REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo Janševo in Toninovo razoroževanje Slovenije: Slovenske tanke pošiljata v Ukrajino, Rusija obljublja hitro uničenje

Novo Janševo in Toninovo razoroževanje Slovenije: Slovenske tanke pošiljata v Ukrajino, Rusija obljublja hitro uničenjeM-84 Slovenske vojske VIir: www.postanivojak.si

Nemčija je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, tudi s Slovenijo, ki naj bi v Ukrajino poslala tanke. V zameno jih bo Nemčija nadomestila z oklepniki.

Slovenija bo po navedbah neimenovanih virov, ki jih navaja DPA, v Ukrajino »poslala tanke T-72 sovjetske izdelave«, Nemčija pa bo v zameno Sloveniji dala tanke oz. oklepnike nemške izdelave iz lastnih zalog.

DPA je seveda naredila napako – Slovenija ima samo podobne tanke M-84, tankov T-72 pa nikoli ni imela.

DPA je seveda naredila napako – Slovenija ima samo podobne tanke M-84, tankov T-72 pa nikoli ni imela.

Je pa nemški dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

DPA navaja, da naj bi v skladu z dogovorom Nemčija Sloveniji namenila oklepnike marder in fuchs, Slovenija pa naj bi izrazila željo po bolj modernem orožju, vključno s tanki leopard 2 ter oklepniki puma in boxer.

Na slovenskem ministrstvu za obrambo so na vprašanje STA odgovorili, da morebitnih dogovorov o pošiljkah orožja v Ukrajino ne morejo komentirati.

Kasneje so z ministrstva za obrambo sporočili, da se je obrambni minister Matej Tonin v sredo preko videokonference pogovarjal z nemško kolegico Christine Lambrecht.

»Na srečanju sta se pogovarjala, kako lahko zavezniške države pomagamo Ukrajini pri njeni obrambi pred agresijo Rusije. V zvezi s tem sta govorila o različnih možnostih, kako lahko Slovenija in Nemčija skupaj pomagata Ukrajini,« so sporočili.

Toda druge države - tudi Nemčija in Madžarska - svojega težkega orožja, ki ga potrebujejo same, Ukrajini nočejo pošiljati. Zakaj? Zato, ker skrbijo za lastno nacionalno varnost! Odhajajoči predsednik clovenske vlade in njegov obrambni minister pa ravnata povsem drugeče!

Večina slovenskih tankov je konzervirana in kot zmogljivost strateške rezerve shranjena v garažah Vojašnice Stanislava Požarja v Pivki. Nekaj tankov T-55S pa je bilo tudi odprodanih. Operativna je ostala samo ena četa tankov M-84 (13 tankov).

Ima pa teh tankov Slovenija 54 in očitno jih želi poslati v Ukrajino kar vse!

Nekaj slovenskih tankov M-84 je sicer že v Nemčiji, o čemer smo že poročali.

Toda druge države - tudi Nemčija in Madžarska - svojega težkega orožja, ki ga potrebujejo same, Ukrajini nočejo pošiljati. Zakaj? Zato, ker skrbijo za lastno nacionalno varnost!

Odhajajoči predsednik clovenske vlade in njegov obrambni minister pa ravnata povsem drugeče!

Marder
Nemški "marder" - z zelo majhnim topom, ki seveda ni primeren za spopad z glavnimi tanki...

Omenjeni dogovor pa je slab iz več razlogov.

Prvič zato, ker ni mogoče metati v isti koš lahkih in zastarelih oklepnikov kot je marder in glavnega srednjega tanka, kot je M-84.

Nemci imajo okoli 400 marderjev, toda za njih se zanima tudi Ukrajina. Slovenski tanki imajo ob tem veliko večjo ognjeno moč kot oklepniki fuchs, marder, boxer..

Nemci imajo okoli 400 marderjev, toda za njih se zanima tudi Ukrajina.

Slovenski tanki imajo ob tem veliko večjo ognjeno moč in boljšo oklepno zaščito kot oklepniki fuchs, marder, boxer..

Izguba takšnih tankov v času, ko se geopolitične razmere v Evropi zaostrujejo in se znova v ospredje vračajo klasične armade je menjava tankov za manjvredne oklepnike enaka nacionalni izdaji.

Celo v Iraku so intervencijske sile ugotovile, da so tanki nepogrešljivi.

Ni nenavadno, da se to dogaja v času Janševe vlade.

Janša je orožje preprodajal že pred spopadi v Sloveniji leta 1991 ter po njih, prav tako pa ni preprečil izgube protiletalskih raket »Neva« ob odhodu JLA iz Slovenije.

Ob tem je pošiljanje orožja v Ukrajino tudi nesmiselno.

Kadar se velika sila, kot je Rusija, bori za nekaj, kar vidi kot svoj vitalni, nacionalni interes, tam je upanje na »zmago« z pošiljanjem le več orožja – zavajanje.

Potrebna bi bila totalna vojna zveze NATO proti Rusiji – to pa bi pomenilo konec sveta in verjetno tudi človeške civilizacije.

M-55S
V Izraelu obnovljeni tanki M-55S - in nato konzervirani...

Tretji razlog proti tej potezi pa se kaže šele zadnje dni.

Rusija tihotapljenja prenosnih protitankovskih in protiletalskih sistemov ni mogla enostavno preprečiti, saj so to manjši sistemi, ki se lahko preprosto skrijejo marsikam.

Vozili so jih celo v kombijih DHL-a, ki prevažajo pošto.

Drugače pa je s tanki in havbicami. Te praviloma zahtevajo prevoz po železnici.

Kadar se velika sila, kot je Rusija, bori za nekaj, kar vidi kot svoj vitalni, nacionalni interes, tam je upanje na »zmago« z pošiljanjem le več orožja – zavajanje.

Rusija je zato – logično – v zadnjih dnevih pričela sistematično rušiti proge, precej lažje (in legitimno) pa bo odslej uničevala tudi tuje kompozicije s tanki in orožjem.

Napovedala je tudi, da je zahodno orožje za Ukrajino njen legitimni cilj in da bo uničevala tudi slovenske oziroma jugoslovanske tanke, če bodo poslani v Rusijo.

Rezultat te politike bo, da bo Slovenija izgubila težke tanke, Ukrajina pa bo še bolj razrušena.

Ob tem pa slovenski tanki M-84 sploh nimajo niti reaktivnega oklepa (Kontakt-5) in so v tem pogledu zelo ranljivi in tudi za Ukrajince precej neuporabni.

Za posadko so dejansko, ko jih ogrožajo sodobni sistemi zelo nevarni, čeprav so za Slovenijo, ki se ne sooča z napadom kakšne velike sile kot obrambno orožje še vedno veliko bolj uporabni.

 

Skratka, vse skupaj je kup slabih idej, zmetanih skupaj brez repa in glave, ki bodo privedle le še do večjega uničevanja in škode na vseh straneh – tudi v Sloveniji.

Rezultat pa ne bo drugačen od tega, ki ga že vidimo v Mariupolu - od koder znan bataljon "Somali" po dokončanju operacij odhaja (Zgoraj) ob taktih znane pesmi "Zbogom Slavjanka"...

Delite članek