REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Oblast deli finančne bombončke in brani ministre, protestniki opozarjajo, da je Slovenija »na pragu državnega udara!«

Oblast deli finančne bombončke in brani ministre, protestniki opozarjajo, da je Slovenija »na pragu državnega udara!«Slovenija je, kot leta 2013, znova na pragu diktature. Vir: Twitter

Janševa vlada je te dni pričela z ofenzivo in defenzivo – istočasno.

Po eni strani kot po tekočem traku ruši uprave vodilnih podjetij in si v celoti podreja policijo, po drugi strani pa deli finančne protikoronske bombončke podjetnikom, gostincem in turizmu ter se umika na frontah, kjer je doslej nastopala s popolnoma drugačnimi stališči.

V turistično-gostinski in obrtno-podjetniški zbornici zato pozdravljajo nove predloge protikoronskih ukrepov vlade, med katerimi sta tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov in delna povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene za samozaposlene.

Pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča čaka interpelacija, zato je za popotnico dobil »začasno« imenovanje dveh delegiranih javnih tožilcev.

In sedaj bo javnost pozabila na dveletno maltretiranje in mirno požrla začasno imenovanje?

Vladniki očitno že menijo tako.

STA je neposredno pred kritikami evropskih poslancev v posebnem poročilu prav tako dobila denar, ki je kritike iz Evrope naredil nekoliko manj udarne.

Tudi tu vlada Janeza Janše računa na zastaranje in slab spomin volivcev.

Sporna šolska ministrica Simona Kustec. Vir: Twitter

In v parlamentu poslanci koalicije še naprej branijo sporno ministrico za šolstvo, ki je po mnenju opozicije »tragična figura«, ki je nikoli ni bilo na mestu, ko so jo učenci, dijaki in študentje ter učitelji in profesorji res potrebovali.

Ministrici Simoni Kustec v opoziciji očitajo zmedo okoli okrožnic, nazadnje pred uvedbo samotestiranja, ter neupoštevanje pritožb učiteljev, ravnateljev in predstavnikov stroke.

»Simona Kustec je tragična figura, ki skozi svojo formalizirano tišino uničuje prihodnost slovenskih otrok,« je bil kritičen poslanec SD Marko Koprivc.

Kot je poudaril, bi morala biti ministrica prvi branik otrok, šolnikov in vseh deležnikov na šolskem področju ter zagovornica z ustavo in zakoni določenih pravic.

»Namesto tega pa imamo ministrico, ki je v prvi vrsti podaljšana roka predsednika vlade in njegovih antidemokratičnih teženj,« je dejal v predstavitvi predloga interpelacije.

Spomnil je tudi na peticijo za njen odstop, ki jo je podpisalo več kot 17.000 zaposlenih v tem resorju.

Simoni Kustec je po več kot 14 urah razprave nezaupnico izreklo 42 poslancev, proti jih je bilo 39.

Čeprav je več poslancev glasovalo za njen odhod, interpelacija ni uspela, saj bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Čeprav je več poslancev glasovalo za njen odhod, interpelacija ni uspela, saj bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Kako si je vladajoča koalicija zagotovila podporo pa je tudi že jasno.

Poslanca manjšin sta z Janševo vlado podpisala mastno pogodbo, ki njunima manjšinama zagotavlja 20 milijonov evrov denarja, poslancu DeSUS-a Branku Simonoviću pa je vlada spisala spremembo zakona, po katerem bo lahko legaliziral svojo črno gradnjo...

Nekaj odzivov na tvit ministrice Simone Kustec, češ da »kritike njenega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih kako žensko utišati, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko nisi na njihovi pravi strani.« Vir: Twitter

Že s tem bi tudi brez omenjenega podkupovanja v opoziciji lahko dosegli 45  glasov.

Ceno nekaterih ostalih iz predvsem stranke DeSUS pa bomo verjetno izvedeli v prihodnje.

Brez nagrade pa zagotovo ni ostala niti SNS.

Medtem so se na ljubljanskih ulicah znova zbrali protestniki.

»Vsi bi se najraje ob petkih zvečer sproščali v krogu bližnjih po napornem delovnem tednu... in čakali na aprilske redne volitve. Vendar pa vlada vsak teden s svojimi dejanji dokaže, da moramo glasno in odločno vztrajati.

Država ne more čakati do 24. aprila 2022. 155 dni je natančno 155 dni preveč in vsak dan priskrbi nov dokaz katastrofalne škodljivosti te vlade!« opozarjajo protestniki.

Zombiji - protesti v Sloveniji 2013
Zombiji - protesti v Sloveniji... Vir: Twitter

»Več kot očitno je, da ta vlada še vedno ni pripravljena postaviti strokovnega reševanje epidemije pred lastne koristi in politične interese!

Povsem jasno se kaže, da bo vlada v zadnjih mesecih, ki so ji še preostali, poskušala uničiti vse demokratične sisteme, si podrediti vse institucije, strankarske vojščake postaviti na vse funkcije v državi in zraven izpeljati kopico novih in novih sumljivih poslov ter razdeliti čimveč proračunskih bonbončkov svojim kolaborantom.

Tukaj je potrebno še posebej omeniti manjšinska poslanca, ki sta povsem očitno v zameno za politična (in najbrž tudi drugačna) 'plačila' postala povsem integralen del koalicije in zagotavljata odločilne glasove tudi pri najbolj spornih odločitvah v državnem zboru.

V času, ko se soočamo z izjemnim porastom okužb, kolapsom zdravstvenega sistema in bi morala vsaka oblast primarno reševati zdravstveno situacijo, vlada Janeza Janše zlorablja svojo oblast za nadaljevanje političnih kadrovanj in podrejanje neodvisnih institucij.

Zato bomo danes protestnice in protestniki zopet primorani zavzeti ulice in trge!

Vlada Janeza Janše je ta teden izvedla prvi očiten korak v smer državnega udara in si začela podrejati policijo. Skoraj 130 policistov je bilo odstavljenih iz svojih položajev in jasno je, da bodo Janez Janša, Hojs in njun lakaj Olaj na ta mesta imenovali ljudi, povsem glede na politično pripadnost.

Vmešavanje politike v policijo je popolnoma nesprejemljivo, vlada Janeza Janše pa to počne že od samega začetka. Ta teden so prestopili vse meje normalnosti.

Tem dejanjem jasno nasprotuje tudi celotna stroka, saj je nesprejemljivo, da ima minister proste roke pri nastavljanju kadrov v policiji, ki naj bi bila neodvisna in bi seveda po potrebi preiskovala tudi samo oblast, ko je to potrebno.

Veseli smo, da so tudi sami policijski sindikati že napovedali ustavno presojo.

Popisovanje protestnika
Popisovanje protestnika. Vir: Twitter

Gre za sprevrženo dejanje vlade.

Predsednik vlade, s toliko odprtimi kazenskimi preiskavami, ki ga bremeni kopica koruptivnih poslov, ki vsakič znova brez pomislekov krši samo ustavo, bo sedaj sam izbiral vodilne kadre organov pregona! To je popolnoma nesprejemljivo v kakršnikoli demokratični ureditvi!

V času, ko se soočamo z izjemnim porastom okužb, kolapsom zdravstvenega sistema in bi morala vsaka oblast primarno reševati zdravstveno situacijo, vlada Janeza Janše zlorablja svojo oblast za nadaljevanje političnih kadrovanj in podrejanjem neodvisnih institucij.

Gre za sprevrženo dejanje vlade. Predsednik vlade, s toliko odprtimi kazenskimi preiskavami, ki ga bremeni kopica koruptivnih poslov, ki vsakič znova brez pomislekov krši samo ustavo, bo sedaj sam izbiral vodilne kadre organov pregona!

Hkrati se namesto dodatne zdravstvene opreme, kupuje nenujna, potratna in preplačana vojaška letala.

Medtem, ko nikakor ni bilo možno najti 16 milijonov za plačilo oskrbovalnega osebja v Domovih za starejše občane, brez vsakih pomislekov vlada kupi letalo za 72. milijonov evrov.

Hkrati pa bo že samo letno vzdrževanje tega letala stalo več, kot so bili do sedaj celotni letni stroški ob najemu letal za obstoječe vojaške potrebe.

Namesto, da bi že leto in pol investirali v zdravstvene kapacitete, se na veliko kupuje dodatna oprema in tehnološke igrače za vojsko in policijo.

Počivalšek preko prijateljev kupuje nov službeni Audi A8, medtem pa se poziva prostovoljke in prostovoljce, da pomagajo z delom v zdravstvenih domovih in na svoja pleča prevzemajo reševanje življenj, ki jih je ta vlada s svojim politikantstvom in nesposobnostjo ogrozila.

Zato bomo v protestniškem gibanju tudi mi priskrbeli nujno ZAŠČITNO OPREMO za policistke in policiste, kot tudi za ostale prebivalke in prebivalce v našem (upamo) skupnem boju za zaščito osnov demokracije in vladavine prava.

Z zgoraj navedeno opremo bomo izvedli simbolično akcijo, ki bo tudi vizualno ponazorila trenutno situacijo v državi.

Od Trga republike se bomo podali tudi na ulično 'zaščitno akcijo'.

Današnji govorec na protestu bo tudi pravnik in kriminolog Dragan Petrovec so v petek sporočili protestniki.

Delite članek