REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor na uradni obisk v Iran, v Teheranu odprtje slovenskega veleposlaništva

Pahor na uradni obisk v Iran, v Teheranu odprtje slovenskega veleposlaništvaBorut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor bo v torek in sredo na uradnem obisku v Iranu, kjer se bo srečal s celotnim državnim vrhom. Ob tej priložnosti bodo v Teheranu znova odprli slovensko veleposlaništvo. Pahor na prvi obisk v islamsko republiko odhaja v spremstvu ministrov za zunanje zadeve in gospodarstvo ter 60-članske gospodarske delegacije.

Pahor se bo prvi dan obiska sestal z gostiteljem, iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, predsednikom iranskega parlamenta Alijem Laridžanijem, iranskim vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem in drugimi visokimi predstavniki islamske republike.

Obisk bo priložnost za okrepitev političnega dialoga na vseh področjih dvostranskih odnosov, s posebnim poudarkom na gospodarskem sodelovanju, poudarjajo v uradu predsednika republike. Kot ocenjujejo, Slovenijo in Iran povezujejo dobri in prijateljski odnosi.

V pogovorih bo osrednja pozornost namenjena dvostranskim odnosom, aktualnemu dogajanju v mednarodni skupnosti, razmeram na kriznih žariščih po svetu in regionalnemu dogajanju, predvsem v EU, na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu in v širši iranski soseščini, napovedujejo v predsedniški palači.

Drugi dan obiska bo Pahor slovesno odprl slovensko veleposlaništvo v Teheranu. Slovenija je v preteklosti veleposlaništvo v Iranu že imela, vendar ga je leta 2013 zaradi varčevalnih ukrepov zaprla.

Po sklenitvi dogovora mednarodne skupnosti z Iranom glede njegovega jedrskega programa in odpravi sankcij proti tej državi se je vlada maja odločila za ponovno odprtje diplomatskega predstavništva v islamski republiki. Ob tem je poudarila, da Slovenija za nadaljnjo krepitev političnih in gospodarskih odnosov z Iranom potrebuje stalno diplomatsko prisotnost v Teheranu. Veleposlaništvo začasno vodi odpravnik poslov Dejan Vladić.

Pahor bo v torek nagovoril tudi udeležence slovensko-iranske poslovne konference, ki bo potekala na iranski gospodarski zbornici.

V Teheran potuje več kot 60 predstavnikov 45 slovenskih podjetij, ki si želijo poslovati na 80-milijonskem iranskem trgu. Po odpravi mednarodnih sankcij proti Iranu se namreč odpirajo številne priložnosti za krepitev sodelovanja na različnih področjih.

Slovenska stran največ možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja vidi na področju telekomunikacij in energetike, odpirajo pa se tudi nove priložnosti na področju prehrambnega sektorja, kovinsko-predelovalne industrije in turizma.

Kot napovedujejo na gospodarski zbornici, je namen tokratnega poslovnega obiska spodbuditi in potrditi energetske in telekomunikacijske projekte, o katerih se slovenska podjetja že dogovarjajo z iranskimi partnerji, ter razširiti nabor slovenskih podjetij, ki vstopajo na iranski trg.

Blagovna menjava med Slovenijo in Iranom je precej skromna in v zadnjih desetih letih ni nikoli presegla 100 milijonov evrov. Najvišja je bila leta 2011, ko je dosegla skoraj 97 milijonov evrov. Nato je zaradi zaostritve sankcij precej upadla - leta 2012 na 46 milijonov evrov, dno je dosegla leta 2014 pri 22 milijonih, lani pa je znova začela naraščati in je dosegla 28 milijonov.

Pozitiven trend se nadaljuje tudi letos - v prvih osmih mesecih je menjava znašala 25 milijonov evrov. Slovenija ima velik presežek v menjavi, saj je uvoz iz Irana lani komaj presegel milijon evrov.

Štiri slovenska podjetja - Duol, Riko, Iskratel, Comita - so januarja ob obisku ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška v Teheranu odprla skupno predstavništvo, Gorenje pa je odprlo razstavno-prodajni salon.

Veliko oviro pri poslovanju z Iranom predstavlja plačilni promet. To naj bi se kmalu uredilo, saj je Gorenjska banka po poročanju časnika Delo v zaključni fazi odprtja povezave z dvema iranskima bankama. Dokler plačilni promet ni vzpostavljen, morajo podjetja z Iranom poslovati prek tretjih držav, to pa pomeni višje stroške in manjšo konkurenčnost.

Ob robu tokratnega obiska bo podpisanih več sporazumov, med drugim sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama ter memorandum o soglasju o sodelovanju na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Predviden je tudi podpis štirih pomembnih gospodarskih pogodb slovenskih podjetij z iranskimi partnerji.

Politični stiki med državama so v zadnjih letih razmeroma pogosti. Slovenijo je leta 2011 ob odprtju iranskega veleposlaništva v Ljubljani obiskal takratni zunanji minister Ali Akbar Salehi. Leta 2014 je bil na uradnem obisku v Iranu takratni predsednik DZ Janko Veber, januarja pa je bil tam minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek. Lani je bil na obisku v Sloveniji namestnik iranskega zunanjega ministra Madžid Taht Ravanči. Pahor se je z Rohanijem srečal ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Po dogovoru med Iranom in šesterico velikih sil o jedrskem programu ter otoplitvi odnosov z Zahodom se v Teheranu vrstijo politične in gospodarske delegacije iz evropskih držav, kar kaže na to, da se interes za Iran močno povečuje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek