REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Prodaja nas kot puloverje«: Spomenka Hribar kritična do Janše, ta pa takoj v napad na zmeraj lojalnega Pahorja  

»Prodaja nas kot puloverje«: Spomenka Hribar kritična do Janše, ta pa takoj v napad na zmeraj lojalnega Pahorja  Spomenka Hribar: Janša nas prodaja kot puloverje. Vir: Twitter

Predsednik države Borut Pahor je ob 30. obletnici plebiscita v predsedniški palači priredil slovesnost, na kateri je bila slavnostna govorka Spomenka Hribar.

Slovesnost je potekala ob 30. obletnici podpisa sporazuma političnih strank in poslanskih skupin Skupščine Republike Slovenije o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo 6. decembra leta 1990.

Omenjena proslava je tudi dober pokazatelj dejstva, da so številne trditve predvsem desnih politikov o »diktatorski« naravi nekdanje SFRJ lažniv konstrukt.

Omenjena proslava je tudi dober pokazatelj dejstva, da so številne trditve predvsem desnih politikov o »diktatorski« naravi nekdanje SFRJ lažniv konstrukt. Jugoslavija je namreč dovolila plebiscit o neodvisnosti dela države, česar veliko pozneje še vedno ne dovoljujejo demokratične države, članice EU.

Jugoslavija je namreč dovolila plebiscit o neodvisnosti dela države, česar veliko pozneje še vedno ne dovoljujejo demokratične države, članice Evropske unije – na primer Velika Britanija (glede Škotske) in Španija (glede Katalonije).

Ta plebiscit pa so jugoslovanske oblasti dovolile oziroma ga sploh niso poskusile preprečiti – povsem drugače, kot so skoraj tri desetletja pozneje ravnale na primer španske oblasti, ki s podporo vse EU še danes trdijo, da imajo pravico preprečevati vse poskuse organizacij referendumov o neodvisnosti Katalonije.

Spomenka Hribar, ki je med prvimi v še socialistični Sloveniji odprla vprašanje povojnih pobojev, sprave in kršitev človekovih pravic, s soprogom Tinetom pa je bila vztrajna zagovornica neodvisnosti Slovenije, se je kritično odzvala tudi na sedanjo situacijo v državi.

Orban in Janša Vir:Twitter
Zaveznika v teptanju vladavine prava: Viktor Orbán in Janez Janša. Vir: Twitter

»Ponosna sem, da sem bila delegatka Slovenske demokratske zveze in s tem Demosa. V dveh letih mandata je naredil več kot vse kasnejše vladne garniture. Izpeljal je osamosvojitev, jo vojaško obranil, ustanovil Slovensko vojsko, sestavil in sprejel ustavo Republike Slovenije, uvedel svoj denar, dosegel mednarodno priznanje države in v vsem tem času zagotavljal socialno, kulturno in politično vzdržnost,« je spomnila.

Ob tem pa je dodala, da ni mogoče slaviti samo uspehov in ne videti stranpoti, katerih rezultate okušamo še danes.

Janez Janša in Spomenka Hribar
Spomenka Hribar in Janez Janša. Vir: Twitter

Kot je dejala, se je to začelo s prodajo in preprodajo orožja na Balkanu.

Tisti, ki je nedvomno naredil malo več kot drugi v vojni za Slovenijo, namreč Janez Janša, tedanji sekretar za obrambo, nas danes prodaja, kot svojo lastnino, kot puloverje, Madžarom in še komu.

Poleg tega so osamosvojitelji zaradi prisvajanja rezultatov plebiscita in zaslug za osamosvojitev med sabo razdeljeni, je dodala.

»Tisti, ki je nedvomno naredil malo več kot drugi v vojni za Slovenijo, namreč Janez Janša, tedanji sekretar za obrambo, nas danes prodaja, kot svojo lastnino, kot puloverje, Madžarom in še komu. Potiska nas v avtoritarne države, ki se otepajo vladavine prava,« je popolnoma točno in zelo plastično opisala sedanje stanje v državi.

To je takoj izzvalo besne odzive predsednika vlade.

Vendar ni odgovoril neposredno samo Hribarjevi, pač pa je napadel tudi predsednika države, ki mu sicer že dolga leta prizanaša in se do njega in njegove politike obnaša izjemno pasivno in bojazljivo.

Janša pa se je Borutu Pahorju za to lojalno podporo in molk sedaj zahvalil tako, da je njegovo izbiro, da je za slavnostno govorko izbral Hribarjevo, označil za »neresno in škodljivo.«

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Dimitrij Rupel nima niti slučajno enake teže kot Spomenka Hribar, ki ostaja moralno nesporna avtoriteta že več desetletij.

»Nosilka naporov za dogovor z opozicijo po odločitvi Demosa za plebiscit je bila SDZ pod vodstvom dr. Dimitrija Rupla. Poleg dr. Pučnika je bil glavni pogajalec. Na dogodku ob 30. letnici bi moral govoriti on in ne razbijalka Demosa. Izbira Boruta Pahorja je neresna in škodljiva. Poteza Boruta Pahorja, ki dobro pozna 30 letno instrumentaliziranost govorice, v tej situaciji zgolj povečuje nestrpnost. Motiv pa v poskusu prikrivanja stališč Ribičiča in Potrča, ki sta med pogajanji jasno povedala, da v samostojni Sloveniji ne vidita prihodnosti za stranko SDje v svojem odzivu zapisal Janša.

Vsi, ki imamo malo daljši spomin seveda vemo, da zaradi Vilniuške izjave (s katero je tudi Slovenija podprla nezakonit napad ZDA na Irak) kompromitiran Dimitrij Rupel nima niti slučajno enake teže kot Spomenka Hribar, ki ostaja moralno nesporna avtoriteta že več desetletij, njena edina »napaka« pa je dejstvo, da je ostala dosledno kritična tudi do Janeza Janše.

O Janši veliko pove že to, da sedaj, ko potrebuje njegovo podporo, znova hvali Rupla, ki se je preračunljivo najprej včlanil v SDS, nato pa se z Janšo tudi politično v veliki jezi že zdavnaj razšel.

Rupel o Janši leta 1995. Vir: Twitter

No, zdaj - v času tretje Janševe vlade - Rupel znova podpira Janšo v upanju na kakšen nov, visok položaj na mednarodnem parketu.

V zahvalo ga je Janševa vlada res predlagala za visok položaj predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) za svobodo medijev.

Zunanje ministrstvo je zadolžila, da izpelje postopek za najavo kandidature.

Jasno je, da slovenska vlada, ki jo na mednarodni ravni že uvrščajo med slepo podpornico Orbánovega avtokratskega režima nima več dovolj mednarodnega ugleda, da bi lahko uspela s svojimi predlogi.

Toda kandidatura je padla v vodo, saj Rupel ni bil izbran.

Jasno je, da aktualna slovenska vlada, ki jo na mednarodni ravni že uvrščajo med slepo podpornico Orbánovega avtokratskega režima nima več dovolj mednarodnega ugleda, da bi lahko uspela s svojimi predlogi.

Ruplov neuspeh je dokaz, da se tudi Janša moti, ko je v vlogi letošnjega govornika videl prav Dimirija Rupla.

Šef in vajenec: Janez Janša in Žan Mahnič. Vir: Twitter
Šef in vajenec: Janez Janša in Žan Mahnič. Vir: Twitter

Ne samo, da se je Janša ob tem grobo vmešal tudi v pristojnosti predsednika države –, ki ima itak že zelo omejene pristojnosti – pač pa je s tem želel dobiti tolažilno nagrado za Rupla, ki je pogrnil ob kandidaturi za visoko mesto v Evropi.

In to popolno upravičeno, saj je po razglasitvi neodvisnosti Slovenije postal zagovornik pritiskov na medije in novinarje.

Delite članek