REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protest zoper vojaško degradacijo stoletnice Univerze v Ljubljani

Protest zoper vojaško degradacijo stoletnice Univerze v LjubljaniParadiranje vojske na obletnici Univerze v režiji Igorja Papiča in Boruta Pahorja

Ljubljanska Univerza letos praznuje stoletnico svojega nastanka.

Ustanovljena je bila z ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića 23. julija 1919, proslava v njeno čast pa je bila organizirana ob 100. obletnici prvega predavanja Frana Ramovša o slovenskem jeziku, ki je bila 3. decembra 1919.

Natanko ob stoletnici prvega predavanja na Univerzi v Ljubljani, ki ga je jezikoslovec Fran Ramovš posvetil zgodovini slovenskega jezika, je ista Univerza 3. decembra 2019 doživela eno izmed svojih najhujših degradacij v dramatični stoletni zgodovini.

Vendar pa je bila proslava, v kateri je sto let pozneje glavno vlogo poleg rektorja univerze Igorja Papiča igral slovenski predsednik Borut Pahor do te mere »okrašena« s prisotnostjo častne čete slovenske vojske in drugimi vojaškimi dodatki, da smo to, podobno kot tudi del javnosti, takoj opazili in ocenili kot povsem neprimerno ravnanje.

Kmalu zatem pa se je pojavil tudi protest zoper vojaško degradacijo stoletnice Univerze v Ljubljani, ki ga je podpisala vrsta znanih slovenskih intelektualcev.

»Vodstvo univerze praznuje njeno obletnico s plačanci Nata v uniformi, ki nimajo nič skupnega z univerzo«
Kaj je počela vojska na proslavi 100. obletnice Univerze v Ljubljani?

Protest so 6. decembra podpisali prof. dr. Boris A. Novak, prof. ddr. Rudi Rizman, prof. dr. Vlado Miheljak, dr. Spomenka Hribar, prof. dr. Niko Toš, prof. dr. Marko Marinčič, prof. dr. Dean Komel, prof. dr. Rastko Močnik in prof. dr. Vito Turk.

V odprtem pismu so zapisali:

»Natanko ob stoletnici prvega predavanja na Univerzi v Ljubljani, ki ga je jezikoslovec Fran Ramovš posvetil zgodovini slovenskega jezika, je ista Univerza 3. decembra 2019 doživela eno izmed svojih najhujših degradacij v dramatični stoletni zgodovini.

Proslava, ki se je ne bi sramoval niti severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Vir: Screenshot TV SLO

Proslava častitljive obletnice v Cankarjevem domu je bila patetična in otročja, klavrna in smešna.

Predsedniku RS Borutu Pahorju se je zdelo potrebno, da oder Cankarjevega doma izkoristi kot poligon za paradiranje slovenske vojske, pri čemer mu je kot pribočnik zvesto služil rektor UL, prof. dr. Igor Papič. Še dobro, da je pri tej protokolarni paradi režiser umetniško kvalitetnega programa Mare Bulc dal spustiti železno zaveso in s tem ogradil umetnost od prazne, do klovnovstva napihnjene poze

Mar predsednik RS in rektor UL nista nikoli slišala, da je univerza eksteritorialna in da uniformirane postave ne smejo stopiti in lomastiti po posvečenem prostoru mišljenja, raziskovanja in dialoga?

Slavnostna akademija v čast visoke obletnice Univerze v slogu latinskoameriških diktatur ... Vir: Screenshot TV SLO

Arogantno zatrjevanje, da zakon o državnih odlikovanjih zapoveduje vojaško paradiranje, kaže na zaskrbljujočo pravno retardiranost politične birokracije ter na pomanjkanje občutka za elementarno spodobnost.

Ogorčeno protestiramo zoper to bedno farso, ki pove vse o konceptu univerze, za katerega se zavzema rektor Papič, in vse o državi, katere podhranjena in slabo plačana vojska sicer ne dosega standardov NATA, je pa še zmeraj dovolj učinkovita za strašenje intelektualcev.

Ali gre morda za napoved nove uporabe oboroženih sil RS?

Ne gre za kritiko vojske, ampak za kritiko grobe manipulacije z vojsko, ki si jo je privoščil predsednik RS kot njen vrhovni poveljnik. Vir: Screenshot TV SLO
Proslava v Cankarjevem domu je bila patetična in otročja, klavrna in smešna. Predsedniku Borutu Pahorju se je zdelo potrebno, da oder Cankarjevega doma izkoristi kot poligon za paradiranje slovenske vojske, pri čemer mu je kot pribočnik zvesto služil rektor UL, prof. dr. Igor Papič.

Naj v izogib nesporazumom poudarimo, da ne gre za kritiko vojske, ampak za kritiko grobe manipulacije z vojsko, ki si jo je privoščil predsednik RS kot njen vrhovni poveljnik.

Rektor UL pa bi kot vodja največjega možganskega centra te države moral izkazati dovolj univerzitetnega, intelektualnega in državljanskega samospoštovanja, da bi se uprl tej neokusni manifestaciji subalpskega »državniškega« primitivizma.

Oba sta v svojem častihlepju ponujala prizor, vreden Molièrovih komedij,« so zapisali ugledni profesorji v odprtem pismu.
 

Rektor UL pa bi kot vodja največjega možganskega centra te države moral izkazati dovolj univerzitetnega, intelektualnega in državljanskega samospoštovanja, da bi se uprl tej neokusni manifestaciji subalpskega »državniškega« primitivizma. Vir: Screenshot TV SLO

Pričakovati odgovornost od dveh tako pompoznih karikatur je seveda nemogoče.

Ugotavljamo, da je proslava stoletnice ustanovitve Univerze v Ljubljani žalostno spodletela priložnost za premislek koncepta, vrednot in prihodnjih prioritet naše osrednje znanstvenoraziskovalne ustanove in celotne države.

Skrajni je čas za premislek o nevarnostih zlorabe institucionalne moči ter o nujnosti postavljanja jasnih mejá nedopustnemu narcisizmu in neumnosti.

»Moralni, pravni in intelektualni fiasko proslave stoletnice UL pa je obenem tudi svarilo vsem državljankam in državljanom RS na čelu z Državnim zborom ter vsem študentkam in študentom, profesoricam in profesorjem Univerze v Ljubljani na čelu s Senatom, da je skrajni čas za premislek o nevarnostih zlorabe institucionalne moči ter o nujnosti postavljanja jasnih mejá nedopustnemu narcisizmu in neumnosti,« so sklenili.

Delite članek