REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpora okrnjeni vladni koaliciji strmoglavila, za svojo politiko nima podpore večine

Podpora okrnjeni vladni koaliciji strmoglavila, za svojo politiko nima podpore večineMaske in teatralni protikoronavirusni ukrepi na prvi seji Janševe vlade, Slovenija pa je bila v začetku pandemije rekorderka po številu okuženih. Vir: Twitter

Ob napovedani vložitvi konstruktivne nezaupnice, ki bo sicer povsem mogoče tudi prestavljena na januar so se v nekaterih medijih, ki so blizu SDS razpisali o nizki podpori, ki jo ima za položaj predsednika vlade Karel Erjavec.

Toda prednost Karla Erjavca je, da ga podpirajo idejno sorodne stranke, ki imajo realno podporo ljudi.

V okrnjeni vladni koaliciji pa je povsem jasno, da stranka SMC ni sposobna prestopiti volilni prag, kar je zelo vprašljivo tudi za neformalno članico koalicije SNS in celo za NSi.

Delo Janševe vlade namreč, kot kažejo podatki Mediane, ki je anketo opravila na vzorcu 712 anketirancev, podpira manj kot tretjina anketirancev, kar je novi rekordno nizek dosežek aktualne vlade.

Med strankami najvišjo podporo še vedno ohranja največja vladna stranka SDS, najbolj pa je narasel delež neopredeljenih, saj skoraj četrtina vprašanih ne ve, katero stranko bi volili.

Delo vlade podpira 31,5 odstotka vprašanih, ne podpira pa je 58,1 odstotka.

Še manj ljudi podpira delo parlamenta, in sicer 22,5 odstotkov, medtem ko dela parlamenta ne podpira 62,7 odstotka ljudi.

Med strankami najvišjo podporo ohranja največja vladna stranka SDS (17,3 odstotka), ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem pridobila 0,8 odstotka podpore.

Na drugem mestu je SD, ki so prejela 10,2 odstotka glasov anketirancev in 0,8 odstotka manj kot pred mesecem dni.

Tretja je Levica z 8,4 odstotka podpore, nato LMŠ (7,3 odstotka), NSi (5,6 odstotka), pod tremi odstotki pa so SAB (2,3 odstotka), Piratska stranka (1,8 odstotka), DeSUS (1,7 odstotka), SLS (1,5 odstotka), SNS (1,3 odstotka), Zeleni (1,2 odstotka), Dobra država (1,1 odstotka) in SMC (0,9 odstotka).

Triindvajset odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi volili, kar je deset odstotnih točk več kot v novembru.

Vsak deseti (10,3 odstotka) ne bi izbral nobene od obstoječih strank, ostali niso želeli odgovoriti (3,9 odstotka).

Vse to kaže predvsem, da narašča število ljudi, ki izgubljajo zaupanje v vse stranke.

Prav tako pa dokazuje, da vlada za politiko, ki jo izvaja in je vse bolj podobna »policizmu« - nima podpore.

Ob tem stranke KUL- a podpira najmanj 29,9 odstotka volivcev, vladne stranke pa 23,8 odstotkov.

Celo z Zmagom Jelinčičem in SNS vladne stranke ne bi dosegle četrtinsko podporo javnega mnenja.

Z drugimi besedami to pomeni, da bi imela vlada, ki bi jo sestavile stranke koalicije KUL že v štartu bistveno višjo podporo javnosti od sedanje vlade.

Za premagovanje pandemije pa je zaupanje v vlado po oceni strokovnjakov eno od najpomembnejših orožij.

Delite članek