REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prilizovanje: Slovenski pontonski mostovi menda zanič, predsednik vlade pa prosi in se zahvaljuje za ameriške

Prilizovanje: Slovenski pontonski mostovi menda zanič, predsednik vlade pa prosi in se zahvaljuje za ameriškeGolob se Grahamu zahvaljuje za mostove, ki jih Slovenija - ne potrebuje!? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Desetčlanska delegacija ameriških senatorjev in kongresnika je na obisku pri tukajšnjem političnem vrhu Slovenijo pohvalila za njeno politiko do Zahodnega Balkana in Ukrajine ter državi po poplavah obljubila pomoč v obliki - pontonskih mostov.

Delegacijo sta vodila senatorja Robert Menendez in Lindsey Graham.

Mnogi so pričakovali kaj več, predvsem denarno pomoč, a je ta očitno izostala.

»Sodeč po izjavah Menendeza in Grahama ob odhodu so odnosi med ZDA in Slovenijo sicer odlični.«

Senator Graham je »v zvezi z rusko agresijo na Ukrajino oziroma slovensko pomočjo Ukrajini našo državo opisal kot 'del rešitve',« je o dogodku poročal ljubljanski Dnevnik.

Oba senatorja sta pohvalila slovenska stališča glede Ukrajine in Zahodnega Balkana ter zagotovila, da bosta ob vrnitvi v ZDA Sloveniji poskušala zagotoviti pomoč v obliki pontonskih mostov, za katere jih je med delovno večerjo prosil slovenski premier Robert Golob.

»To je uničujoč trenutek za vašo državo, veliko infrastrukture je bilo uničene. Pomagamo vam lahko z začasnimi mostovi, da bi se gospodarstvo in država pomikala v pravo smer. Po vrnitvi bomo, ne glede na strankarsko pripadnost, opozorili na potrebe vaše države. Obvestili bomo kolege v Kongresu, administracijo, poklicali bomo v Pentagon je obljubil Graham.

Presenetljivo pa je dejstvo, da je slovenski predsednik vlade med številnimi vrstami pomoči, za katero bi lahko prosil, izbral prav pontonske mostove. Če bi se namreč bolje informiral pri svojem obrambnem ministru bi najbrž lahko izvedel, da jih Slovenija pravzaprav sploh ne potrebuje, po drugi strani pa zelo potrebuje denarna sredstva.

ZDA so pomoč Sloveniji sicer že ponudile, a razen šestčlanske izvidnice, ki je pregledovala, kako bi lahko pomagala Sloveniji, konkretne pomoči doslej ni bilo.

Presenetljivo pa je dejstvo, da je slovenski predsednik vlade med številnimi vrstami pomoči, za katero bi lahko prosil, izbral prav pontonske mostove.

Če bi se namreč bolje informiral pri svojem obrambnem ministru bi najbrž lahko izvedel, da jih Slovenija pravzaprav sploh ne potrebuje, po drugi strani pa zelo potrebuje denarna sredstva.

Toda nato se je nenadoma izkazalo, da Slovenija ne potrebuje slovenskih, pontonskih mostov Slovenske vojske, zelo pa je hvaležna za vse ameriške, ki bi jih morda lahko dobila.

V zvezi s tem vprašanjem smo ministrstvo za obrambo vprašali, koliko pontonskih mostov ima Slovenska vojska in ali ministrstvo načrtuje njihovo povečanje v prihodnosti.

Prav tako nas je zanimalo, zakaj niso bili ob poplavah za preprečitev rek uporabljeni tudi pontonski tanki T-55, ki jih je Slovenija dobila v varovanje od JLA, Slovenija jih ima namreč menda kar pet?

Vir: Posnetek zaslona

»Vojaška taktična lansirna mostova, ki ju ima Slovenska vojska, nista primerna za nadomeščanje poškodovanih mostov, saj gre za začasne, pontonske (plavajoče) mostove, ki so namenjeni premostitvam širših vodotokov. Postavljanje teh na hudourniških vodah ni mogoče. Enako velja za gosenična vozila – nosilce mostu.

Težko je verjeti, da ima Slovenska vojska »prevelike« pontonske mostove, medtem ko imajo v ZDA ravno prav »majhne«, da bodo primerni za premoščanje hudourniških vodotokov na Slovenskem. Zanimivo je, da so takšni pontonski mostovi namenjeni prav premagovanju manjših vodnih ovir in rovov.

Inženirci Slovenske vojske so v Mežici že 14. avgusta postavili prvi montažni most Compact 200, ki v dolžino meri 33 metrov, njegova nosilnost je 40 ton, kar je omogočilo, da so v Mežico lahko pripeljala težja transportna vozila, težja gradbena mehanizacija ter druga vozila sil za zaščito in reševanje. Hkrati je bila tako vzpostavljena tudi prometna komunikacija za prebivalce Mežice in okoliških naselij.

Naj omenimo, da se je župan Občine Mežica Mark Maze ob odprtju zahvalil Slovenski vojski, ki je tako hitro omogočila promet preko reke Meže. Poudaril je to pridobitev tako za krajane Mežice kot podjetja na desni strani Meže, ki so bila po ujmi do postavitve montažnega mostu prometno odrezana od sveta,« so nam odgovorili z obrambnega ministrstva.

Toda težko je verjeti, da ima Slovenska vojska »prevelike« pontonske mostove, medtem ko imajo v ZDA ravno prav »majhne«, da bodo primerni za premoščanje hudourniških vodotokov na Slovenskem.

Slovenska vojska ima sicer pet nosilcev mostu ZTS Martin MT-55.

Tank nosilec mostu je bojno gosenično vozilo namenjeno za hitro premagovanje vodnih ovir ali rovov v bojnih razmerah.

Osnova vozila je podvozje tanka T-55A, na katerega so postavljeni sistemi, sklopi in oprema za polaganje mostu ter zložljivi most.

Zanimivo je, da so takšni pontonski mostovi namenjeni prav premagovanju manjših vodnih ovir in rovov.

Kdo ve, morda pa jih Slovenska vojska (SV), glede na kadrovsko podhranjenost - sploh ne zna več uporabljati?

Nikjer namreč ni mogoče najti posnetka, kako SV postavlja ta most. Objavljen je samo posnetek postavljanja mosta Eurobridge.

»Nosilni tank MT-55A je namenjen hitri postavitvi mostu čez protitankovske ovire (protitankovski jarki in strmi vzponi in klanci) na kopnem, ki je sicer prehodno za običajne bojne tanke T-55A.

Poleg tega je sposoben brez posebnih inženirskih del in ureditev premostiti vodne ovire z muljastim in mehkim dnom ali s strmimi brežinami,« poroča stran SrpskiOklop, saj ima tudi srbska vojska enake tanke.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skratka, ni razloga, da takšni tanki ne bi bili uporabni prav za premagovanje nastalih hudournikov, kjer je razdejanje zelo podobno vojnemu.

Domači so očitno »neuporabni«, za ameriške pa se predsednik vlade zahvaljuje in za njih celo prosi!

Očitno pa je pri pontonskih mostovih zelo pomembno ne to, kakšni so in kaj zmorejo, ampak kdo jih daje.

Domači so očitno »neuporabni«, za ameriške pa se predsednik vlade zahvaljuje in za njih celo prosi!

A to ni najhuje.

Prosil in zahvaljeval se je Robert Golob zaradi sicer neuporabnih pontonskih mostov dvema ameriškima politikoma, ki sta sokriva za milijone izgubljenih človeških življenj.

Mnogi ju uvrščajo med najhujše, a nikoli obsojene vojne zločince na svetu – skupaj s številnimi ameriškimi predsedniki, ki so se kljub svojim številnim zločinom in agresivnim vojnam, ki so jih sprožili v Aziji, Afriki, Evropi ..., prav tako izmaknili roki pravice.

Zmeraj sta namreč podpirala ameriške intervencije po vsem svetu, ki so ubile ogromno število civilistov.

Golob in Graham
 Golob se Grahamu zahvaljeval in prosil za mostove, ki jih Slovenija - menda sploh ne potrebuje... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Desetčlansko delegacijo sta namreč vodila dva »jastreba« ameriške politike, demokrat Robert Menendez in republikanec Lindsey Graham.

Slednji je bil znan tudi po resoluciji, ki bi vsako uporabo ruskega jedrskega orožja izven področja članic zveze NATO v Ukrajini razglasila za napad na NATO in s tem svet po bližnjici poslal v tretjo svetovno vojno.

Toda podarjenemu konju se ne gleda v zobe, četudi smo pravkar zavrgli enako domače kljuse v lasti Slovenske vojske, če je s tem nujno potrebno ponižno dokazati neskončno vdanost ZDA in se prilizniti ameriškemu gospodarju »suverene« Slovenije.

Lindsay Graham pa je ob tem nedavno ob obisku v Kijevu izjavil, da je bila ameriška investicija v ukrajinsko vojno »najboljša ameriška investicija, ker ZDA izčrpavajo Rusijo, brez da bi izgubile enega samega vojaka.«

Kljub takšnim izjavam in delovanju ga je slovenska vlada v Ljubljani sprejela z odprtimi rokami.

»Najhujši in najbolj sramoten cinizem,« je ob tem zapisal ekonomist Jože P. Damijan.

Res je.

Toda podarjenemu konju se ne gleda v zobe, četudi smo pravkar zavrgli enako domače kljuse v lasti Slovenske vojske, če je s tem nujno potrebno ponižno dokazati neskončno vdanost ZDA in se prilizniti ameriškemu gospodarju »suverene« Slovenije.

In zato se je Golob se Grahamu zahvaljeval in prosil za mostove, ki jih Slovenija - menda sploh ne potrebuje...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek