REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija bi lahko brskala tudi po zasebnih prostorih, informacijska pooblaščenka uvedla nadzor

Policija bi lahko brskala tudi po zasebnih prostorih, informacijska pooblaščenka uvedla nadzorSo meje Slovenije varne pred okužbo s severa in zahoda celine? Vir: Twitter

Pod plaščem boja proti koronavirusu represivni organi v številnih državah pridobivajo vse več pooblastil.

Včasih tudi – preveč.

Če je tako tudi v Sloveniji bo jasno ob najnovejšem postopku, ki ga je uvedel informacijski pooblaščenec.

Na policiji je namreč informacijski pooblaščenec uvedel inšpekcijski postopek nad »nejasnim širjenjem policijskih pooblastil«, povezanim z izvajanjem protikoronskih ukrepov, poroča časnik Dnevnik.

Pod plaščem boja proti koronavirusu represivni organi v številnih državah pridobivajo vse več pooblastil.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik meni, da pristojnosti policije za poseganje v osebne podatke slovenskih državljanov oziroma zakonske podlage za tovrstne posege niso ustrezno razjasnjene.

Tako da ni jasno, kako in na podlagi katerih dokazil policija izvaja preverjanje, prav tako iz veljavnih predpisov ni jasno razvidno, katere konkretne osebne podatke posameznikov v ta namen policija obdeluje, ko gre za obiske slovenskih državljanov v tujini.

Zakon o nalogah in pooblastilih policije namreč sploh ne predvideva posebnega vodenja evidence prehoda državne meje, prav tako tega ne predvideva letošnja interventna zakonodaja, povezana s Covidom-19.

Mojca Prelesnik
Mojca Prelesnik. Vir: Twitter

Sporni so predvsem postopki na meji za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem kot tudi druge nove naloge policistov.

Sporni se jim zdijo predvsem postopki na meji za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem kot tudi druge nove naloge policistov.

Ob uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam držav z visokim številom okužb z novim koronavirusom je slovenska vlada za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem predvidela, da lahko z namenom urejanja stanja za 48 ur odidejo na Hrvaško, ne da bi jim bila ob vrnitvi odrejena 14-dnevna karantena.

Vendar pa ni jasno, kako natančno naj bi policija preverila čas bivanja na Hrvaškem in kako naj bi se ti podatki obdelovali oziroma hranili.

Zaradi mnogih nejasnosti, ki jih zakon vnaša v delo policije, je informacijski pooblaščenec na policiji sprožil inšpekcijski postopek.

Poleg tega informacijski pooblaščenec v inšpekcijskem postopku preverja tudi upravičenost pooblastil, ki jih je policiji podelil zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije.

Hojs v OKC-ju - fotomontaža
Odstopljeni minister Hojs. Vir: Arhiv

Policisti namreč smejo po novem tudi iskati posamezne osebe, jih prepoznavati na fotografijah, postavljati cestne zapore z blokadnimi točkami, začasno omejevati gibanje oseb in jih privesti na določen kraj, denimo na policijsko postajo ali v zdravstveni dom.

V ta namen lahko uporabljajo tudi podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ob tem pa se prav v sedanji fazi policijska pooblastila še dodatno širijo.

Ministrstvo za zdravje je namreč nov predlog zakona o nalezljivih boleznih v javno obravnavo posredovalo 21. avgusta.

Pripombe se lahko podajo še do konca septembra.

Po predlogu necepljenih otrok ne bi bilo mogoče vključiti v javno financiran vrtec in nekatere srednje ter visoke šole in fakultete.

S predlogom novega zakona na novo urejajo tudi področje epidemiološkega spremljanja nalezljivih bolezni in okužb ter opredeljujejo vrste karantene.

Ali to pomeni, da bodo lahko policisti brez naloga sodišča vstopali v zasebne prostore, da bi preverili 'zbiranje ljudi'? To bi lahko hitro vodilo do zlorab.

Toda zaskrbljenost sproža 48. člen predloga zakona, ki dopušča še bolj zaostrene ukrepe v primeru, da z drugimi širjenja nalezljivih bolezni ni mogoče zajeziti, med drugim možnost omejevanja zbiranja tudi na zasebnem prostoru.

Ali to pomeni, da bodo lahko policisti brez naloga sodišča vstopali v zasebne prostore, da bi preverili »zbiranje ljudi«? To bi lahko hitro vodilo do zlorab.

Te dileme je komentiral tudi notranji minister v odstopu.

Kot je dejal Aleš Hojs, že obstoječa zakonodaja dopušča, da policija lahko v izjemnih primerih vstopa tudi v zasebne prostore, denimo v primeru ogrožanja življenja.

V času epidemije koronavirusne bolezni Covid-19 pa so ugotovili, da so nekateri odloki, ki bi morali veljati tudi za zasebne prostore, neizvedljivi.

Vir: Twitter

Končne pripombe na zakon naj bi sicer upoštevalo Ministrstvo za zdravje.

Glede določb, ki v izjemnih okoliščinah dopuščajo prepustitev vozil ali prostorov za zdravstvene potrebe, pa je Hojs spomnil, da je bilo, denimo, v času osamosvajanja v nekaterih primeri potrebno tudi to.

Minister v odstopu ocenjuje, da sprejem tega zakona nikakor ne bo pomenil nezakonitega dela policije, da bi policija brez razloga vdirala na zasebno lastnino ali plenila vozila.

Takšne možnosti bodo po njegovem mnenju izjemno omejene in striktne.

Ker pa je takšne izjave podal minister, ki je odstopil tako, da ni odstopil, mu mnogi ne verjamejo.

Še posebej ne zato, ker minister celo javno razglaša, da – je odstopil.

In pri tem še naprej komentira ukrepe s položaja - notranjega ministra …

Delite članek