REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papir prenese vse: Lažna »mirovna konferenca« v Švici končana z nerealnim spiskom zahtev, 13 držav proti

Papir prenese vse: Lažna »mirovna konferenca« v Švici končana z nerealnim spiskom zahtev, 13 držav protiParodija: Ekskluzivni posnetek z mirovne konference v Švici Vir: X

V Švici so danes ob koncu tako imenovanega mirovnega vrha o Ukrajini sprejeli deklaracijo, ki pa je ni podpisalo 13 držav, vključno s članicami BRICS.

Organizatorji so na zaslonih tiskovnega središča objavili seznam vseh držav podpisnic sporočil, na katerem pa ni članic BRICS, in sicer Brazilije, Indije, Južne Afrike, pa tudi Združenih arabskih emiratov, Armenije, Bahrajna, Vatikan, Indonezije, Libije, Mehike, Savdske Arabije, Slovaške in Tajske.

Konferenca sama je bila tudi še eno zanikanje slovenske suverenosti. Slovenska predsednica je namreč pristala, da bo tudi sama orodje pritiska na Rusijo in s tem podaljšana roka Washingtona in Pentagona.

Mimogrede, zaključek vrha v Švici je zaznamoval škandal, ko je kanadski premier Justin Trudeau med fotografiranjem vzklikal slavni slogan ukrajinskega nacionalista in nacističnega sodelavca med drugo svetovno vojno Stepana Bandere »Slava Ukrajini«.

Med prenosom v živo so Trudeauja posneli, kako vzklika »Slava Ukrajini«, medtem ko so le nekateri od prisotnih vodij delegacij, vključno s švicarskim zunanjim ministrom Ignatiusom Cassisom, odgovorili s »slava junakom«.

Mirovna konferenca ki to ni, ker je bila nanjo povabljena ena sama stran, je bila po oceni profesorja Johna Mearsheimerja že vnaprej obsojena na neuspeh in je zato po njegovi oceni »smešna«.

Mearsheimer je prepričan, da je konferenca v Švici izguba časa, ker Zelenski išče fantomski mir.

To ni resno, je Mearsheimer povedal ameriškemu voditelju podcasta Danielu Davisu.

»Če boste imeli pomemben sklop mirovnih pogajanj, kjer boste poskušali rešiti to vojno, se bodo morali Ukrajinci neposredno pogajati z Rusi.«

»Prva stvar, ki si jo želite zapomniti, je, da ima Putin trimestni IQ in kdorkoli s trimestnim IQ lahko hitro ugotovi, da vse to nima smisla.

Zato mislim, da bo Putin verjetno porabil eno, dve ali tri minute za razmišljanje o tem, nato pa se bo preostali čas ukvarjal z resnimi vprašanji, kot je zmaga v vojni.

Ideja, da bo ta mirovna konferenca vplivala na potek tega konflikta med Ukrajino in Rusijo, ni resen argument.

To je tista vrsta neumnosti, ki se jih Zahod občasno loti, ker si tako obupano želi najti nekakšen način za zmago v tej vojni.

Toda dejstvo je, da v tem trenutku ni možnosti, da bi zmagali v tej vojni.«

Glavne teze končne deklaracije, ki je bila sprejeta v Švici pa so bile naslednje:

- Obe strani morata sodelovati pri iskanju dolgoročne rešitve konflikta v Ukrajini;

- Vsi vojni ujetniki morajo biti osvobojeni.

- Vsaka uporaba jedrske energije in jedrskih objektov mora biti varna, zaščitena in okoljsko sprejemljiva.

- Varnost hrane se nikakor ne sme uporabljati v vojaške namene.

- Napadi na ladje in pristanišča so »nesprejemljivi«.

- Pot do miru mora temeljiti na mednarodnem pravu in Ustanovni listini ZN.

- V Ukrajino je treba vrniti vse otroke in civiliste, ki so bili »deportirani, nezakonito razseljeni in pridržani«.

Ukrajinska konferenca poteka ta konec tedna v letovišču Burgenstock pri Luzernu.

V njem je sodelovalo 91 držav ter osem organizacij, med njimi EU, Svet Evrope in ZN.

To je manj od polovica članic OZN.

Končno poročilo sicer krivdo za »vojno proti Ukrajini« pripisuje Rusiji in jo obtožuje, da povzroča »človeško trpljenje in uničenje velikega obsega« in »ustvarjanje tveganj in kriz z globalnimi posledicami.«

Mnoge države so dokument podpisale pod velikim pritiskom ZDA, njihove zaveznice pa seveda »prostovoljno.«

Diplomati, zbrani na tem »šovu kovnov«, kot se mu posmehujejo v Rusiji, očitno ne razumejo osnov delovanja današnjega sveta.

