REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nobene razprave o tem ni treba. A je bila razprava, ko so jih odstranili? Seveda ne.«

»Nobene razprave o tem ni treba. A je bila razprava, ko so jih odstranili? Seveda ne.«Zamolčani: Kipi v Pivki. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sporočila, da so na Ministrstvu za kulturo organizirali »Strokovni posvet o zbirki kipov s posestva Brdo pri Kranju

Del zbirke kipov iz Brda je bil namreč v času prejšnje, Janševe vlade prenesen v Pivko.

Gre za kipe s tematiko NOB ali pa kako drugače za nekdanjo vlado Janeza Janše »ideološko sporne« kipe.

Med kipi, ki jih je odstranila Janševa vlada, so kipi delavcev, Josipa Broza Tita in podobni...

Pomembno je, da se zavedamo svoje zgodovine, o njej razmišljamo, razpravljamo in se iz nje tudi učimo. Zato si na ministrstvu za kulturo želimo, da kipi pridejo nazaj na posestvo Brdo, kamor tudi spadajo.

»Gre za povojna dela vrhunskih umetnikov. Na ministrstvu za kulturo prestavitev kipov ocenjujemo kot neprimerno.

Ni šlo za restavriranje, kot je bilo najavljeno, ampak zgolj prenos, ki ni bil izpeljan po ustaljenem postopku, temveč je šlo za arbitrarno odločitev brez strokovnih podlag. Tudi njihova postavitev v Pivki ni ustrezna. V spornem prenosu kipov, so bili odstranjeni točno določeni kipi. Poznamo sicer zgodovino odstranjevanja javnih skuptur iz prejšnjih režimov, a to pomeni tudi brisanje zgodovine javnega prostora, zato terjajo tudi razpravo. Postavitev javnih skuptur je vedno tudi odraz družbenih, političnih okoliščin in umetnostnih tendenc nekega obdobja. Pomembno je, da se zavedamo svoje zgodovine, o njej razmišljamo, razpravljamo in se iz nje tudi učimo. Zato si na ministrstvu za kulturo želimo, da kipi pridejo nazaj na posestvo Brdo, kamor tudi spadajo. Postavljeni bodo v sodelovanju vseh pristojnih strokovnjakov, da bodo zaživeli skupaj z ostalimi plastikami in parkovno ureditvijo ter čim bolj dostopni obiskovalcem,« je zapisala ministrica Vrečko.

Kipi v Pivki
Janševa vlada jih je pod pretvezo, da so potrebni obnove, v resnici skrila očem javnosti. Bo nova vlada premogla dovolj poguma, da jih vrne tja, kamor sodijo? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na to objavo se je zvrstila vrsta komentarjev.

Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonjenja vidi v tem »preusmerjanje pozornosti od ministričine nesposobnosti.«

Drugi so opozorili, da popravljanje »napak« prejšnje vlade na prav(iln)i način ne more izbrisati dejstva, kako so Janševi umaknili kipe.

»Kakor so jih oni umaknili in niso nikomur odgovarjali za to, tako jih vi ukažite vrniti nazaj je predlagal tudi Viljem Rački.

Odgovor ministrstva kaže na problematično prakso – da se po hitrih in arbitrarnih odločitvah prejšnje vlade nova vlada ne odziva z enako odločnimi, obratnimi potezami, pač pa pristaja na logiko »potrebe po strokovnosti«, ki hkrati dopušča možnost, da kipi ne bodo vrnjeni na ista mesta nazaj.

In res je, da odgovor ministrstva kaže na problematično prakso – da se po hitrih in arbitrarnih odločitvah prejšnje vlade nova vlada ne odziva z enako odločnimi, obratnimi potezami, pač pa pristaja na logiko »potrebe po strokovnosti«.

Ta potreba hkrati dopušča možnost, da kipi ne bodo vrnjeni na ista mesta nazaj, saj bodo postavljeni »v sodelovanju s strokovnjaki« in tako, da bodo zaživeli in bodo »čim bolj dostopni obiskovalcem.«

Morda znova – ne nekih drugih mestih v parku, malce vstran, da ne bodo motili pogledov tujih, praviloma zahodnih gostov?

Ali morda tistih politikov, ki v svoji ideološki zaslepljenosti v vsaki zvezdi in partizanu ali Tita vidijo - zaveznike Kitajske in Rusije?

Bo nato kmalu na vrsti še sprememba »neprimerne« slovenske zastave, kot si želijo nekateri?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek