REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obletnica smrti Sergeja Mašere in Milana Spasića: nista želela predati nepoškodovane ladje italijanskemu okupatorju

Obletnica smrti Sergeja Mašere in Milana Spasića: nista želela predati nepoškodovane ladje italijanskemu okupatorjuMinilo je 83 let od smrti Sergeja Mašere in Milana Spasića. Leta 1941 sta se oba mlada častnika uprla ukazu jugoslovanskega poveljstva o predaji in izročitvi nepoškodovane ladje italijanski okupatorski vojski. Vir: Posnetek zaslona

17. aprila 1941 je v Gorici rojeni slovenski poročnik bojne ladje 2. razreda Jugoslovanske kraljeve vojne mornarice Sergej Mašera umrl, skupaj s tovarišem in srbskim častnikom Milanom Spasićem, v Boki Kotorski v Črni gori.

Tako, kot kapitan in ostali oficirji na rušilcu Zagreb, sta se oba mlada častnika uprla ukazu jugoslovanskega poveljstva o predaji in izročitvi nepoškodovane ladje italijanski okupatorski vojski.

Minilo je 83 let od smrti Sergeja Mašere in Milana Spasića. Leta 1941 sta se oba mlada častnika uprla ukazu jugoslovanskega poveljstva o predaji in izročitvi nepoškodovane ladje italijanski okupatorski vojski.

Mašera in Spasić, ki sta bila zadolžena za miniranje rušilca, sta nato odklonila tudi kapitanov ukaz evakuacije v čoln in ostala, s paradnimi uniformami, na krovu ter sprožila eksplozije, ki so potopile ladjo.

O Mašeri in Spasiću, ter takratnih mednarodnih in vojnih okoliščinah v bivši Jugoslaviji bo Pomorski muzej Piran, v sodelovanju z veleposlaništvom Srbije v Sloveniji in drugimi ustanovami, organiziral mednarodni simpozij ob 70. obletnici Pomorskega muzeja, poimenovanem po narodnemu heroju Sergeju Mašeri.

Udeležbo na simpoziju so že zagotovili zgodovinarji in poznavalci iz Slovenije, Srbije, Črne gore in Italije.

Danes zaznamujemo 83. obletnico njegove in Spasićeve smrti, so v sporočilu za javnost ob obletnici smrti obeh domoljubov včeraj zapisali v Pomorskem muzeju Piran.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek