REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Povezovanje srbskega Telekoma in Telenorja dobilo zeleno luč, to pa je grožnja tudi za medijski prostor Slovenije

Povezovanje srbskega Telekoma in Telenorja dobilo zeleno luč, to pa je grožnja tudi za medijski prostor SlovenijeJanez Janša in pokojni Petr Kellner sta imela skupne interese. Fotomontaža: Insajder.com

Slabe novice, ki napovedujejo še slabše novice za Slovenijo, prihajajo te dni iz Srbije, kjer se povezovanje Telekoma Srbije in Telenorja, namenjeno uničenju edinih dveh neodvisnih ali vsaj do oblasti kritičnih televizij (N1 in Nova S) nadaljuje.

Isti sklad, ki sedaj pritiska na edine še preostale svobodne medije v Srbiji ima v Sloveniji v lasti POP TV in Kanal A.

To pa pomeni, da se načrti nekdanjega sklada PPF razvpitega češkega poslovneža Petra Kellnerja tudi po njegovi smrti nadaljujejo, ker isti sklad sedaj pritiska na edine še preostale svobodne medije v Srbiji. Taisti sklad pa ima v Sloveniji v lasti POP TV in Kanal A.

V Srbiji je namreč skupina United (United Grupa - UG) sporočila, da je »zaprepadena« nad sporočilom Komisije za zaščito konkurenčnosti, ki je danes potrdila, da je pogojno odobrila sporazume med srbskim Telekomom in podjetjem Telenor v lastništvu češkega sklada PPF, kljub jasnim protikonkurenčnim ciljem teh sporazumov.

Opozorili so javnost, da dokumenti Telekoma jasno predvidevajo, da je cilj teh sprememb, da se zlomi SBB, kabelski operater skupine United in tako onemogoči poslovanje medijev v njegovem lastništvu, vključno s televizijama N1 in Nova S, tako da bi bil srbski Telekom edini, ki bi nudil medijske vsebine.

Ključni dokaz - pismo direktorja srbskega Telekoma
Ključni dokaz - pismo direktorja srbskega Telekoma. Vir: Twitter
Petr Kellner je nedavno umrl v bizarni nesreči helikopterja na Aljaski, toda njegovi načrti se tudi po njegovi smrti udejanjajo.

Ob tem je omenjena komisija onemogočila oškodovani skupini UG sodelovanje v postopku ocene zakonitosti poslovanja Telenorja in srbskega Telekoma.

»Ta odločitev komisije žal dokazuje, da se je država ponovno vmešala v medijsko sfero s ciljem, da uniči svobodne medije in vsili popoln monopol pri informiranju javnosti.«

Nekaj zelo podobnega bi se lahko zgodilo tudi v Sloveniji.

Pokojni Petr Kellner, največji lastnik PPF se je sicer v Ljubljani že pogovarjal o svojih poslovnih načrtih z Janezom Janšo, podatki iz Srbije pa kažejo, da sta njegovemu skladu s svojimi pritiski in zahtevami, da naj se povezovanje Telekoma Srbije in Telenorja izvrši pomagala srbski predsednik Aleksandar Vučić in madžarski predsednik Viktor Orbán.

Oba sta sicer tudi zaveznika slovenskega predsednika vlade Janeza Janše.

Petr Kellner je nato umrl v bizarni nesreči helikopterja na Aljaski, toda njegovi načrti se tudi po njegovi smrti udejanjajo.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Predstava na Bledu: Vučić, Orbán in Janša pridigajo ljubezen in spravo... Vir: Insajder.com

Skupina United je ob tem želela v Srbiji tiskati še nov časnik »Nova«, toda zgodilo se je nekaj nepričakovanega – nobena tiskarna v Srbiji ne želi tiskati časnika, niti za cene višje od tržnih, saj naj bi bile »prezasedene.«

Nova - nihče jih noče tiskati!
Nova - nov časnik, ki ni po godu Vučićevi oblasti, zato ga v Srbiji nihče noče tiskati! Vir: Twitter

To spominja na orkestrirane napade delavcev na 'Demokracijo' Milana Grola v času komunizma.

To spominja na orkestrirane napade delavcev na 'Demokracijo' Milana Grola v času komunizma.

Tedaj so sicer delavci v povojni Jugoslaviji ustavljali tiskarske stroje, ker niso želeli tiskati »buržuazne propagande,« edinega opozicijskega časnika v državi.

Metode se po 80 letih nekoliko razlikujejo, cilj oblastnikov pa je očitno še vedno isti.

Nadzor nad mediji.

Delite članek