REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán postal nepričakovan rešitelj EU: Madžarska ne bo podprla novih sankcij proti Rusiji

Orbán postal nepričakovan rešitelj EU: Madžarska ne bo podprla novih sankcij proti RusijiV laseh: Von der Leynova in Orbán. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán, pogosto kritiziran zaradi avtoritarnega načina vladavine in kršitve evropskih pravnih norm je na zunanjepolitičnem področju postal nenadoma – rešitelj Evropske unije.

Orbán je namreč izjavil, da Madžarska ne namerava podpreti novih sankcij EU proti Rusiji, ki vključujejo embargo na uvoz nafte.

Dodal je, da bi sedanji predlog Evropske komisije pomenil »atomsko bombo« za madžarsko gospodarstvo, ki je odvisno od ruske nafte.

Za državni radio je Orbán opozoril, da bi Madžarska potrebovala pet let in ogromno količino naložb v rafinerije in naftovode, da bo lahko preoblikovala svoj sedanji sistem, ki je približno 65-odstotno odvisen od ruske nafte.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán, pogosto kritiziran zaradi avtoritarnega načina vladavine in kršitve evropskih pravnih norm je na zunanjepolitičnem področju postal nenadoma – rešitelj EU.

Pri tem se je vprašal, ali je smiselno vlagati v tako obsežne naložbe za rezultat, ki bo viden v štirih do petih let, medtem ko se vojna v Ukrajini odvija zdaj.

»Ne želim se prerekati z EU, ampak sodelovati, vendar je to mogoče le, če bodo upoštevali naše interese,« je dejal predsednik madžarske vlade in dodal, da Madžarska pričakuje nov predlog Evropske komisije.

Hkrati je dejal, da Madžarska ne bo podprla uvrstitve vodje ruske pravoslavne cerkve patriarha Kirila na črno listo, saj gre za vprašanje verske svobode.

Gre seveda za še en »odbit« predlog nesposobne Evropske komisije in njene popolnoma nesposobne voditeljice, ki bi vojno, ki poteka naredila celo versko in še dodatno razgrela strasti.

Doliva olja na ogenj: vojno, ki poteka v Ukrajini bi rada naredila celo versko in še dodatno razgrela strasti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Viktor Orbán je ponovil tudi stališče Budimpešte, da v sosednjo Ukrajino ne bo poslala nobenega orožja, saj bi te pošiljke lahko postale tarče ruskih napadov na območju, kjer živijo tudi etnični Madžari.

Evropska komisija je sicer v sredo predlagala doslej najstrožji sveženj sankcij proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, vendar se je več držav EU, ki jih skrbijo posledice prekinitve uvoza ruske nafte, spornemu dogovoru zoperstavilo.

Več vzhodnoevropskih držav EU je zaskrbljenih, da jim embargo ne bo omogočil dovolj časa za prilagoditev, čeprav je Komisija sporočila, da bosta Madžarska in Slovaška za tranzicijo imeli na voljo do konca leta 2023.

Gre za Madžarsko, Slovaško, Češko in Bolgarijo.

Šesti paket sankcij proti Rusiji kritizira tudi priznani belgijski Inštitut Breugel.

Sankcije Rusiji bi zgolj dvignile cene nafte in preusmerile naftne tokove, Rusije pa ne bi bistveno prizadele, ob tem pa bi EU utrpela zelo veliko škodo, o čemer smo že poročali včeraj.

Je pa povedno, da odhajajoča slovenska vlada pod taktirko Janeza Janše tem sankcijam, ki bi škodovale tudi Sloveniji – ne nasprotuje.

Delite članek