REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nesolidarno: Voditelji EU se Veliki Britaniji v zadnjem času izogibajo, Janša pa je kljub temu obiskal Johnsona

Nesolidarno: Voditelji EU se Veliki Britaniji v zadnjem času izogibajo, Janša pa je kljub temu obiskal JohnsonaJohnson in Janša. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Premier Janez Janša se mudi na delovnem obisku v Londonu, kjer se z britanskim kolegom Borisom Johnsonom pogovarja tudi o poglobitvi političnega sodelovanja med državama.

Teme obiska so bile po navedbah kabineta povezane s sodelovanjem med državama v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU in predsedovanja Združenega kraljestva podnebni konferenci COP26, govor pa je bil tudi o aktualnih zunanjepolitičnih temah, predvsem položaju v Afganistanu in na Zahodnem Balkanu.

Med samim obiskom sicer ni bilo dogovorjenega nič pretresljivega.

Kar pri Janševem obisku preseneča, ni to, da je Johnsona obiskal, pač pa da ga je obiskal prav zdaj.

Velika Britanija več ni članica EU, odnosi med Evropsko unijo in to državo pa so zaradi zapletov pri uresničevanju severnoirskega protokola in nedavnega sporazuma AUKUS, ki je prizadel članico EU Francijo močno ohlajeni.

Da sta se premierja pogovarjala o močnih dvostranskih odnosih v zadnjih 30 letih, vključno na področju trgovine in zunanje politike, so sicer sporočili tudi iz Downing Streeta.

Vendar smo lahko slišali zgolj običajne fraze, na primer, da sta se Janša in Johnson strinjala o potrebi po spodbujanju stabilnosti in napredka na Zahodnem Balkanu.

Ob tem sta Janša in Johnson kramljala še »o pomembni vlogi cepiv pri zaščiti ljudi in odpiranju gospodarstev«, se »strinjala o pomenu boja proti napačnim informacijam glede cepiv«, o podnebnih spremembah in poglabljanju kulturnih vezi.

Janša je nato obiskal tudi Nacionalni center za kibernetsko varnost in se srečal z njegovim vodstvom, srečal pa se je tudi z Joaom Valom de Almeido, vodjo delegacije EU-ja pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Kar pri Janševem obisku preseneča, ni to, da je Johnsona obiskal, pač pa da ga je obiskal prav zdaj.

Vse kaže, da je tudi slovenski predsednik vlade izbral »Pahorjevo diplomatsko taktiko« in tuje voditelje, ki vodijo večje države, obiskuje tedaj, ko ima EU z njimi zaostrene odnose in se jim drugi diplomati praviloma izogibajo.

Borut Pahor to rad počne npr. z obiski v Turčiji, kjer se je večkrat srečal z Recepom Tayyipom Erdoğanom in to prav tedaj, ko je EU najbolj odločno obsojala njegovo politiko zlorabe beguncev.

Maja med Veliko Britanijo in Irsko
Tako pa še marsikje poteka meja med EU in Veliko Britanijo... Je videti znano? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Podobno ravna sedaj Janez Janša – k Johnsonu je očitno odšel prav v trenutku, ko so odnosi med EU in Veliko Britanijo ohlajeni in potekajo pogajanja o severnoirskem protokolu, medtem ko so največje evropske države nezadovoljne tudi z novim britanskim povezovanjem v zavezništvu AUKUS, iz katerega so izključene.

Določila začasnega protokola so pravkar iztekla, Velika Britanija pa je, namesto da bi se dogovorila z EU o podaljšanju ali izpolnjevanju svojih obveznosti prehodno obdobje enostransko podaljšala.

Določila začasnega protokola so pravkar iztekla, Velika Britanija pa je, namesto da bi se dogovorila z EU o podaljšanju ali izpolnjevanju svojih obveznosti prehodno obdobje enostransko podaljšala.

In s tem prekršila pogodbo z EU.

Še prej pa je grozila, da bo od severnoirskega protokola na podlagi člena 16 enostavno odstopila.

Zaradi česar bi EU morala na meji Republike Irske zahtevati uvedbo - mejnih kontrol, kar pa bi lahko znova povzročilo razmah uporov in celo terorizma.

Janševa poteza je tudi na zunanjepolitičnem področju izrazito nesolidarna in nasprotna interesom največjih držav EU.

Da je britanski premier zaradi svoje politike precej osamljen in nepriljubljen tako doma kot po svetu, pa kaže tudi seznam obiskov tujih državnikov pri Borisu Johnsonu.

Med evropskimi voditelji se je Johnson maja srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom in junija sprejel na poslovilni sprejem odhajajočo nemško kanclerko Angelo Merkel, toda drugih voditeljev članic EU na tem seznamu ni.

Johnson se je sicer junija sestal s črnogorskim predsednikom ter gostil voditelje G-7 in se srečal tudi z italijanskim premierjem, toda večina njegovih visokih gostov prihaja izven Evrope.

Tako se je Johnson srečal s somalijskim, kenijskim in kurdistanskim (v Iraku) predsednikom vlade, z bahrainskim, japonskim in avstralskim premierjem in še vrsto predsedniki držav, toda med njimi – ni tistih iz članic EU.

To je tako posledica brexita kot tudi ohlajenih odnosov med Veliko Britanijo in EU.

Janša se je, na primer, v Veliki Britaniji oglasil prav na dan, ko je za vse državljane EU postalo nemogoče potovanje v Veliko Britanijo zgolj z osebno izkaznico.

In samo dva dni zatem, ko so unionistične stranke na Severnem Irskem oblikovale zavezništvo, ki zahteva odstranitev severnoirskega protokola, ki je bil mukoma izpogajan v treh letih po britanski odločitvi, da zapusti EU.

Povedano drugače je Johnson Janši, ki je odšel na vsebinsko prazen zunanjepolitični izlet do Velike Britanije naredil uslugo, ker se je lahko nekoliko odpočil od domačih tem, istočasno pa je bila to tudi poteza, ki je koristila Johnsonu, ki se v zadnjem času ne more pohvaliti z obiski s Stare celine.

Prav tako pa je očitno, da Janša, podobno kot Viktor Orbán, njegov predhodnik pri Johnsonu, najraje hodi na obiske ali na vzhod Evrope ali pa izven EU, saj ima na zahodu EU le malo sogovornikov, s katerimi se strinja.

Po drugi strani pa je Janševa poteza tudi na zunanjepolitičnem področju izrazito nesolidarna in nasprotuje interesom največjih držav EU.

Zagotovo pa bi bil lahko ta obisk za predsednika slovenske vlade tudi podučen, če si je morda ogledal dolge kolone avtomobilov pred bencinskimi servisi v državi, ki jo je obiskal.

V državi z najbolj liberalnimi tradicijami namreč lahko pravkar vsi opazujejo prizore, ki jih tudi Janša najpogosteje povezuje - s komunizmom.

Delite članek