REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Optimizem na višku: »Še pomnite vlado, ki je nekoč hotela odpraviti sv. Januar Sekundij?«

Optimizem na višku: »Še pomnite vlado, ki je nekoč hotela odpraviti sv. Januar Sekundij?«Za dežjem vedno posije sonce ... Vir: Twitter, NoraKrava

Ob nizanju cele vrste »podtaknjencev« v pakete ukrepov za omilitev posledic epidemije koronavirusne bolezni Covid-19 v času Janševe vlade, nas je Primož Kovačič s pravšnjo mero optimizma včeraj spomnil, da morda niti ni vse tako črno, kot se ta trenutek najbrž marsikomu zdi: »Nekoč je obstajala neka vlada, ki je hotela odpraviti današnji dan sv. Januarja Sekundija. Se kdo spomni?«

In res je – 2. januar je bil dela prost dan vse do leta 2013, ko je t. i. druga Janševa vlada odločila, da ga samovoljno in ne da bi prisluhnila ljudstvu – ukine.

Med praznike je nato znova vrnjen leta 2017, zahvaljujoč vladi tedanjega premierja Mira Cerarja.

Tako je drugi januar pri nas znova postal dela prost, pred tem je bil štiri leta delovni dan.

Še pred tem je bil od leta 1955 dela prost, tako se je namreč odločila tedanja oblast nekdanje skupne države Jugoslavije.

Toda leta 2013 so v parlamentu, pod vodstvom Janševe vlade, sprejeli zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je ukinil praznik pod pretvezo povečanja storilnosti.

Nato je takratna vlada padla, med ostalim, tudi zaradi tega zakona.

Vse to lahko navdaja z upanjem, da, tako kot sporne odločitve vzornika aktualnega slovenskega premierja - s političnega parketa odhajajočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki jih je novi ameriški predsednik Joe Biden že napovedal preklicati, bo podobna usoda v bližnji prihodnosti najbrž doletela tudi verižno sporne odločitve vlade Janeza Janše.

T. i. tretja Janševa vlada v letu 2020 pa očitno ni imela dovolj časa za ponovni poskus preurejanja državnih praznikov.

Za to se imamo zahvaliti le prezasedenosti aktualnega premierja predvsem s čivkanjem pa tudi nočnimi sejami vlade na katerih sprejema nujne ukrepe za zajezitev pandemije Covida-19.

Ki bodo najbrž šli rakom žvižgat, podobno kot je pred leti vlada Mira Cerarja 2. januar vrnila na seznam praznikov in dela prostih dni, po tem ko je odpravila tudi več varčevalnih ukrepov iz časa druge Janševe vlade.

Kar navdaja z optimizmom na boljši jutri, tako kot za dežjem vedno - posije sonce ...

Delite članek