REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Norosti »krvi in tal«: »Samo 7500 let smo stari? A ne izhajamo direktno od neandertalcev?«

Norosti »krvi in tal«: »Samo 7500 let smo stari? A ne izhajamo direktno od neandertalcev?«Noriško kraljestvo Janeza Janše. Vir: Twitter

V Demokraciji, de facto glasilu SDS, ki se zaradi napajanja iz madžarskih paradržavnih virov včasih skriva za floskulo o »tujem mediju« (in bi si glede na finančne podpornike zaslužilo oznako »tujega agenta«), so se te dni znova razpisali o starodavnem izvoru Slovencev.

Slovenci naj bi bili - tako Demokracija - kot narod stari celo več kot 7500 let.

Mnogi so bili nad tako »kratko zgodovino razočarani in zahtevajo revizijo teh trditev.«

Znano naj bi bilo namreč, da so Slovenci pustili neizbrisen pečat že v Egiptu, poreklo pa bi lahko vodilo vse do neadertalcev.

Ali celo še v čas pred tem, v obdobje prvih celičnih delitev.

Ali pa celo v čas svetopisemskih legend, ki pa si zaslužijo drugačno, bolj nacionalno interpretacijo.

To je že sprožilo številne pikre komentarje tistih, ki poznajo pravo resnico.

Ideologi desnice namreč s tem potrjujejo, opozarjajo kritiki, da verjamejo v neznanstvene pravljice.

Za tem naporom dokazati nedokazljivo se na videz skriva želja po dodatni utrditvi slovenske avtohtonosti in pravice do obstoja, vendar gre v resnici za nevarno neresnico, ki potvarja dejstva, zanika pomen človeških migracij, pa univerzalnih človekovih pravic, s tem ko določenim narodom na določenem ozemlju podeljuje nekakšno posebno vez z dotičnim teritorijem.

Slovenska državnost zaradi tega, ker je stara komaj 30 let ni nič bolj trdna, saj je danes povsem vseeno, ali mednarodno priznana država obstaja pet ali pet tisoč let.

Temelj obstoja slovenskega naroda kot »nacije« je pravica do samoodločbe, ki je jus cogens, temeljna pravica, ki je ni mogoče izpodbiti.

Ob tem so genske raziskave, kar ideologe desnice zelo moti, potrdile pretežno slovanski izvor današnjih Slovencev, kar pa nekateri psevdoznastveniki in politiki še naprej zanikajo.

Domoljubi, ki svoj nacionalizem upravičujejo s sklicevanjem na mitsko preteklost, verjamejo v teorije o avtohtonosti Slovencev pod Alpami, ki jih podpihuje vrsta ljubiteljskih raziskovalcev brez omembe vrednih referenc v zgodovinski znanosti.

Gre za fantazijo, ki temelji na prepričanju, da je uradna slovenska zgodovina laž in da predniki Slovencev niso Slovani, temveč veliko starejša ljudstva.

Pri tem konservativni psevdohistorji kar tekmujejo, kateremu bo naše prednike uspelo poriniti dlje v preteklost.

To je seveda logično, starejši ko je narod, večja je v očeh tradicionalistov njegova pravica do zemlje, na kateri živi, večja je njegova veljava v primerjavi z novimi prišleki.

Vse to izpodbijajo študije o genetiki, na primer znana »Genetic Landscape of Slovenians: Past Admixture and Natural Selection Pattern,« ki kaže, da smo tudi Slovenci – tako kot to velja še za druge narode – genetsko mešano ljudstvo.

V narod nas je razmeroma pozno v naši zgodovini preoblikovalo nekaj drugega – jezik, skupna kultura in zgodovina - in ne genetika.

Slovenci nismo zato, ker smo relativno mlad narod, nič maj vredni od številnih drugih po svetu.

Ob tem pa je prav tako res, da so tudi ostali narodi, predvsem severno in južno od Slovenije utemeljeni na zelo podobnem genetskem materialu in da smo si v tem pogledu bolj podobni kot pa različni.

Raziskovalci so večjo razliko v genetski sestavi opazili le v razmerju Slovencev do zahodnih sosedov – današnjih Italijanov.

Pa tudi te razlike dejansko sploh niso pomembne.

Podobno ugotavljajo tudi druge študije.

»Genetske študije potrjujejo mešani izvor današnjih Slovencev. Smo potomci evropskih lovcev in nabiralcev iz stare kamene dobe, poljedelcev, ki so v mlajši kameni dobi prišli iz Anatolije in kavkaških lovcev in nabiralcev, ki so se še pred indoevropskimi selitvami v bronasti dobi na vzhodnih stepah zlili s tamkajšnjimi lovci in nabiralci (s sledovi severno vzhodno azijske komponente) in z manjšino poljedelcev, ki je v mlajši kameni dobi prečkala Kavkaz in dosegla stepska ljudstva.

Znotraj celine smo se preseljevali tudi še v prvem tisočletju našega štetja in kot kaže, smo današnji Slovenci in Slovenke potomci tako tedanjih romaniziranih staroselcev – bolj vzhodno živečih Karnov, Venetov pa Japodov, Histrov, raznih noriških ljudstev in  ostalih – ter novih slovenskih prišlekov. Genetsko smo najbolj podobni Slovakom. Za bolj natančno poznavanje naše preteklosti pa bi bilo potrebno analizirati večje število daljših slovenskih moških dednih zapisov, njihove SNP označevalce,  mitohondrijsko DNK v celoti in avtosomsko DNK,« opisuje ena od njih.

Vse skupaj bi bilo morda smešno in nevredno resne razprave.

Toda pri tem ne smemo pozabiti, da omenjeno slovensko varianto »Blut und Boden« ideologije vse bolj agresivno širi tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki je temu posvetil tudi svoj roman o »Noriškem kraljestvu«, v svojih govorih pa rad govori o Slovencih, ki so to »po krvi« in drugih, ki to niso.

Eno je, kadar odbite psevdoznanstvene norosti širijo obskurni skribomani, nekaj povsem drugega pa, ko jih preko uradnih državnih trobil pričnejo širiti ljudje, ki imajo v rokah vzvode oblasti.

In Slovenija se je z neverjetno naglico, prav v času pandemije, premaknila iz prve in običajno nenevarne v drugo in očitno zelo nevarno skrajnost.

Delite članek