REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Namesto gasilskega Tonin kupil transportno letalo, ki bo gasilo – a počasneje in slabše kot hrvaški Canadairji

Namesto gasilskega Tonin kupil transportno letalo, ki bo gasilo – a počasneje in slabše kot hrvaški CanadairjiSpartan med gašenjem. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Te dni besnijo požari v Italiji, Hrvaški, na Portugalskem, v Španiji...

Vse pogosteje gori tudi na slovenskem Krasu.

Tokrat so Sloveniji – kar je za vsako pohvalo - priskočili na pomoč sosedje. Hrvaško obrambno ministrstvo pomaga z enim od svojih letal.

Njihov Canadair je samo včeraj opravil 33 »zajemov« vode v morju in tako »razlil« preko 174.900 litrov vode nad Krasom.

Pri tem se je znova postavilo vprašanje, ali je Slovenija res ravnala modro, ko je pod taktirko nekdanjega ministra za obrambo Mateja Tonina podpisala pogodbo za nakup novega transportnega letala C-27J Spartan.

C-27J je srednje veliko turbopropelersko letalo, ki zmore naenkrat prepeljati okoli 60 vojakov ali 11 ton tovora in ki stane 72 milijonov evrov.

Pregrešno drago letalo je prejšnji minister in šef NSi kupil kar preko – spleta.

Zaradi epidemije se mu je zdelo namreč preveč nevarno, da bi si ga pred nakupom ogledal v živo.

Ko smo v Insajderju zahtevali pogodbo, da vidimo, kaj vse je kupljeno z letalom so nam vpogled v pogodbo na Ministrstvu za obrambo zavrnili.

Spartan s tankom
Spartan s tankom. Vir: Zajem zaslona
Zaradi epidemije se je Mateju Toninu zdelo preveč nevarno, da bi si 72 milijonov vredno letalo ogledal v živo, zato ga je kupil - preko spleta.

To letalo ima sicer tudi posebne »module«, med drugim tudi modul za gašenje požarov.

Stali so 11 milijonov evrov.

Tudi to letalo lahko gasi – a ne kot Canadairji.

Rešitvi sta dve – v letalo gre lahko poseben tank z osmimi tonami vode, lahko pa namesto tega namestijo tudi kartonaste palete z okoli šestimi tonami vode.

Za katero rešitev se je Slovenija odločila, še vedno ni jasno.

Canadair
Canadair. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vendar transportna letala Spartan niso narejena predvsem za gašenje požarov, pač pa za prevoz tovora.

Kako uspešna so torej lahko pri gašenju požarov?

Strokovnjaki opozarjajo, da ne morejo biti tako uspešna, kot prava letala za gašenje, lahko pa se do neke mere temu približajo.

Hrvaški Canadairi namreč lahko vodo zajamejo iz vodnega vira in ga ni potrebno »tankati« v letalo.

Canadair svoje tanke napolni v le dvanajstih sekundah, po potrebi pa lahko vodo zajame tudi na manjših vodnih površinah. Spartan pa mora pristati na – letališču.

In čeprav ob enem stiku z vodno  površino posrkajo le okoli tri tone vode, lahko pa se večkrat napojijo in odnesejo preko šest ton ton vode in takšnih tovorov v kratkem času odvržejo še veliko več.

Pomembna pa je tudi hitrost – Canadair svoje tanke napolni v le dvanajstih sekundah, po potrebi pa lahko vodo zajame tudi na manjših vodnih površinah.

Spartan pa mora pristati na – letališču.

Ameriško podjetje Caylym ima podobno rešitev, ki bo morda, če bo Slovenija res dobila Spartana, čez kakšno leto ali dve morda zanimiva tudi za Slovenijo, če osnovni modul za gašenje ne bo dovolj uporaben.

Gre za njihov sistem Guardian, ki ga uporabljajo tudi v Romuniji, v njihovih Spartanih.

Romunski Spartan med gašenjem v Romuniji
Romunski Spartan med gašenjem v Romuniji. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V tem primeru se iz letala odmetavajo velike palete, ki nato ustvarijo umeten dež.

Skratka, kupili smo vojaško letalo, zelo drago, ki je deklica za vse, ki zna marsikaj, a za nič ni prav posebej usposobljeno.

Ni ravno tako kot »pravo gasilsko letalo«, a bolje kot nič.

Skratka, Tonin je kupil vojaško letalo, zelo drago, ki je deklica za vse, ki zna marsikaj, a za nič ni prav posebej usposobljeno.

Še posebej pa ni dobro za to, kar res potrebujemo – letala za gašenje požarov, ki so hitra, okretna in prilagodljiva.

Prav ima zato Had, ki ocenjuje, da »Matej Tonin, tisti osebek, ki se je hvalil z gasilsko uniformo in bil najbolj srečen, ko se je lahko slikal v vojaški opravi in hodil na izlete po svetu, da se je vozil naokoli z vojaškimi letali, je očitno pozabil, da bomo v Sloveniji potrebovali 'orodja' za gašenje.

Če že ne potrebujemo Canadairja, čeprav sam mislim, da bi bil tak nakup povsem smotrn, saj nas v naslednjih letih čaka vse več in več požarov in če ne drugega bi lahko z njim priskočili na pomoč sosedom kot so sedaj oni nam – bi lahko nabavil vsaj par helikopterjev, s katerimi bi lahko gasili gozdne požare.«

Delite članek