REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpora Slovenije vojnemu zločincu: »Druže Zelenski, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!«

Podpora Slovenije vojnemu zločincu: »Druže Zelenski, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!«Zelenski kot novi Tito zahodnega sveta? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nagovor predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, ki je po videopovezavi nagovoril poslanke in poslance Državnega zbora ter »druge vabljene visoke goste« se je odvil tako, kot je bilo za pričakovati.

Predsednik Ukrajine, ki je v državi prepovedal praktično vse opozicijske stranke (razen neonacističnih) se je poslancem v Sloveniji predstavljal kot »mirovnik« in izrekel celo vrsto svojih običajnih neresnic, usmerjenih predvsem proti Rusiji.

In za to je Zelenski dobil podporo in aplavze poslancev na Slovenskem.

Volodimir Zelenski, igralec in komediant, ki je postal predsednik in danes igra vlogo marionete ZDA v Evropi je seveda sam eden najbolj odgovornih za to, da se je njegova vsak dan bolj okrnjena Ukrajina znašla v krvavi vojni.

Prebivalci Donbasa, ki jih menda njegova vojska brani, z navdušenjem sprejemajo - domnevne okupatorje.

Ki so za njih - osvoboditelji.

Čeprav so takšni posnetki lahko tudi del propagandne vojne, je res, da odkritega veselja ljudi, ki so končno rešeni škornja ukrajinskega režima in upajo, da Rusija nikoli več ne zapusti osvobojenih območij ni mogoče zaigrati...

Takšnih posnetkov je preprosto preveč, da bi jih lahko odpravili, češ da gre le za rusko propagando.

»Čakali smo na vas,« pravi mlado dekle.

Ne glede na to pa so Zelenskega v slovenskem hramu demokracije dočakali z najvišjimi častmi.

Vse skupaj je zvenelo nekako tako, kot v času socialistične Jugoslavije, ko so množice delavcev, pionirjev, mladincev in družbeno-političnih delavcev zaklinjale »Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!«

Vse skupaj je zvenelo nekako tako, kot v času socialistične Jugoslavije, ko so se množice delavcev, pionirjev, mladincev in družbeno-političnih delavcev zaklinjale: »Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!«

Le da so bili tokrat v ospredju vzkliki odobravanja in zaklinjanja posvečeni Zelenskemu in Ukrajini, zapleteni v »posredniško vojno« držav NATO pakta zoper Rusijo, ki jo je režirala največja slovenska zaveznica - Amerika.

Sramotno ravnanje slovenskih poslancev bi bilo seveda razumljivo, če bi bila Ukrajina res nedolžna žrtev brutalne in »neizzvane« ruske agresije.

Toda vse resne analize situacije kažejo -, da ni.

Ukrajinsko politično vodstvo, prav to, ki ga predstavlja Zelenski, je seveda zavestno pristalo v vlogo, ki so jo tej državi namenile predvsem ZDA in pod taktirko Washingtona tudi Evropska unija ter lastno državo spremenilo v Rusiji sovražno, v zaveznico zveze NATO, v nevaren bunker in neonacistično utrdbo na ruski meji.

V sovražnika Rusiji se je Ukrajina spremenila prav na strateško pomembnem mestu, od koder so evropske vojske skozi stoletja že večkrat napadale Rusijo.

Ob tem so v državi, prav v času Zelenskega, ki je sprva obljubljal mir in dobre odnose z Rusijo (in zato na predsedniških volitvah dobil tudi glasove Rusov) najprej prelomili predvolilne obljube, nato pa pričeli preganjati pripadnike ruske manjšine in dopustili vzpon neonacističnih bataljonov.

Zelenski nagovarja poslance Vir:MMC, posnetek zaslona
Zelenski nagovarja poslance v Sloveniji. Vir: MMC, posnetek zaslona

Koruptivnemu Zelenskemu, ki ima danes skupaj s pajdaši pod palcem na stotine milijonov dolarjev (po nekaterih ocenah celo okoli 1,5 milijarde) se kljub temu klanjajo v vsej EU.  

Slovenija se kot majhna država, članica zveze NATO in EU v tem primeru tudi pod Golobovo vlado drži predvidljive, lahko bi rekli lakajske politike – potrjevanja in slepega sledenja vsemu, kar določijo v Beli hiši in Bruslju.

Ta politika je sicer večinoma, ko zadeve potekajo dobro, povsem ustrezna.

Toda kaj storiti, ko je ta smer napačna in »veliki« vodijo v napačno smer, v kateri bo Evropa obubožala?

Kot vidimo iz prizora spodaj, tudi sami prebivalci Donbasa razkrivajo, kako so jih ukrajinski vojaki uporabljali kot žive ščite in uničevali njihove hiše in stanovanja.

V tem primeru bi bilo seveda potrebno – tudi zaradi interesov in dobrobiti zaveznikov, ki ne vidijo ali nočejo videti prave resnice – reči »ne« in se takšni poti seveda odreči.

A tega, kot je dokazal slovenski Državni zbor – Slovenija žal ni bila sposobna storiti.

Slovenski državni zbor se je tako tokrat osramotil.

To, kar ni bilo pripravljenih storiti 51 od 55 voditeljev afriških držav so slovenski politiki storili z navdušenjem.

Sprejeli so poziv, da jih Zelenski nagovori po video povezavi.

Olajševalna okoliščina za slovenski Državni zbor, predsednika vlade in ostale odličnike v Sloveniji je morda le dejstvo, da je Slovenija zaradi svoje majhnosti in nepomembnosti bila ena od zadnjih držav na svetu, v kateri se je s svojim video klicem oglasil tudi Volodimir Zelenski.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zelenski je namreč že dva tedna po ruskem napadu pozdravil poslance v britanskem parlamentu, nato so sledili nastopi v parlamentih najpomembnejših zaveznic: Poljske, Kanade, ZDA, Nemčije, Izraela in tudi Švice.

»Slovenija prihaja na vrsto med zadnjimi članicami Evropske unije. Do zdaj je Zelenski od 27-erice izpustil le Avstrijo, Hrvaško, Bolgarijo in Madžarsko, ki so med vsemi članicami povezave izkazale najbolj zadržano podporo ukrajinskim prizadevanjem,« je poročal Radio Slovenija.

In kaj smo od Zelenskega lahko slišali?

Nič zelo pretresljivega ali novega.   

V uvodu je povedal, da je »trenutno v bližini frontne črte«, in se zahvalil vsem evropskim državam za pomoč.

»Rusija pripravlja velik udarec, Evropa bo tarča velikih migracij. Rusija blokira naša pristanišča, preprečuje prevoz žita. Lakota bo povzročila velike migracijske tokove v prihodnje,« je v nagovoru DZ-ja dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in pozabil pojasniti, da je sama Ukrajina z minami zaprla morske poti in da jim je Rusija pripravljena pomagati pri prevozu žita.

Slovenski poslanci, ki bi morali biti branik suverenosti Republike Slovenije, so ploskali marioneti ZDA in vojnemu zločincu Volodimirju Zelenskemu.

Dejal je, da se Rusija »trudi z uporabo vseh sredstev, lobističnih in političnih, preprečiti naš napredek, da onemogoči delovanje Ukrajine na mednarodnem področju.«

»Tudi na bojišču se trudijo onemogočiti naš demokratični način življenja. Mi želimo svobodo. Hvala, ker ste postali člani vojaške protikoalicije. Slovenskemu narodu se zahvaljujem za veliko in pogumno srce,« je poudaril.

Pri tem pa je pozabil dodati, da se po uničujočih vojaških porazih na fronti njegova vojska zateka k terorističnemu bombardiranju mest in civilnih ciljev v zaledju Donbasa, ki dejansko nimajo nobenega vojaškega pomena.

V teh napadih umirajo civilisti, tudi otroci, zahodni mediji pa o tem sploh ne poročajo.

Posnetek matere, ki se poslavlja od svoje ubite 10-letne hčerke, ki jo je ubila ukrajinska raketa na ulici Donecka so cenzurirali.

Molčijo tudi o napadu ukrajinskih sil na Kramatorsk, v katerem so ukrajinski vojaki pod poveljstvom Zelenskega z raketo Točka-U ubili več kot 50 ljudi, civilistov.

Raketa iz Kramatorska in smer, oz katere je bila izstreljena
Raketa iz Kramatorska in smer, iz katere je bila izstreljena. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Po drugi strani pa zahodni mediji napade na vojaške cilje, kot je bil v zadnjem primeru napad na obrat in železniško progo v Kremenčuku prikazujejo kot napade na »trgovski center« v katerem naj bi bilo menda kar »1000 ljudi.«

Da gre za laži, je razkrilo že prazno parkirišče pred omenjenim trgovskim centrom, ki je bil v času napada v resnici že več mesecev zaprt.

Ukrajinske oblasti in mediji so v preteklosti večkrat tudi zanikale, da je bil načrtovan napad na vzhodni del države, ki je poseljen z večinoma rusko govorečim prebivalstvom.

Toda listine kažejo, da je resnica drugačna. Načrtovali so napad na Donbas, ki ga je zadnji hip preprečila ruska posebna vojaška operacija.

Ob tem pa je ukrajinska vojska osem let obstreljevala Donbas, kjer je umrlo več kot 14.000 ljudi.

Šlo je za napad na manjšinsko prebivalstvo.

Kako ravnajo danes z ruskimi ujetniki pa kaže posnetek spodaj.

Zakaj Slovenija, ki je bila zmeraj na strani ogrožeih manjšin tega ni obsodila?

Število napadov pa je Ukrajina povečala prav v tednu pred začetkom posebne vojaške operacije Rusije –, kar pomeni, da je režim v Kijevu dobesedno izzval napad Rusije.

O vsem tem Volodimir Zelenski v Državnem zboru Slovenije ni spregovoril ničesar.

Šampion leta: Tako Zelenskega vide neodvisni mediji na Zahodu. Vir: Posnetek zaslona

Zelenski pa se je dotaknil nedavnega povabila Ukrajine k priključevanju v EU.

»Evropske vrednote so za nas prednost in temelj za našo prihodnost. Hvala vsem evropskim državam, ki si prizadevajo za našo osvoboditev. Vsi moramo delovati skupaj,« je dejal in dodal, da nihče ne more povedati, koliko časa bo trajala pot integracije Ukrajine v EU.

»Naše želje so, da postanemo polnopravna članica EU-ja,« je poudaril Zelenski.

Evropske vrednote branilcev Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda - na katere evropske vrednote je mislil? Na nasilje nad ženskami?

Vezanje ljudi ob »kandelabre« kot so počeli nacisti med drugo svetovno vojno?

Čaščenje neonacizma?

Spodaj lahko vidimo pristnega ukrajinskega neonacista, ki ne želi deliti humanitarne pomoči ljudem, ki govorijo rusko.

Sam se dela, češ da jih ne razume, čeprav sta jezika skoraj povsem enaka...

Tipičen in nazoren primer odkrite diskriminacije, o kateri je EU molčala in še molči.

Medtem pa se v zahodni Evropi že pojavljajo napisi na avtomobilih, z jasnim sporočilom, da si ljudje želijo EU brez Ukrajine.

Obubožana in z neonacizmom prepojena Ukrajina bo namreč znižala standard Evropejcev, izpraznila evropske fonde in pomagala EU spremeniti v skupnost, ki bo resno ogrozila ekonomski razvoj vseh držav in svobodo govora v njih.

Prav to je namreč zagotovo že eden od trajnih prispevkov Ukrajine, saj je EU zaradi ukrajinske vojne že zapovedala cenzuro ruskih medijev ter se odločila za energetsko samodestrukcijo z uvajanjem sankcij zoper Rusijo.

Vendar vsega tega Zelenski seveda ne vidi tako.

»Ruska vlada uporablja različna orodja, različne laži in si prizadeva, da bi nas uničila na vseh področjih. Plinska kriza v Evropi je posledica delovanja Rusije, da nas uniči. Rusiji bo uspelo dvigniti cene plina na najvišje možne cene v zgodovini. Prihajamo do visoke inflacije in posledice za navadne ljudi so hude,« je Zelenski poskusil naplahtati slovenske poslance.

»Zaradi tega si prizadevamo, da rešujemo države Afrike, Bližnjega vzhoda in poskušamo nahraniti te ljudi, da ne pride do hudih spodrsljajev,« je nadaljeval Zelenski in opozoril: »Še več je takšnih sovražnih dejanj Rusije. Njena najpomembnejša tarča je Evropa, ker ji želi zlomiti hrbet, evropsko stabilnost. Toda EU se lahko ubrani pred temi napadi.«

Njegove besede so seveda brez podlage.

Nobenega dokaza namreč ni, da bi se Rusija sovražno odzivala do EU pred letom 2014, ko so ZDA s podporo Evropske unije omogočile izvedbo državnega udara v Ukrajini, ki je sprožil serijo nevarnih zapletov.

DZ med nagovorom vojnega zločinca Zelenskega
DZ med nagovorom vojnega zločinca Zelenskega. Vir: RTV SLO, posnetek zaslona

Evropa je res tarča – a svoje zaveznice, ZDA.

»Vsakdo v Evropi se mora zavzemati, da Ukrajina zmaga v tej vojni in zagotovi vse varnostne vidike v tem delu sveta,« je kljub temu zahteval Zelenski v slovenskem Državnem zboru.

Iz Moskve je medtem prišlo hladno opozorilo Vladmirja Putina, ki se je odzval na izjave visokih uradnikov z Zahoda, da zahodne države želijo na bojišču premagati Rusijo - v Ukrajini.

»Naj poskusijo,« je odvrnil ruski predsednik.

»Naj poskusijo,« je dejal ruski predsednik in dodal, da »Rusija v Ukrajini pravzaprav še ni niti prav začela.«

In dodal, da »Rusija v Ukrajini pravzaprav še ni niti prav začela

»Slišimo, češ da nas hočejo premagati na fronti. Kaj naj rečem, naj poskusijo. Večkrat smo slišali, da se želi Zahod z nami boriti do zadnjega Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinsko ljudstvo, a zdi se, da vse gre k temu,« je dejal Putin v nagovoru voditeljem ruskega parlamenta (Duma).

Najboljši ameriški strokovnjaki, ki desetletja proučujejo odnose velikih sil so prepričani, da so ZDA in Washingtonu zveste članice EU v primeru Ukrajine naredile ogromno napako.

Je imel politik, ki je v zadnjih dveh letih naredil vse narobe doma - prav glede slovenske zunanje politike v primeru Ukrajine? Seveda ne. Toda Slovenija pa vdano še naprej nadaljuje po Janševi poti... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Zgodovina bo ZDA in njihove zaveznike zelo ostro sodila zaradi njihove neumne politike do Ukrajine,« je v svojem nedavnem nagovoru udeležencev srečanja v organizaciji Robert Schuman Center for Advanced Studies (gre za interdisciplinarno raziskovalno središče pri Evropskem univerzitetnem inštitutu - EUI) v Firencah opozoril čikaški profesor John Mearsheimer.

In ko bo padla ta obsodba, se bomo seveda spomnili tudi na ta, današnji, sramoten dan v slovenskem Državnem zboru, ko so slovenski poslanci, ki bi morali biti branik suverenosti Republike Slovenije in mednarodnega prava, ploskali marioneti ZDA in vojnemu zločincu Volodimirju Zelenskemu.

Delite članek