REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vodstvo univerze praznuje njeno obletnico s plačanci Nata v uniformi, ki nimajo nič skupnega z univerzo«

»Vodstvo univerze praznuje njeno obletnico s plačanci Nata v uniformi, ki nimajo nič skupnega z univerzo«Kaj je počela vojska na proslavi Univerze v Ljubljani?

»Včasih je bila univerza neodvisna, otok akademske svobode in striktno ločena od vojske in policije. Danes Univerza v Ljubljani žal praznuje svojo 100-letnico z vojsko in vojaškimi uniformami. Kakšna intelektualna, etična in moralna sramota ter zdrs aktualnega vodstva univerze!« je ob slavnostnem praznovanju 100. letnice ljubljanske univerze opozoril novinar Blaž Zgaga.

Na slavnostni akademiji v Cankarjevem domu ob 100-letnici ustanovitve Univerze v Ljubljani se je namreč v torek zbrala množica visokošolskih učiteljev, akademikov in politikov.

In predsednik države Borut Pahor.

Univerza je bila sicer ustanovljena 23. julija. Takrat je namreč, pred natanko 100 leti, regent Aleksander Karađorđević podpisal »Zakon o Univerzi Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani«.

Pretirana političnost in poskus, da se ljubljanska univerza še bolj »podržavi« pa je privedla tudi do precej nesrečne ikonografije, ki akademikom prav nič ne pristoji.

Od takrat je univerza, ki se uvršča med 500 najboljših na svetu, pomembno vplivala na slovensko družbo.

Prizadevanja za ustanovitev Univerze v Ljubljani sicer segajo v sredino 19. stoletja, kljub dolgoletnemu političnemu projektu pa je pred 100 leti nastala po spletu naključij.

Na koncu je prišlo do ustanovitve zato, ker so za potrditev proračuna v parlamentu tedanje kraljevine potrebovali slovenske glasove in to je bila v resnici - navadna kupčija.

Proslava, ki se je ne bi sramoval niti severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Vir: Screenshot TV SLO

Vrhunec letošnjega praznovanja pa je bil - očitno iz političnih razlogov in zato, da bi zadevo nekoliko distancirali od ukaza jugoslovanskega kralja, ki je dejansko ustanovil ljubljansko univerzo - sicer določen za 3. decembra, ko je pred 100 leti potekalo prvo predavanje: slavist France Ramovš je takrat govoril o zgodovini slovenskega jezika.

Toda pretirana političnost in poskus, da se univerza še bolj »posloveni« in »podržavi« pa je privedla tudi do precej nesrečne ikonografije, ki akademikom prav nič ne pristoji.

Slavnostna akademija v čast visoke obletnice univerze v slogu latinskoameriških diktatur ... Vir: Screenshot TV SLO

Pahor, častni pokrovitelj dogodka, je ob postroju častne straže Slovenske vojske Univerzi podelil državno odlikovanje – red za izredne zasluge za prispevek k duhovnemu in kulturnemu razvoju slovenskega naroda, uveljavitvi slovenskega jezika ter za vrhunske dosežke na področju znanosti in izobraževanja.

Vse to ves čas pod budnim očesom (sicer neznanega) častnika Slovenske vojske.

Predsednik Pahor je rektorju univerze Igorju Papiču vročil državno odlikovanje pod mrkim pogledom predstavnika Slovenske vojske. Vir: Screenshot TV SLO

Sprevrženost cele procesije, ki je zaradi (pre)velikega števila uniformirancev bolj spominjala na vojaški udar kakor na veseli dogodek prirejen za cvetober akademske srenje, se je kazala že na začetku, ko je slovensko himno, namesto kakšne študentske godbe, zaigral - orkester slovenske policije.

»Zdravljica« v izvedbi policistov v navzočnosti (slika desno) neznane vojaške osebe in vrhovnega komandanta. Zraven je bil tudi rektor ... Vir: Screenshot RTV SLO

Tudi Antona Peinkiherja je zgrozila scenografija, na kateri je ob Pahorju mrgolelo vojaških pa tudi nekaj policijskih uniform – vse to na proslavi visoke obletnice univerze, ki z vojsko nima in ne bi smela imeti prav nič.

»Neverjetna militarizacija civilne družbe,« je opozoril Peinkiher.

Pod taktirko vojske in policije: počastitev 100. obletnice Univerze v Ljubljani. Vir: Screenshot TV SLO

»Nikdar si ne bi mislil, da vodstvo univerze praznuje njeno obletnico s plačanci Nata v uniformi, ki nimajo čisto nič skupnega z univerzo,« je sklenil ogorčeni Peinkiher.

Boris Vončina pa se je odzval na trditev predsednika NSi Mateja Tonina, ki je morda tudi pod vtisom opisanega dogodka v Cankarjevem domu ob častiljivi obletnici ljubljanske univerze napačno sklepal, da so vojaki (in ne učitelji, kot je veljalo doslej) tisti, ki so vestniki znanja, ko je izjavil, da je »vlaganje v pismenost največji prispevek, ki ga lahko da slovenska vojska v Afganistanu

Knjige
Knjige in učbeniki, ne bombe.

»Pismenost se širi s knjigami in učbeniki, ne z bombami,« je Mateja Tonina poučil Boris Vončina.

Pri tem pa je zanimivo še nekaj drugega, kar za Univerzo in njeno vlogo v družbi ni prav pohvalno

Z vidika akademske avtonomije se je Slovenija po raziskavi Evropskega združenja univerz (EUA), ki je bila izvedena leta 2017 uvrstila na ne ravno pohvalno 25. mesto med 29 izobraževalnimi sistemi.

Kot bi šlo za obletnico vojaške akademije, ne pa visoke civilne šole ... Vir: Screenshot TV SLO

Pri tem se je ljubljanska Univerza, ki je nastala prav v času Kraljevine SHS, glede avtonomije nekoliko slabše odrezala celo od zagrebške univerze (21. mesto) in beograjske univerze (23. mesto).

Ljubljanska Univerza, ki je nastala prav v času Kraljevine SHS, se je glede avtonomije nekoliko slabše odrezala celo od zagrebške univerze (21. mesto) in beograjske univerze (23. mesto).

Najbolje se je odrezala pri svobodi oblikovanja vsebine in ukinjanja študijskih programov (te lahko ukinjajo neodvisno), najslabše pa pri sprejemnih postopkih na dodiplomskem študiju, ki jih ureja zunanja avtoriteta, uvajanju dodiplomskih, magistrskih in doktorskih programov, ki morajo prestati postopek akreditacije, ter izbiri mehanizmov zagotavljanja kakovosti in izbiri kakovostnih ponudnikov, saj obojega univerze v Sloveniji ne morejo izbrati.

V raziskavo je bilo zajetih 29 državnih izobraževalnih sistemov: Avstrije, Hrvaške, Danske, Estonije, Finske, Francije, Madžarske, Islandije, Irske, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugalske, Srbije, Slovaške, Slovenije, Španije, Švedske, Švice, Združenega kraljestva, severnega (Flandrija) in južnega (Valonija) dela Belgije ter nemških zveznih dežel Brandenburg, Hessen in Severno Porenje - Vestfalija.

Po vojaško: rektor, častnik Slovenske vojske in Borut Pahor v vlogi vrhovnega komandanta. Vir: Screenshot TV SLO

Ob tem so univerze povsod veljale za središče akademskega življenja, avtonomija univerze pa še danes v številnih državah sveta predstavlja tudi branik pred avtoritarnimi posegi države.

V prostor univerze brez dovoljenja rektorjev in akademskega oseblja v demokratičnih državah represivni organi zato sploh ne smejo posegati.

Akademski način dela in življenja ter razmišljanja pa je v družbi praviloma tudi popolnoma nasproten principu subordinacije, ki sicer velja v vojski in policiji.

Proslava v Cankarjevem domu
Rektorjeva zahvala ...
Paradiranje uniformirancev je bilo še posebej neprimerno na dogodku posvečenem  univerzi, ki je po akademski svobodi - ena najslabših v Evropi ...

 

Tudi zato je bilo za mnoge paradiranje uniformirancev na proslavi častitljivega praznika ljubljanske univerze - očitno res izjemno neprimerna poteza.

Hvaležni rektor ...

Še posebej na univerzi, ki je po akademski svobodi - ena od najslabših v Evropi ...

Odličje

Zanimivo pa je, da je večina »osrednjih« medijev to škandalozno ravnanje predsednika države in vodstva univerze - preprosto spregledala ...

Delite članek