REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Namesto koncesije - »podržavljenje«: vlada »pod mizo« ustanavlja podjetje za pomorske pilote

Namesto koncesije - »podržavljenje«: vlada »pod mizo« ustanavlja podjetje za pomorske pilotePiloti in ladja

Medtem ko se morajo po propadu Adrie Airways piloti letal znajti kakor vedo in znajo, saj vlada še vedno ni dala zelene luči za ustanovitev novega nacionalnega letalskega prevoznika, se po drugi strani vlada ukvarja z povsem drugačno pilotsko službo – za pomorske pilote.

Na ministrstvu za infrastrukturo in v Slovenskem državnem holdingu (SDH) namreč po informacijah ljubljanskega Dnevnika ustanavljajo novo državno družbo, ki bo skrbela za pomorsko pilotažo, torej za pomoč velikim ladjam, ki plujejo do koprskega pristanišča in po njem.

Koliko je namreč še podobnih področij, kjer že uspešno delajo zasebna podjetja in bi se država lahko odločila, da jim naknadno prevzame trg in delavce?

Službo pomorske pilotaže v koprskem pristanišču za zdaj opravlja zasebno podjetje - Piloti Koper. Toda država sedaj želi to področje očitno prevzeti sama.

»Piloti Koper« je sicer zasebna družba, ki izvaja pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču in v drugih delih teritorialnega morja ter notranjih morskih voda.

Pilotaža so pravzaprav strokovni nasveti, ki jih strokovnjak pilot daje poveljniku ladje glede vodenja ladje, da ta varno plove po pristaniščih in drugih območjih teritorialnega morja in notranjih morskih voda.

Pilotažo izvajajo 24 ur na dan in sedem dni v tednu.

Interes države je gotovo jasen: regulacija področja je njena dolžnost, temu se je tudi zavezala, toda ob tem imajo »Piloti Koper« na leto 2,6 milijona evrov prihodkov in 1,4 milijona evrov dobička. Ta denar pa bi prav lepo »sedel« tudi v državno blagajno.

Denar »Pilotov Koper« bi gotovo prav lepo »sedel« tudi v državno blagajno. Ni pa jasno, ali bi piloti v državnem podjetju obdržali enake, visoke plače.

Najnižja tarifa, ki jo morajo družbi »Piloti Koper« plačati lastniki ladij, težkih 500 ton bruto, v enem dnevu znaša 113,4 evra, lastniki ladij težkih med 20.000 in 30.000 tonami pa morajo za isto uslugo plačati 540 evrov; plače, ki jo za to dobijo piloti pa so menda v rangu državnih sekretarjev na državnih ministrstvih. 

Piloti so s svojim položajem danes zadovoljni, saj so konec marca prek Sindikata žerjavistov Luke Koper zagrozili stavko ter zahtevali višje plače - in jih tudi dobili. Po neuradnih podatkih so piloti dobili za petino višje plače, voditelji čolnov pa približno za tretjino.

Ni pa jasno, ali bi država pilotom dala prav tako visoke plače kot zasebni lastnik, ki jim sedaj plačuje povprečno po 5000 evrov bruto in že več kot 23 let uspešno opravlja svoje delo.

Hkrati so opozorili še na dejstvo, da zasebna družba že dve desetletji dejavnost pilotiranja upravlja neregulirano. Uprava za pomorstvo jih namreč le nadzoruje in vodi evidenco pilotov.

V sindikatu žerjavistov so aprila pozvali ministrstvo za infrastrukturo in upravo za pomorstvo, naj zakonsko uredita področje.

Pilotska ladja Vir:Piloti Koper

Kmalu zatem se je odzvala vlada.

»Žalostno je, da je država po zakonu oziroma koncesijski pogodbi dolžna zagotavljati pilotažo, pa je ne,« je aprila dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Ker je pilotaža po pomorskem zakoniku opredeljena kot gospodarska javna služba, za katero je predvidena podelitev koncesije so tudi v družbi »Piloti Koper« pričakovali, da bo vlada zgolj sprejela koncesijski akt.

Ker je pilotaža po pomorskem zakoniku opredeljena kot gospodarska javna služba, za katero je predvidena podelitev koncesije so tudi v družbi 'Piloti Koper' pričakovali, da bo vlada zgolj sprejela koncesijski akt.

To bi bilo tudi v skladu z evropskimi smernicami in ustaljeno evropsko prakso. Takšno rešitev so podprli tudi v Luki Koper in v družbi »Piloti Koper«, ki jo vodi prokurist Valter Kobeja.

Toda država se je nato – ne da bi o tem kogarkoli obvestila – začela ukvarjati z ustanovitvijo nove državne družbe.

Na ministrstvu za infrastrukturo o podrobnostih molčijo, poudarjajo le, da bodo »problematiko dokončno rešili do konca leta 2019«. Molči tudi SDH.

Domneva se, da namerava ministrstvo na državno družbo prenesti tudi vse zaposlene v družbi »Piloti Koper«, pri čemer pa samo družbo doslej o tem nihče sploh ni obvestil. Podatke o zaposlenih, delovni dobi pilotov in njihovih plačah naj bi ministrstvu priskrbel kar odvetnik Aleksander Lisjak.

Za ministrstvo je Lisjak pripravil tudi dopis, da so zaposleni v družbi »Piloti Koper« pripravljeni podpisati novo pogodbo o zaposlitvi v državni družbi, ko bo ta ustanovljena.

Država seveda lahko ustanavlja svoja podjetja, kjerkoli želi. So pa v tem primeru ti postopki precej nenavadni.

Ladja in piloti Vir:Vlaki.si

Prvič zato, ker so v nasprotju z običajno evropsko prakso, drugič zato, ker se izogibajo podelitvi koncesije kot zakonsko predvidene rešitve, tretjič pa zato, kjer na področju, kjer se je zaradi nedelovanja države pojavilo dobro delujoče zasebno podjetje sedaj naknadno vstopa država, ki želi temu podjetju odvzeti ne samo delo, pač pa tudi vse zaposlene.

In to celo zahrbtno – brez stika z vodstvom zasebnega podjetja.

Gre dejansko za nekakšno ponovno podržavljenje dela trga, ne sicer z nacionalizacijo »Pilotov Koper«, toda s postopkom, ki se od tega postopka ne razlikuje prav veliko. 

Gre dejansko za nekakšno ponovno podržavljenje dela trga, ne sicer z nacionalizacijo »Pilotov Koper«, toda s postopkom, ki se od tega postopka ne razlikuje prav veliko, saj je jasno, da je Luka Koper enostavno premajhna za dve takšni podjetji hkrati.

Primer Adrie Airways in zračnih pilotov kaže, da privatizacije niso vedno prava pot.

Toda tudi »etatizacija« področja pomorskih pilotov, kjer je trg doslej že ponudil delujočo rešitev se zdi nelogična in jo bodo mnogi investitorji verjetno razumeli kot še en poskus dušenja svobodne podjetniške pobude.

Koliko je namreč še podobnih področij, kjer že uspešno delajo zasebna podjetja in bi se država lahko odločila, da jim naknadno prevzame trg in delavce?

Številni so tudi primeri slabega vodenja državnih podjetij, od Cimosa do (v preteklosti) Adrie in tudi državnega Telekoma, ki je, kot smo razkrili, v Evropi eden od najslabših glede na doseganje dobička. 

Na področju turizma država prav tako kratkovidno ustvarja državni turistični holding, čudi pa, da to prakso sedaj uvaja tudi v koprskem pristanišču.

In kaj naj potem naredijo zasebni lastniki? Se sprijaznijo s stečajem, potem ko so 23 let vlagali v opremo, posel in izobraževaje delavcev?

S takšno politiko si bo Slovenija še bolj utrdila sloves države, ki je nevarna za zasebne investitorje.

Delite članek