REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja glede arbitraže

Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja glede arbitražeBorut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na današnjo izjavo komisije, da ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški, poudaril, da je Evropska komisija zamudila priložnost, ko bi lahko s svojim mnenjem politično in pravno okrepila prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Razumem, da ima Evropska komisija možnost, in ne dolžnost, da poda svoje mnenje v skladu z 259. členom pogodbe EU. To spoštujem," je še dodal, kot so sporočili iz njegovega urada.

Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča potrebno spoštovati.

Kot je še poudaril predsednik republike, je spor glede meje z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava. Zdaj je med državama samo še spor glede uveljavitve te odločitve.

Mnenje Evropske komisije bi lahko to uveljavitev pospešilo. To bi imelo večplastne koristne posledice za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj med državami v Jugovzhodni Evropi in spoštovanje zavez in sporazumov v zvezi s tem, je dodal.

"Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča potrebno spoštovati," je poudaril Pahor. Kljub temu je prepričan, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča.

Komisija je pred tem danes sporočila, da ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, so sporočili v Bruslju.

Delite članek