Priložnosti, da se pojavi na tej enostranski konferenci in podpiše povsem neuresničljiv dokument ni zamudila niti predsednica Slovenije.

Vendar odzivi na omrežju X jasno pokažejo, da mnogi v Sloveniji njene poteze ne podpirajo.

Enostranski dokument, ki je bil sprejet brz sodelovanja Rusije sicer poziva k spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine »znotraj mednarodno priznanih meja« – natančneje k ponovni vzpostavitvi ukrajinskega nadzora nad jedrsko elektrarno Zaporožje, pa tudi dostopa do morskih pristanišč v Črnem in Azovskem morju.

Dokument zahteva tudi izpustitev vseh vojnih ujetnikov s "popolno izmenjavo" in vrnitev »deportiranih in nezakonito razseljenih« ukrajinskih otrok.

Nekateri udleženci so poskrbeli tudi za humorne vložke.

Finski predsednik se je med konferenco na primer pritožil, da je Rusija - med drugo svetovno vojno, ko so bili zavezniki s Hitlerjem -napadla njegovo državo in ji odvzela 10 odstotkov ozemlja.

 resnici so Finci napadli RTusijo, Rusija pa si je nato to, kar so ji odvzeli znova povrnila.

Vse tri zahteve so seveda voda na mlin Ukrajine.

Ta si predvsem želi zamenjave ujetnikov po sistemu »vsi za vse«, ker ima Rusija veliko več njenih ujetnikov, kot pa Ukrajina ruskih.

Rusija na to seveda ne bo pristala.

Predvsem pa je bilo že pred samo konferenco jasno, da gre v resnici za propagandni dogodek, ki naj s številom prisotnih »pritisne« na Rusijo, da bi odstopila od svojih ciljev.

To pa je seveda nerealno, saj bi izpolnitev ciljev mirovne konference ogrozila Rusijo.

Rusija zato nima druge poti, kot da nadaljuje svoje operacije.

Konferenca v Švici pa je v primerjavi z nedavno konferenco SPIEF v Sankt Peterburgu pokazala zelo nazorno, kdo ima več zaveznikov in prijateljev.

V Rusijo je prišlo namreč 21.000 gostov iz 139 držav. V Švici je bilo le 91 držav.

V Rusiji se konferenci v Švici posmehujejo, češ da je bila "piss summit" in aludirajo na uriniranje.

Prave namene konference v Švici je najbolje razkril kolumbijski predsednik, ki v zahtevah konference vidi »postrojevanje pred vojno« proti Rusiji, s čemer pa se Kolumbija ne strinja.

Diplomati, zbrani na tem »šovu kovnov«, kot se mu posmehujejo v Rusiji, očitno ne razumejo osnov delovanja današnjega sveta.

Vojna je, kot je nekoč dejal Clausewitz, »nadaljevanje politike z drugačnimi sredstvi«, kar pa ne pomeni, da je vojno mogoče ustaviti le z izstavitvijo nekih zahtev.

Zahod je začel to vojno z lažnimi novicami o agresiji Rusije in to pot sedaj nadaljuje, z lažno mirovno konferenco, ki lahko prinese le še več vojne.

Če bi vse spore reševali samo z izmenjavo zahtev, vojn ne bi bilo.

Toda grenka resničnost je, da so včasih izbruhnile vojne; in ko se to zgodi le zmaga ene ali druge strani ali mir s pogajanji vseh obeh strani lahko spet zagotovi mir.

Zahod pa znova ni ubral te poti.

Nasprotno, vojno želi – arogantno – rešiti z »mirovno konferenco«, na katero je povabil samo svojo marionetno »zaveznico.«

To je dobesedno tragikomično.

Ukrajina in zahod sta v resnici odgovorna, da v tej fazi zlorabljata formo lažne »mirovne konference«, da ne želita zares skleniti miru, o katerem se je mogoče dogovoriti le z iskrenimi pogajanji, na podlagi dejanskega interesa, ki ponuja rešitve za vseh interesih držav in s pomočjo oblikovanja kompromisov – ampak da uporabijo zbiranje diplomatov kot orožje ali orodje za izstavljanje konkretnih zahtev Rusiji.

To bi lahko bila tudi druga oblika zahodnega neokolonializma, saj vojne, ki so jih bojevali zahodni narodi, nikoli niso bile »končane« samo na podlagi zahtev drugih držav.

Sklep je jasen – zahod je začel to vojno z lažnimi novicami o agresiji Rusije in to pot sedaj nadaljuje, z lažno mirovno konferenco, ki lahko prinese le še več vojne.

Konferenca sama je bila tudi še eno zanikanje slovenske suverenosti.

Slovenska predsednica je namreč pristala, da bo tudi sama orodje pritiska na Rusijo in s tem podaljšana roka Washingtona in Pentagona.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek