REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prekomeren ukrep: obveznega cepljenja proti gripi za zdravstvene delavce ne bo

Prekomeren ukrep: obveznega cepljenja proti gripi za zdravstvene delavce ne boFoto: data.si

Odbor DZ za zdravstvo je na današnji seji z 12 glasovi za in brez glasu proti podprl novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je predlagala skupina 38 poslancev iz SMC, SDS in DeSUS.

Odbor je v novelo vnesel nekaj dopolnil, s katerimi je tudi umaknil sprva predlagano določbo o obveznem celjenju zdravstvenih delavcev proti sezonski gripi.

Izrazito kritičen do novele je bil poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

V razpravi so rešitvam, ki jih prinaša zakonski predlog poslancev SMC, SDS in DeSUS, izrazili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, združenja za pediatrijo in sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu ter ljubljanske in mariborske pediatrične klinike.

Izrazito kritičen do novele pa je bil poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Novela se obravnava po skrajšanem postopku, vsa dopolnila pa so prav tako vložili poslanci SMC, SDS in DeSUS.

Jani Möderndorfer

Prvopodpisani Branislav Rajić (SMC) je pojasnil, da so z dopolnilom umaknili predlog za obvezno cepljenje proti sezonski gripi za zaposlene v javni zdravstveni mreži ali v javnih socialnovarstvenih zavodih, kjer se zadržujejo ranljive skupine.

Po njegovih besedah so s tem sledili stališču stroke in vlade, da gre za prekomeren ukrep.

Dopolnilo po novem določa, da je pogoj za vključitev otroka v vrtec opravljeno cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Pri tem je Rajić pozval vlado in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, naj za zdravstvene delavce in zaposlene v socialnovarstvenih zavodih uvedejo brezplačno cepljenje proti sezonski gripi.

Z enim od dopolnil so po Rajićevih besedah tudi natančneje določili vsebino predloga za opustitev cepljenja pri otroku - priložena mora biti ustrezna zdravstvena dokumentacija, iz katere je jasno razviden razlog za opustitev cepljenja.

Z dopolnilom so tudi omilili določbo o zavrnitvi necepljenega otroka v javni ali javno financirani vrtec, če za opustitev cepljenja po obveznem programu ne bi obstajali utemeljeni medicinski razlogi.

Dopolnilo po novem določa, da je pogoj za vključitev otroka v vrtec opravljeno cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je pojasnila, da je vlada že v izhodišču podprla cilj poslanske novele, to je povečanje precepljenosti, ki v zadnji letih v Sloveniji upada.

Vrtec otroci

Po njenih besedah so dopolnila še povečala učinkovitost zakonskega predloga.

Opozorila je, da se obravnavana novela ne loteva novih izzivov, ki jih je prinesel covid-19, kar je vsebina vladnega zakonskega predloga.

Rajič je Ciglerju odgovoril, da se ne strinja z izrazom diskriminacija, 'če pa že, gre za to, da starši diskriminirajo svoje otroke, ker jih ne cepijo.' Dodal je, da takšnim staršem ostaja na voljo zasebni vrtec.

Za boljšo obveščenost javnosti o varnosti in učinkovitosti cepljenja sta se zavzela tudi Iva Dimic (NSi) in Željko Cigler (Levica).

Cigler je tudi opozoril na nevarnost diskriminacije otrok, ki zaradi tega, ker ne bodo cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, ne bodo sprejeti v javni ali javno financirani vrtec.

Rajič mu je odgovoril, da se ne strinja z izrazom diskriminacija, »če pa že, gre za to, da starši diskriminirajo svoje otroke, ker jih ne cepijo.«

Dodal je, da takšnim staršem ostaja na voljo zasebni vrtec.

Delite članek