REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pakt s kijevskim režimom: Vlada pripravlja »kanonenfuter« za rusko fronto, podpisuje (ne)varnostni sporazum z Ukrajino!

Pakt s kijevskim režimom: Vlada pripravlja »kanonenfuter« za rusko fronto, podpisuje (ne)varnostni sporazum z Ukrajino!Golob in Zelenski: Da si Ukrajina želi podpore Slovenije je seveda jasno, ni pa jasno, kakšno dodatno varnost bi lahko ta sporazum prinesel Sloveniji, saj je očitno, da prinaša le nove nevarnosti in tveganja. Vir: Posnetek zaslona, X

Potem ko so dvostranske sporazume o varnostnem sodelovanju z Ukrajino podpisale nekatere večje države Evropske unije, je sedaj prišla vrsta na manjše.

In zato naj bi dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino najverjetneje sprejela tudi Slovenija, Kijevu pa želi pomagati tudi s pomočjo omejevanja svobode medijev.

Gre seveda še za nekaj zgrešenih korakov, ki Slovenijo in EU vlečejo še naprej proti breznu propada in zapletajo v vojno z jedrsko silo, ki jo je Ukrajina v resnici že izgubila.

Da si Ukrajina želi podpore Slovenije je seveda jasno, ni pa jasno, kakšno dodatno varnost bi lahko ta sporazum prinesel Sloveniji, saj je očitno, da prinaša le nove nevarnosti in tveganja.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji seji odbora za zunanjo politiko namreč povedala, da Slovenija sporazum z Ukrajino že pripravlja.

Tanja Fajon je na seji poudarila, da Slovenija preučuje načine, kako bi lahko pomagala Ukrajini.

Spomnila je, da je že na zasedanju zunanjih ministrov EU v ponedeljek podprla predlog, da se del prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru sankcij, porabi za financiranje nabav orožja za Ukrajino.

Preprosto povedano gre za krajo ruskega kapitala, ki bo dodatno oslabila EU in evro, saj ukrep dokazuje, da evropskim finančnim ustanovam zaradi nagnjenosti h krajam ni mogoče zaupati.

Dodatno pa Slovenija preučuje tudi možnosti podpiranja Kijeva v okviru deklaracije skupine G7 o podpori Ukrajini predvsem pri povojni obnovi in boju proti dezinformacijam.

Povojna obnova ni sporna, je pa vprašanje, če bo Slovenija po osvoboditvi Ukrajine, ko bo denacifikacija opravljena, zanjo res še zainteresirana?

Ko pa gre za »dezinformacije«, se je treba zavedati, da v evropskem novogovoru evropske besedne zveze pomenijo ravno obratno od tistega, kar opisujejo.

Sklad za mir se tako v EU uporablja za financiranje vojne in logično je, da je tudi novi evropski akt o svobodi medijev v bistvu akt o omejevanju svobode medijev.

Cenzurirane vesti
Evropska komisarka za cenzurirane novice. Vir: Posnetek zaslona, X

To je razvidno že iz tega, da se pojem »dezinformacije« v aktu omenja večkrat, ne da bi opredelil, za kaj gre.

Gre za klasično obliko omejevanja svobode govora s pomočjo preveč široko definiranega, nejasnega pojma, ki omogoča represivne interpretacije, tehniko, ki jo uporabljajo vse diktature.

Podobne rešitve najdemo v slovenskem Zakonu o medijih, ki je bil v javni razpravi in bi lahko bil kmalu sprejet.

Ob tem pa je ministrica Tanja Fajon dejala, da Slovenija pripravlja tudi dvostranski sporazum z Ukrajino o varnostnem sodelovanju.

Gre za podoben sporazum, ki ga je Kijev že podpisal med drugim z Londonom, Berlinom, Parizom in Köbenhavnom.

Dvostranski varnostni dogovori so sicer del zavez, ki so jih sprejeli v okviru formata G7 ob robu vrha Nata v Vilni julija 2023.

Gre pa seveda za popolnoma politično odločitev, ki ni nujna, hkrati pa povečuje možnost povečanja konflikta v Ukrajini.

M-55S v Ukrajini
Najprej tanki, potem še slovenski vojaški »kanonfuter«? Slovenski tanki M-55S v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, X

Ko gre za vojaški sporazum z Ukrajino pa gre seveda za priprave vazalnih držav ZDA, da v Ukrajino pošljejo svoje vojake in dodatno opremo, formalno v okviru dvostranskega sodelovanja z Ukrajino.

Ali bodo na koncu pošiljali samo opremo in denar ali tudi vojake je vseeno, vsekakor pa gre za še dodatno izčrpavanje Slovenije, ki je obsojeno na propad, ker je usmerjeno v ogrožanje jedrske supersile, ki vojne v Ukrajini zaradi eksistencialne grožnje Rusiji, ki jo Ukrajina predstavlja, seveda ne sme izgubiti.

To slovensko vpletanje v to izgubljeno vojno je seveda skrajno neprimerno, saj se tako Slovenija še neposredno vmešava v vojno v Ukrajini in to na strani nelegitimnega, marionetnega režima, ki ima svoje korenine v državnem udaru leta 2014, ki je prepovedal vse opozicijske stranke in že leta preganja rusko manjšino.

Fajonova torej pridno stopa po poti, po kateri je stopal že Dimitrij Rupel s svojo »Vilniuško izjavo«.

Če bodo slovenski vojaki na koncu poslani kot »kanonfuter« v Ukrajino ali ne niti ni tako pomembno, ker njihovo pičlo število in slaba opremljenost na ukrajinskem bojišču ne bosta prinesla nobenega preobrata, tako kot ga niso že tanki M-55S, ki jih Ukrajinci večinoma še skrivajo v zaledju.

Gre za še nekaj zgrešenih korakov, ki Slovenijo in EU vlečejo še naprej proti breznu propada in zapletajo v vojno z jedrsko silo, ki jo je Ukrajina v resnici že izgubila. Vir: Posnetek zaslona, X

Je pa zanimivo opazovati, kako so bili ob tem povoženi nacionalni interesi Slovenije.

Pri podpisovanju dvostranskih sporazumov je namreč  vedno v ospredju interes obeh strani sporazuma.

Da si Ukrajina želi podpore Slovenije je seveda jasno, ni pa jasno, kakšno dodatno varnost bi lahko ta sporazum prinesel Sloveniji s strani bankrotirane in poražene Ukrajine?

Razen tveganja, da tudi Slovenija postane še bolj vidna tarča za ruske raketne in jedrske sisteme, ta sporazum ne prinaša Sloveniji nič drugega kot večjo nevarnost, ne pa varnost.

Gre za škodljiv in sramoten sporazum, ki je Slovenijo formalno potisnil v pakt z neonacističnim režimom v Kijevu.

Razen tveganja, da tudi Slovenija postane še bolj vidna tarča za ruske raketne in jedrske sisteme, ta sporazum ne prinaša Sloveniji nič drugega kot večjo nevarnost, ne pa varnost.

Tako se bo po tankih s »haklkrojci« na strani kijevskega režima, ki se opira na enote neonacistov, na strani ukrajinskega režima po novem sporazumu Slovenija znašla tudi kot formalna podpornica neonacistov.

Gre še za en pljunek na slovensko NOB in antifašizem in tragikomično je, da ga pripravlja (za zdaj še) predsednica SD, naslednice Komunistične partije Slovenije.

Na srečo pa obupno stanje ukrajinske vojske in nepripravljenost Nata na vojno izčrpavanja praktično onemogočata možnost, da bi lahko slovenski okupatorski škorenj v Ukrajini »stal in obstal.«

Lahko pa bodo tam po zaslugi diplomatskih uspehov Fajonove obstali in obležali slovenski vojaki.

Običajno meter in pol globoko v ukrajinskem črnozjomu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek