REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prestižna ameriška Vojaška akademija priznala: V boju proti Rusiji lahko množične izgube vzdržimo samo dva tedna!

Prestižna ameriška Vojaška akademija priznala: V boju proti Rusiji lahko množične izgube vzdržimo samo dva tedna!Več orožja - več vojn? Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ameriška Vojaška akademija je nedavno objavila poseben dokument, nekakšen nujen poziv oboroženim silam ZDA, da se prilagodijo sodobnemu slogu vojskovanja, vse to pa na podlagi »lekcij«, ki so se jih naučili v spopadu Rusije z Ukrajino.

Uradna vojaška akademija torej priznava, da bi proti Rusiji v enem samem dnevu utrpeli več žrtev, kot jih je ameriška vojska utrpela v celotni dvajsetletni afganistanski vojni (2001-2021). In glede na rezerve bi takšne izgube lahko prenašali - le dva tedna.

Dokument je v strokovnih krogih vzbudil precej pozornosti, saj je v njem veliko osupljivih priznanj. Predstavlja splošen premik v razmišljanju, ki se širi po celotnem območju »evroatlantskega« Zahoda, in je bil objavljen skupaj z nekaterimi drugimi ključnimi članki »think-tankov« oziroma podobnih »mislišč«, ki prav tako zahtevajo reforme.

Ena od njih je tudi zahteva po ponovni uvedbi rekrutacije ali vsaj pol-naborniškega sistema.

Analize namreč kažejo, da bo vojskam zveze NATO v podobnih spopadih, kot je ukrajinsko-ruski hitro zmanjkalo žive sile – vojakov.

Poziv k ukrepanju. Vir: Posnetek zaslona

War College opozarja še na nekaj: da trenutno obdobje, ki ga zaznamuje ukrajinski konflikt, predstavlja največjo »prelomnico« v 50-letni vojaški zgodovini.

Avtorji verjamejo, da je bila vojna Yom Kippur leta 1973 prejšnja najbolj vplivna prelomna točka.

Ocenjujejo, da je bila ameriška vojska demoralizirana zaradi izkušenj v Vietnamu in nezmožnosti izpolnitve svojih ciljev, čemur je sledil Izrael, ki je skoraj izgubil proti s sovjetsko oborožitvijo opremljenemu Egiptu v vojni Yom Kippur.

Čeprav je Izrael uradno »zmagal« v jomkipurski vojni, je Egipt dejansko dosegel večino svojih političnih ciljev, ki so bili: zavzeti nekaj ozemlja vzhodno od Sueza, da bi jih na koncu osvojil in si povrnil Sinajski polotok, kar je tudi storil.

Ameriški vojaki se danes ukvarjajo predvsem z usposabljanjem, taktiko in splošno strateško doktrino COIN (Counter Insurgency) pozabljajo pa na pomembnejše prvine boja, nujne v spopadu z velikimi silami.

In čeprav je Egipt naredil velike napake, zaradi katerih je bil del njihove vojske poražen, je vojna na koncu Izraelu, ZDA in ameriškim zaveznikom dokazala, da bo prihodnost nevarna, saj so Arabci postali veliko močnejši, zlasti s sovjetsko podporo.

War College pojasnjuje, da so ZDA kot rezultat tega prelomnega obdobja ustanovile šolo TRADOC (United States Army Training and Doctrine Command).

Kar je pravzaprav mreža šol, zadolženih za ustvarjanje novih operativnih doktrin za pripravo ameriške vojske na prihodnje konflikte.

To je povzročilo vrsto novih doktrin, kot je AirLand Battle in podobnih.

Petdeset let kasneje se ameriška vojska sooča z novo strateško prelomnico.

Ameriški vojaki nosijo ranjenca Vir: Twitter
Ameriški vojaki nosijo ranjenca. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Sodobno vojno zaznamujejo napredni avtonomni oborožitveni sistemi, umetna inteligenca in stopnja žrtev, kakršne ZDA niso doživele od druge svetovne vojne.

Njihovo glavno priznanje je preprosto – ZDA so preveč energije in sredstev vlagale v »protiuporniški boj«, premalo pa v sposobnosti za bojevanje z drugimi velikimi silami!

Preprosto, ameriški vojaki se danes ukvarjajo predvsem z usposabljanjem, taktiko in splošno strateško doktrino COIN (Counter Insurgency), pozabljajo pa na pomembnejše prvine boja, nujne v spopadu z velikimi silami.

Dolga leta bojevanja na način, kjer so ZDA imele prevlado v zraku in komunikacijah ter izvidovanju so omogočila ameriškim silam, da so »postale nedisciplinirane in lene«, saj jim nikoli ni bilo treba skrbeti, da bi »tekmovale« na katerem koli področju.

War College razkriva, da trenutno poveljniška mesta ukrajinskega bataljona sestavlja le sedem vojakov, ki se vkopljejo in zamenjajo položaje dvakrat na dan. Če ne, jih Rusi odkrijejo in uničijo.

To je isto stališče, kot ga je ponovil dr. Philip Karber v pogovoru West Point Talk, kjer je večkrat poudaril, kako močno zaledne logistične točke in točke C2/C3 ameriške vojske »žarijo« v elektromagnetnem spektru in kako zlahka bi to opazila Rusija, ali katera koli podobno napredna sila.

Rusko-ukrajinska vojna jasno kaže, da elektromagnetni podpis, ki ga oddajajo poveljniška mesta v zadnjih 20 letih, ne more preživeti proti hitrosti in natančnosti nasprotnika, ki ima senzorske tehnologije, elektronsko bojevanje in zračne sisteme brez posadke ali ima dostop do satelitskih posnetkov.

War College razkriva, da trenutno poveljniška mesta ukrajinskega bataljona sestavlja le sedem vojakov, ki se vkopljejo in zamenjajo položaje dvakrat na dan.

Če ne, jih Rusi odkrijejo in uničijo.

Toda najbolj pomemben del je priznanje, da lahko ZDA ob soočanju s tako vojno, kot je ukrajinski konflikt, pričakujejo 3600 žrtev na dan.

Za primerjavo: Združene države so imele približno 50.000 žrtev v dveh desetletjih spopadov v Iraku in Afganistanu.

Ameriški vojaki v Afganistanu - na koncu so morali v naglici pobrati šila in kopita med umikom pred talibani. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V obsežnih bojnih operacijah bi lahko Združene države torej v dveh tednih imele enako število žrtev.

Če ste torej še za NATO, ne pa za nov sistem varnosti v Evropi, ki bi vključeval mir z Rusijo, potem kar vztrajajte naprej – in pripravite svoje sinove (in dekleta) za nova bojišča. 

Uradna vojaška akademija torej priznava, da bi ZDA proti Rusiji v enem samem dnevu utrpele več žrtev, kot jih je ameriška vojska utrpela v celotni dvajsetletni afganistanski vojni (2001-2021).

To verjetno dovolj jasno pove, kako neresnične so trditve o »slabosti ruske vojske«, ki jih neprestano ponavljajo zahodni mediji.

Ob tem War College predvideva potrebo po 800 nabornikih dnevno za vzdrževanje takšne vojne, vendar opozarjajo na velike pomanjkljivosti v trenutnem rezervnem sistemu.

Ameriška rezerva, ki je leta 1973 znašala 700.000 vojakov in leta 1994 450.000 vojakov, zdaj znaša le 76.000 vojakov.

Te številke ne morejo zapolniti obstoječih vrzeli v aktivni sili, kaj šele morebitne zamenjave ranjenih ali razširitev med obsežno bojno operacijo.

Posledica tega je, da je koncept prostovoljnih sil iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja preživel svoj rok trajanja in ni usklajen s trenutnim operativnim okoljem.

Pripadnik Slovenske vojske na okupacijski misiji v Afganistanu
Slovenski okupator v Afganistanu. Vir: SV, posnetek zaslona

Spodaj opisana tehnološka revolucija nakazuje, da je ta sila zastarela.

Zahteve po enotah za bojne operacije velikega obsega bodo morda zahtevale rekonceptualizacijo prostovoljnih sil iz 1970-ih in 1980-ih let in premik k delnemu vpoklicu, opozarja ameriška Vojaška akademija.

Kar je najbolj zanimivo, je, da ta objava prihaja sredi pravočasnega in jasno usklajenega pritiska drugih medijev, ki ameriško javnost že prepričujejo, da je potrebna vrnitev k naborniškemu sistemu.

In kaj to pomeni za Slovenijo?

To pomeni zelo veliko.

Ker je Slovenija država, ki vedno sledi primeru ZDA in je članica zveze NATO, je samo vprašanje časa, kdaj bodo te ideje postale nova zakonodaja – tudi v Sloveniji.

Ob tem pa bi bilo prav, če bi državljanom pojasnili, zakaj bo takšna sprememba potrebna. Zaradi velikih izgub življenj vojakov tudi med slovenskimi vojaki, ki jih lahko pričakujemo v sistemu zagotavljanja varnosti, ki ga ponuja NATO.

Ob tem pa bi bilo prav, če bi politiki tako nazorno, kot je to storil War College državljanom pojasnili, zakaj bo takšna sprememba in uvajanje naborništva potrebna.

Še posebej zato, ker so nam vstop v NATO pred referendumom prodali s trditvijo, da fantom ne bo treba več v vojsko.

A sedaj bo naborništvo nujno, zaradi velikih izgub življenj vojakov tudi med slovenskimi vojaki, ki jih lahko pričakujemo v sistemu zagotavljanja varnosti, ki ga ponuja NATO.

Vojno hujskaštvo in podžiganje vojne zoper Rusijo bo tako imelo zelo konkretne posledice za milijone mladih, tudi v Evropi.

Njih vojska morda res ne zanima, a vojska se zelo zanima zanje.

Skratka, če ste torej še podporniki zveze NATO, ne pa za nov sistem varnosti v Evropi, ki bi vključeval vojaško samostojnost Evropske unije in mir z Rusijo, potem kar vztrajajte naprej – in, če imate naslednike, pripravite svoje sinove (in dekleta) za nova (ameriška) bojišča.

In zato bo tudi ideja Marjana Šarca o resničnostnem šovu, ki je bila sumljivo lahkotno predana izvajalcu brez izkušenj, samo majhen obliž na veliko rano pomanjkanja vojakov, tudi v Sloveniji.

In več kot bo v Sloveniji vojakov, manj bo v produkcijo usmerjenega prebivalstva. Slovenija bo tako vedno bolj militarizirana in hkrati revnejša.

Nekdanji obrambni minister, ki se je rad igral vojaka, naborništva pa ni imel priložnosti okusiti, si bo lahko zares oblekel uniformo in s svojim primerom pokazal mladim, kako je na prvi bojni črti. Glede na odbite predloge desnosučnih, da naj tudi dekleta oblečejo uniformo, lahko s seboj vzame tudi svoji hčerki in sinčka, ko bodo godni, da poprimejo za orožje... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To je tista svetla prihodnost, ki so nam jo skupaj priskrbele Janševa in Golobova vlada. To pa vemo že danes, ker nam je to pojasnila najbolj prestižna ameriška vojaška ustanova.

Skratka, če si res želite takšne prihodnosti, potem še kar naprej glasujte za te iste, leve ali desne stranke.

Med njimi itak ni bistvene razlike - vse nas vodijo v večje siromaštvo in nove vojne.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek