REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po modelu razpada SFRJ: Lažni »visoki predstavnik« Schmidt grozi Dodiku, ta mu napoveduje izgon iz Republike Srbske!

Po modelu razpada SFRJ: Lažni »visoki predstavnik« Schmidt grozi Dodiku, ta mu napoveduje izgon iz Republike Srbske!Schmidt - napoveduje nova nevarna darila za BiH... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Razmere v večnacionalni BiH se znova zapletajo po vzorcu, ki smo ga videli že ob podobnem razpadu večnacionalne SFRJ.

Tudi tam so zvezne oblasti grozile separatističnim republikam s kazenskimi in drugimi sankcijami, te pa so kljub temu sprejemale načrtovane ukrepe in se zanašale na svojo »de facto« oblast nad ozemljem.

Ta vzorec se sedaj v manjših razmerah ponavlja v BiH.

Christian Schmidt, državljan Nemčije, ki so ga zahodnoevropske države enostransko razglasile za t. i. visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH napoveduje uvedbo različnih ukrepov, s katerimi želi na raven BiH prenesti državno imovino Republike Srbske, ene od dveh entitet BiH.

Novinarji RTV SLO imajo spomin zlate ribice in se dogodkov ob koncu devedesetih ne zmorejo ali ne želijo spomniti. Če bi se jih, bi se morda vprašali, kako je mogoče absurdne odločitve razglašati kot zakonite.  

Do tega prihaja kmalu zatem, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaradi pritožbe enega od prebivalcev druge entitete razglasilo BiH za nedemokratično »etnokracijo« in obsodilo, ker prebivalci ene entitete ne morejo glasovati ali biti izvoljeni v drugi.

To je približno enako, kot če bi neko sodišče leta 1991 razglasilo, da je republika Slovenija nedemokratična etnokracija, ker na njenih volitvah za oblastne organe in referendumu ne morejo sodelovati prebivalci ostalih petih republik tedanje SFRJ.

Toda ne le, da nikoli niso mogli sodelovati na volitvah, v Sloveniji se danes z državnimi slovesnostmi zaznamuje celo dan, ko so nekateri od njih želeli v Ljubljani zgolj demonstrirati 1. decembra leta 1989, pa jim je bilo to v imenu »suverenosti« republike Slovenije - prepovedano.

Slovenska vlada se je leta 2019, ob 30. obletnici tega dejansko nezakonitega omejevanja svobode gibanja pohvalila, češ da je bil izrečen odločen NE »mitingu resnice.«

ESČP pa je sedaj, če malce karikiramo, odločilo, da mitingaši ne samo, da lahko demonstrirajo, pač pa bi morali imeti tudi pravico do sodelovanja na slovenskih volitvah!

Iz istega razloga si zahodna mednarodna skupnost v BiH prizadeva za »majorizacijo«, to pa kot nekaj povsem pravilnega razglašajo praktično vsi slovenski mediji in politiki, povsem nekritično in brez kančka premisleka ali postavljanja zadeve v zgodovinski kontekst pa tudi portal javne televizije, ki jo vsi financiramo.

Novinarji RTV SLO imajo očitno spomin zlate ribice in se dogodkov ob koncu devedesetih ne zmorejo ali ne želijo spomniti. Če bi se jih, bi se morda vprašali, kako je mogoče absurdne odločitve razglašati kot zakonite.

ESČP-BiH
ESČP, sodba v primeru BiH. Vir: Posnetek zaslona

Ta hipokrizija seveda nikogar v srbskem delu BiH ne čudi preveč.

Zato je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik napovedal sprejem uredbe, s katero bo Christianu Schmidtu prepovedano vstopiti na ozemlje Republike Srbske. Policija bo imela nalogo, da ga izžene.

Toda Schmidt se je sedaj odločil, da bo na ravni terena dokazal, kdo je gospodar v BiH in napovedal, da bo naslednji teden prišel na obisk v BiH.

Milorad Dodik mu je odgovoril, da bo ob takih korakih Republika Srbska razglasila neodvisnost.

Schmidt je Dodiku prek nemških medijev nato sporočil, da »se slepi, če misli, da zanj obstajajo posebne pravice ali posebni predpisi.«

»Torej naj se Dodik pripravi na precej neprijetne trenutke«, je zagrozil Schmidt v izjavi za Frankfurter Algemeine Zeitung.

V BiH je v okviru operacije Altea stacioniranih tudi nekaj vojakov iz držav Evropske unije, obstaja pa tudi zvezna vojska, vendar je veliko vprašanje, če bi bile te sile dovolj močne, da se na terenu uprejo številčnejšim policijskim enotam Republike Srbske, če bi se te enote zoperstavile.

Ni še jasno, ali se bodo strasti pomirile naslednji teden, primer pa kaže, po kako ostrem robu soda smodnika se premika BiH, ki sicer že leta velja za kandidatko za vstop v EU.

Pri tem je zanimivo tudi to, da je Schmidt dejal, da ima v naslednjih dneh in tednih dogovorjena srečanja v RS, predvsem v Banjaluki, ter dodal, da ima imuniteto in ga ne morejo aretirati.

Christian Schmidt
Christian Schmidt. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Ščiti me Dunajska diplomatska konvencija in zato uživam imuniteto,« je prepričano dejal Schmidt.

Schmidt je bil imenovan na svoj položaj s kršenjem Daytonskega sporazuma.

Milan Blagojević, profesor ustavnega prava in svetovalec srbskega člana predsedstva BiH, pravi, da nemški diplomat pravno neutemeljeno trdi, da je »varovan z Dunajsko diplomatsko konvencijo in uživa imuniteto.«

Opozarja, da je bil Schmidt imenovan na svoj položaj s kršenjem Daytonskega sporazuma.

»Podpisnice so s 3. členom Aneksa 10 Daytonske mirovne pogodbe določile, da bodo 'visokemu predstavniku podelile enake privilegije in imunitete, kot jih uživajo diplomatski predstavniki po Dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih.' Ključno je, da pogodbenice priznavajo diplomatsko imuniteto le pod pogojem, da gre za osebo, ki je visoki predstavnik. Vendar pa Schmidt ni visoki predstavnik in zato nima diplomatske imunitete. Kajti, da bi jo imel, bi moral biti predhodno na ta položaj imenovan z ustrezno resolucijo Varnostnega sveta OZN, kar pa se v tem primeru ni zgodilo. Poleg tega Schmidt sem ni prišel kot veleposlanik Nemčije, zato ne more uživati ​​zaščite, ki jo zagotavlja omenjena konvencija o diplomatskih odnosih,« ocenjuje profesor.

Možno sicer je, da bi Schmidt imel diplomatski potni list Nemčije, toda tudi to ne pomeni, da bi bil obvarovan pred izgonom. V najboljšem primeru ne bi bil aretiran, pač pa zgolj izgnan izven ozemlja Republike Srbske.

Ni jasno, ali se bo to res zgodilo, toda ob odpovedanem financiranju projektov s strani Nemčije v Republiki Srbski in ameriških sankcijah zoper Dodika s katerimi so odlašali kakšnih 16 let – te je ameriški odposlanec Daniel Fried napovedoval v Ljubljani že leta 2007 – to ne bi bilo nič presenetljivega.

Schmidt si želi celo zamenjati Milorada Dodika, kot so to v stilu kolonizatorjev počeli prejšnji visoki predstavniki.

Številni komentatorji to situacijo vidijo kot neokolonializem: Nezakonito imenovan in neizvoljeni politik, tujec, želi odstavljati izvoljene politike v drugi državi. In to nevarno neokolonialistično politiko, skregano z načeli in razmerami, podpira tudi sedanja slovenska vlada.

V Republiki Srbski pa po grožnjah Dodiku pravijo, da Schmidt ni izvolil predsednika RS, zato ga tudi ne more odstaviti, v republiki pa ga ne bodo zamenjali.

Sanja Vulić, vodja Kluba poslancev SNSD v parlamentu BiH, pravi, da legitimno izvoljenega predsednika RS ne more ogroziti »politični nedonošenec« in da »srbski sinovi niso dali življenja za Srbijo, da bi nemški turist (Schmidt) v mirnem času ponižal institucije«.

»Samo ljudje brez kulture in spoštovanja gredo tja, kjer niso dobrodošli«, je dejala Vulićeva.

Schmidtove grožnje Dodiku so povezane s famoznimi bonskimi pooblastili visokega predstavnika v BiH, ki jih je v javni kritiki na račun voditelja RS omenilo tudi ameriško veleposlaništvo. Toda ta pooblastila so bila prav tako dodeljena v nasprotju z Daytonskim sporazumom.

Navedena pooblastila so bila uvedena decembra 1997 na zasedanju Sveta za uveljavitev miru v Bosni in Hercegovini v - Bonnu!

Sprejeta so bila v nasprotju z Daytonskim sporazumom in Republika Srbska jih nikoli ni priznala.

Dodik in novi slovenski veleposlanik
Ni imel za burek: Slovenski veleposlanik v BiH (levo). In Milorad Dodik (desno)... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po teh spornih pooblastilih lahko visoki predstavnik v BiH spreminja ustave RS in Federacije BiH, sprejema zakone in njihove spremembe, zamenja izvoljene funkcionarje in javne uslužbence ter jim prepove udeležbo na volitvah, odvzame državljanske pravice in osebne dokumente brez pravice do pritožbe...

V tem smislu je res, da je BiH bolj kolonija kot pa suverena država...

Pri »odstavljanju« srbskih politikov je izstopal nekdanji visoki predstavnik Paddy Ashdown, Britanec, ki je leta 2004 v enem dnevu odstavil 60 srbskih uradnikov, predvsem članov takrat vladajoče SDS.

Od leta 1997 so visoki predstavniki v Bosni in Hercegovini izrekli več kot 1000 različnih odločitev. Med sklepi izstopajo zamenjave funkcionarjev Republike Srbske.

Odkar je pred dvema letoma prišel v BiH, je Schmidt že večkrat uporabil bonska pooblastila in zahteval spremembe zakonodaje na ravni BiH ter odločal o financiranju institucij.

Medtem je državno tožilstvo BiH zaradi nespoštovanja zakonodaje in odločitev ustavnega sodišča BiH (v katerem sedijo in odločajo tudi tujci) že začelo s pregonom predsednika Republike Srbske, kar so obsodili demonstranti v Banjaluki...

Posameznih funkcionarjev nelegitimni Schmidt doslej sicer še ni kaznoval s prepovedjo političnega delovanja in odstavitvijo z vodilnih položajev.

Sedaj pa bi ta pooblastila proti izvoljenim predstavnikom ene entitete rad uporabil celo politik, ki ni bil niti imenovan v skladu s predpisi.

Številni komentatorji to situacijo vidijo kot neokolonializem: Nezakonito imenovan in neizvoljeni politik, tujec, želi odstavljati izvoljene politike v drugi državi.

In to nevarno neokolonialistično politiko, skregano z načeli in razmerami, podpira tudi sedanja slovenska vlada.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek