REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pobuda Glas ljudstva opozarja na dva »podtaknjenca« v novem zdravstvenem interventnem zakonu

Pobuda Glas ljudstva opozarja na dva »podtaknjenca« v novem zdravstvenem interventnem zakonuJenull Vir: FB

Pobuda Glas ljudstva danes ob 10:00 pred Ministrstvom za zdravje organizira nujno tiskovno konferenco, na kateri bodo njeni člani podali svoj odziv na interventni zdravstveni zakon, ki naj bi bil obravnavan in sprejet po nujnem postopku.

Izpostavili bomo način obračunavanja obveznih prispevkov, ki nadomeščajo premije dopolnilnega zavarovanja, ki vzpostavlja upravičen sum, da ne bo napovedanih sistemskih izboljšav v smeri pravičnejšega prispevka.

»Opozorili bomo na dva izjemno pomembna elementa zakona, ki so ju doslej mediji in druge organizacije v svojih odzivih povsem spregledali. Izpostavili bomo način obračunavanja obveznih prispevkov, ki nadomeščajo premije dopolnilnega zavarovanja, ki vzpostavlja upravičen sum, da ne bo napovedanih sistemskih izboljšav v smeri pravičnejšega prispevka. Drugi, skrajno problematičen element zakona predstavlja prikrito uvedbo avtomatičnega podaljševanje vseh koncesionarskih pogodb za kar pet (5) let, kar je v očitnem nasprotju z napovedmi o regulaciji področja koncesij in je ponovno skrajno problematično darilo dobičarskim interesom v javnem zdravstvu. Na konferenci bomo konkretno predstavili, zakaj sta omenjena predloga izjemno zaskrbljujoča za vse zavarovanke in zavarovance,« so zapisali v svojem sporočilu za javnost.

Ob tem pa še opozarjajo, da jutri, 17. 11. 2023, ob 18.00 pred Ministrstvom za zdravje (na Štefanovi ulici 5) organizirajo SHOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO.

Na shod so povabili novo ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel in ji tako dali priložnost, da se iz oči v oči sreča s pacientkami in pacienti ter jih seznani z načrti za urgentno reševanje javnega zdravstvenega sistema.

»Njena odločitev o udeležbi bo jasno pokazala, ali so namere o sodelovanju s civilno družbo na področju zdravstva resne. Obenem bo dogodek priložnost, da ministrica javno predstavi svoj načrt za izpolnjevanje zelo jasnih predvolilnih zavez, ki so jih koalicijske stranke dale ljudem.

Ustrežljiva politika v spregi z interesnimi skupinami, ki v zdravstvu vidijo zgolj priložnost za bajne zaslužke, že desetletja spodkopava javni zdravstveni sistem.

Ustrežljiva politika v spregi z interesnimi skupinami, ki v zdravstvu vidijo zgolj priložnost za bajne zaslužke, že desetletja spodkopava javni zdravstveni sistem. Današnje stanje je posledica prevlade zasebnih interesov: vse od sistematičnih kršitev pravic pacientov in pacientk do splošne nedostopnosti storitev, ki je za marsikoga tudi usodna. Na shodu bomo pokazali, da nam je dovolj sistema, ki spodbuja preračunljivo profiterstvo z javnimi sredstvi na račun našega zdravja. Jasno in glasno bomo od vlade zahtevali IZPOLNITEV PREDVOLILNIH OBLJUB in ODLOČNE SPREMEMBE ZA PRAVIČNO IN UČINKOVITO JAVNO ZDRAVSTVO!,« so prepričani v Glasu ljudstva.

Vložitev podpisov podpore predlogu novele interventnega zakona ki so ga spisali v Glasu ljudstva pa se lahko pridružite na tej spletni strani.

Podpise bodo zbirali vse do sobote, 8.12. 2023.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek