REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Osupljivo nediplomatsko: Slovenija izgnala diplomata Ruske federacije zaradi opravljanja diplomatskega dela

Osupljivo nediplomatsko: Slovenija izgnala diplomata Ruske federacije zaradi opravljanja diplomatskega delaLicemerje: Slovenski diplomati v Rusiji počnejo točno to, česar so obtoženi ruski v Sloveniji... Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenski elektronski mediji so se že včeraj večer razpisali o najnovejši potezi slovenske diplomacije, s katero želi Slovenija, kot je že dan pred tem napovedala zunanja ministrica Tanja Fajon, »pomagati Ukrajini« na propagandnem področju.

Slovenija je namreč izgnala diplomata Ruske federacije zaradi domnevnega »ruskega propagandnega delovanja proti slovenskim nacionalnim interesom«, kar je v Bruslju razkril državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost Vojko Volk.

Ta je sicer svetovalec za mednarodne odnose v kabinetu Roberta Goloba.

Slovenska vlada je z zadnjo potezo znova dokazala, da ni vlada miru, pač pa vlada, ki aktivno prispeva k nadaljevanju in še hujšemu razplamtevanju največje vojne na evropskih tleh po drugi svetovni vojni... Če ruski diplomati uporabijo argumente slovenske diplomacije, lahko vsi slovenski diplomati v Rusiji že kar spakirajo kovčke.

Slovensko MZZ je veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani namreč v četrtek obvestilo, da je v skladu z 9. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih razglasilo ruskega diplomata, ki se je »opravljal v zadevah, ki niso bile v skladu z njegovim diplomatskim statusom, za nezaželeno osebo«. Po neuradnih informacijah gre za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, namestnika vojaškega atašeja.

Nezaželeni diplomat je bil aktiven na vseh področjih družbenega življenja, tudi prek družbenih omrežij, kjer je menda s prorusko retoriko ogrožal slovensko nacionalno varnost, poleg tega pa kritiziral slovensko zunanjo politiko in opravičeval rusko operacijo v Ukrajini, je povedal Vojko Volk.

Po neuradnih informacijah, na katere se sklicujeta državna RTV Slovenija in komercialna POP TV, naj bi v »ruskih propagandnih dejavnostih« - česar ne Vojko Volk (nekdanji odpravnik poslov slovenskega veleposlaništva v Prištini in nato slovenski veleposlanik na Hrvaškem) ne mediji niso pojasnili niti podrobneje opisali – »sodelovalo nekaj sto Rusov«.

RTV Slovenija poroča, da je »v zadnjem času pod krinko študentskih vizumov v Slovenijo vstopilo več sto Rusov«, kar namiguje, da gre za agente, medtem ko je POP TV v osrednjem dnevniku ob 19. uri poudarila, da so »priprave na MZZ za izgon ruskega diplomata potekale v strogi tajnosti in so trajale več tednov.«

Tanja Fajon v Rusiji propagira pravice istospolnih, navkljub ruski zakonodaji, ki podpira in varuje tradicionalne vrednote... Vladimir Putin je ne glede na to nedavno sprejel akreditacijo nove slovenske veleposlanice. Slovenija pa... Vir: Posnetek zaslona, X

Volk je slovenskim novinarjem ob robu zasedanja Evropskega sveta v Bruslju dejal, da je »šlo za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, tudi za vpliv prek družbenih omrežij«, kjer naj bi (ruski diplomat) s svojo menda prorusko retoriko »ogrožal slovensko nacionalno varnost« ob tem pa naj bi ruski diplomat tudi »v okviru svojega delovanja kritiziral slovensko zunanjo politiko in opravičeval rusko agresijo na Ukrajino«.

»Ukrep (izgon ruskega diplomata) ni bil sprejet čez noč, ampak je bil skrbno in dolgo pripravljen, pretehtan in nujen je dejal Volk in dodal, da o reakciji ruskega zunanjega ministrstva še ni obveščen, a je prepričan, da se bo Moskva odzvala na potezo Ljubljane.

Ruski diplomat mora Slovenijo zapustiti najkasneje prihodnji četrtek, 28. marca, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki ga vodi ministrica Tanja Fajon. Na ministrstvu so še poudarili, da so v zvezi s tem že opravili pogovor z ruskim veleposlanikom v Ljubljani Timurjem Ejvazovim.

Gre za novo sovražno dejanje Slovenije do Rusije. Ob vsem tem pa je že iz skopega pojasnila slovenskih oblasti jasno, da gre za nadlegovanje ruskih diplomatov zaradi dejavnosti, ki je dovoljena na podlagi mednarodnih konvencij.

Gre za novo sovražno dejanje Slovenije do Rusije.

Slovenija je v začetku aprila 2022 zaprosila za zmanjšanje števila zaposlenih na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega veleposlaništva v Moskvi. Tako se je število zaposlenih na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 ljudi, z 41 na le osem.

Ministrstvo za zunanje zadeve je nato na pogovor povabilo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest zaradi pomorov ukrajinskih civilistov v Buči (do katerega v resnici ni prišlo!) in drugih mestih. Rusija je na to potezo odgovorila z zahtevo po zmanjšanju števila zaposlenih na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

Dunajska konvencija v 9. členu določa, da lahko država sprejemnica kadar koli, ne da bi morala obrazložiti svojo odločitev, obvesti »državo pošiljateljico«, da je katerikoli član diplomatskega osebja persona non grata.

Če država pošiljateljica noče izpolniti svojih obveznosti ali jih ne izpolni v razumnem roku, lahko država sprejemnica zavrne priznanje te osebe za člana diplomatskega predstavništva.

Na uradnem profilu X slovenskega veleposlaništva v Moskvi slovenska veleposlanica polaga cvetje ob komemoraciji uboja politika Borisa Nemcova. Vir: Posnetek zaslona, X

Ob vsem tem pa je že iz skopega pojasnila slovenskih oblasti jasno, da gre za nadlegovanje ruskih diplomatov zaradi dejavnosti, ki je dovoljena na podlagi mednarodnih konvencij.

Pojasnjevanje politik in stališč lastne vlade ter kritiziranje potez drugih vlad sodi v okvir normalnega dela diplomatov in se pogosto imenuje »javna diplomacija«.

Ne le to, slovenski diplomati v Rusiji delujejo povsem enako.

Brez dvoma gre za dokaz pripravljenosti Slovenije, da v trenutku, ko je napovedala podpis »varnostnega sporazuma« z Ukrajino, izpolni svojo obljubo, da bo »pomagala Kijevu tudi drugače«, predvsem na področju preprečevanja »širjenja dezinformacij«, kot je to le dan pred izgonom ruskega diplomata napovedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Kaj dezinformacije so in kje je meja med informiranjem in dezinformiranjem v skladu z določili mednarodnih konvencij pogosto ni jasno, povsem ohlapna pa so tudi evropska določila o »dezinformiranju« v na primer novem medijskem aktu, kar daje evropskim politikom široke možnosti za arbitrarno postopanje.

Tudi »kritiziranje« slovenske vlade in javno pojasnjevanje stališč države spada med redna dela in naloge vseh in tako tudi ruskih diplomatov.

Tudi slovenski diplomati, ki delujejo v Rusiji, ravnajo povsem enako ter po družbenih omrežjih v Rusiji (in tudi v ruskem jeziku) širijo stališča, ki nasprotujejo uradnim stališčem Rusije. Povsem enako bi lahko bili obtoženi »izvajanja propagandnih aktivnosti« in izgnani.

Tudi slovenski diplomati, ki delujejo v Rusiji, ravnajo povsem enako ter po družbenih omrežjih v Rusiji (in tudi v ruskem jeziku) širijo stališča, ki nasprotujejo uradnim stališčem Rusije.

Povsem enako bi lahko bili obtoženi »izvajanja propagandnih aktivnosti« in izgnani.

Slovenski diplomati na uradnem profilu X veleposlaništva v Moskvi na primer poobjavljajo ocene zunanje ministrice Slovenije o domnevni brutalni agresiji Rusije na Ukrajino in solidarnosti Slovenije z Ukrajino.

A to je le vrh ledene gore...

Gre torej za - iz ruskega zornega kota - vpliv na zunanjo politiko Rusije, kritiziranje Rusije, sovražno propagando, dezinformacije in razlog za izgon slovenskih diplomatov?

Če ruski diplomati uporabijo argumente slovenske diplomacije, lahko vsi slovenski diplomati v Rusiji že kar spakirajo kovčke.

Trditve slovenskih diplomatov o takšnih menda nedovoljenih aktivnosti ruskega diplomata so sicer skladne s podobnimi potezami predvsem ameriške diplomacije, vendar so hkrati tudi očitno licemerne.

Najboljši dokaz za to so že obtožbe Vojka Volka o menda »proruski retoriki«, zaradi katere je bil izgnan ruski diplomat.

Le kaj pričakujejo slovenski diplomati? Da bo ruski diplomat imel »proameriško«, morda »proevropsko« ali najbolje kar »protirusko« retoriko?

Ali slovenski diplomati enako pričakujejo od slovenskih diplomatov v Moskvi, namreč, da so »prorusko« usmerjeni?

Slovenski diplomati na uradnem profilu X veleposlaništva v Moskvi poobjavljajo ocene zunanje ministrice Slovenije o domnevni brutalni agresiji Rusije na Ukrajino in solidarnosti Slovenije z Ukrajino. Gre torej za - iz ruskega zornega kota - nedovoljen vpliv na zunajo politiko Rusije, kritiziranje Rusije, sovražno propagando, dezinformacije in razlog za izgon slovenskih diplomatov? Če ruski diplomati uporabijo argumente slovenske diplomacije, lahko vsi slovenski diplomati v Rusiji že kar spakirajo kovčke. Vir: Posnetek zaslona, X

Dvojni standardi in norost, v katero je zapadel vrh slovenske diplomacije zaradi popolnega zahodnega poloma v Ukrajini dobesedno jemljejo sapo.

Le kaj pričakujejo slovenski diplomati? Da bo ruski diplomat imel »proameriško«, morda »proevropsko« ali najbolje kar »protirusko« retoriko? Ali slovenski diplomati enako pričakujejo od slovenskih diplomatov v Moskvi, namreč, da so »prorusko« usmerjeni? Dvojni standardi in norost, v katero je zapadel vrh slovenske diplomacije zaradi popolnega zahodnega poloma v Ukrajini jemljejo sapo.

Slovenija se je z novo nediplomatsko potezo do Rusije izkazala z osupljivo kratkovidnostjo.

Zato si slovenske poteze ni mogoče razlagati drugače kot flagrantno kršenje Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in poskus »utišanja« ruskih diplomatov pri opravljanju njihovega dela, kar je kršitev mednarodnih sporazumov.

Slovenija je namreč skoraj povsem izčrpala svoje skromne možnosti dobave vojaške opreme Ukrajini, zato se zdaj poslužuje »propagandnih« gafov.

Ob tem pa slovenski in evropski diplomati sami režejo vejo, na kateri sedijo.

Smisel diplomacije je prav v iskanju kompromisov in vzdrževanju stikov tudi med državami, ki se ne strinjajo glede pomembnih vprašanj.

Izgoni diplomatov zgolj zmanjšujejo možnosti iskanja kompromisov in doseganja miru.

Prekinitve diplomatskih kanalov so vedno zadnje dejanje predno se začne drugačna vrsta politike in »komunikacije« - torej nadaljevanje politike z drugimi sredstvi oziroma vojno.

In kaj bo naslednji korak?

Pregon vseh »notranjih sovražnikov«, ki kritično ocenjujejo slovensko in evropsko zunanjo politiko?

Slovenska vlada je z zadnjo potezo znova dokazala, da ni vlada miru, pač pa vlada, ki aktivno prispeva k nadaljevanju in še hujšemu razplamtevanju največje vojne na evropskih tleh po drugi svetovni vojni.

Ljubljana se zdaj lahko boji ruskega odziva, ki bo nedvomno sledil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek