepolitični mejnik.

Problem Slovenije je tudi v tem, da je slovenski predsednik vlade sprt z večino najpomembnejših funkcionarjev EU, istočasno pa zelo priljubljen na Madžarskem in med politiki Višegrajske četverice, ki pa v Evropski uniji igrajo vlogo zdraharjev, med katerimi so nekatere države ali vsaj njihove problematične in avtokratske vlade (na primer madžarska) že tik pred tem, da bi zapustile EU.

So pa zato to mednarodno kuliso izkoristili protestniki, ki so na Bledu pripravili novo manifestacijo.

Na blejskem otoku je vse politike pričakal velik in dobro viden poziv k zaščiti temeljev pravne države v Sloveniji.

Protestniki pa so glasno opozarjali tudi na razraščanje ksenofobije, homofobije, šovinizma in nacizma v Sloveniji in Evropi.

»Danes smo protestniki in protestnice na Bledu izrazili jasno sporočilo slovenskim in evropskim voditeljem: STOP FAŠIZMU IN NEONACIZMU, ZA VLADAVINO PRAVA!

Na Blejskem otoku smo razvili antifašistično in antijanšistično zastavo, s katero jasno sporočamo, da ne pristajamo na zlorabo oblasti, ki jo udejanja Janez Janša in njegova vlada.

Ob tem smo hkrati pozvali evropske voditelje in pristojne evropske institucije, da zaščitijo vladavino prava v Sloveniji, prav tako pa obveščamo, da bo v petek ob 19h na Trgu republike potekal vseslovenski shod proti fašizmu in nacizmu.

Ob več kot 1,5 letnem delovanje Janeza Janše je čas, da se odkrito poimenuje takšno delovanje in se ga brutalno iskreno poimenuje z oznakami, ki si jih zasluži.

Vlada Janeza Janše odkrito podpira fašizem in neonacizem.

Ne le, da ga podpira, celo poslužuje se teh metod pri lastnem delovanju.

To se je še bolj jasno izkazalo z nedavnimi dogodki, ko je 'Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot', ki ga vodi znani neo-nacist Urban Purgar, tudi vodja t. i. Rumenih jopičev in direktor NTA, dobilo status v javnem interesu na področju kulture, Urban pa je pred nekaj tedni javno na svojem Twitter profilu napisal 'Hitler je heroj'.

Minister za kulturo, minister za notranje zadeve in predsednik vlade pa očitno podpirajo, da predsednik 'organizacije v javnem interesu' izraža tovrstna stališča.

Zato tudi danes na Bledu, pred očmi evropskih in svetovnih voditeljev opozarjamo na nesprejemljivost delovanja slovenske vlade in:

-        Zahtevamo razjasnitev povezav med SDS in neonacističnimi organizacijami in posamezniki, med drugim tudi med t. i. 'Rumenimi jopiči' in 'Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot'.

-        Zahtevamo, da se 'Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot' nemudoma odvzame status društva v javnem interesu!

-        Zahtevamo, da se sproži vse ustrezne postopke na Ministrstvu za kulturo in da se do omenjene situacije opredelijo vse politične stranke.

Poziv pred Blejskim forumom  Vir: Upor.si
Poziv pred Blejskim forumom. Vir: Upor.si

Ob otvoritvi Blejskega strateškega foruma je sicer postalo še bolj jasno, da se slovenska vlada skriva za katoliškimi leporečji, medtem, ko s svojimi dejanji izkazuje odkrit fašizem in neo-nacizem.

Vendar pa tega ne morejo skriti, četudi na idiličnem Bledu organizirajo politične debate, ponujajo prazne fraze o evropskih vrednotah, krščanskih temeljih in se nastavljajo kameram.

Zato je bila današnja protestna akcija na Blejskem otoku namenjena razkrivanju pravega delovanja strahovlade Janeza Janše. To je fašizem in nacizem, ki se v slovenski družbi odkrito razrašča, predvsem zaradi podpore trenutne vlade!

Že ob samih uvodnih govorih je postalo jasno, da se za Logarjevim citatom nekdanjega papeža in Janševi referenci na religiozna sporočila očitno skriva tudi jasna tendenca po večji vpletenosti Cerkve v državo, ki bi morala biti sicer po slovenski ustavi ločena.

Absurdno je, da Janša na Blejskem strateškem forumu govori o spoštovanju človekovih pravic, demokraciji in temeljnih svoboščinah, iskanju soglasja in spoštovanju, ko pa je dandanes on sam glavni avtoritarni voditelj, ki odreka ključne pravice (kot je npr. pravica do izražanja, združevanja, protestov) večini svojih prebivalk in prebivalcev, spodkopava demokracijo in zaničuje ter žali vse drugače misleče.

Iz povabljenih govorcev (ki so v veliki večini samo moški) je tudi jasno, da se slovenska vladna politika preusmerja na sodelovanje v Višegrajski skupini, kjer totalitarni pristopi spodkopavajo demokratične pristope in evropske vrednote.  To ponovno kaže omejenost slovenske vlade in strah pred razvitimi demokracijami v Evropi.

In četudi nam evropski voditelji na takih dogodkih govorijo, kako je potrebno okrepiti evropsko demokracijo in kako pomembno vlogo imajo državljani in parlamentarna demokracija, je vse to seveda preslišal sam gostitelj dogodka, avtoritarni Janez Janša, ki od samega začetka te vlade svoje delovanje utemeljuje predvsem na samovoljnosti in ignoriranju mnenja ljudstva.

Protestna akcija tako jasno poziva tako slovenske, kot evropske voditelje, da se kritično odzovejo na dogajanje v Sloveniji, zavarujejo vladavino prava in ne dopustijo Janezu Janši, da širi totalitaristične ideje, ne v Sloveniji, ne na evropski ravni.

V petek bo ob 19ih v Ljubljani potekal VSESLOVENSKI SHOD PROTI FAŠIZMU IN NEO-NACIZMU.

Če se ideologijam sovraštva nočejo ali ne znajo zoperstaviti politiki, se jim bomo toliko bolj odločno zoperstavili ljudje.

Slovenke in Slovenci smo v preteklosti enkrat že premagali tako fašizem kot nacizem in ju bomo tudi ponovno!,« so zapisali v svojem sporočilu.

Delite članek