REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nadškof na tiskovki: bo teokratska država kmalu povsod samo še pohlevna služkinja vsemogočne Katoliške cerkve?

Nadškof na tiskovki: bo teokratska država kmalu povsod samo še pohlevna služkinja vsemogočne Katoliške cerkve?Kacinov tekmec, nov vladni govorec: nadškof Zore. Vir: Twitter

Ob priviligirani obravnavi Cerkve s strani vlade, ki se v času pandemije povsod zelo jasno opaža, se znova postavlja temeljno vprašanje, ali je cerkev še vedno ločena od države oziroma ali Slovenija še velja za sekularno, ali pa za teokratsko državo?

V 1. odstavku 7. člena slovenske Ustave sicer piše, da so država in verske skupnosti ločene.

Mar so res?

Na prvi pogled nedvoumno in vsakomur razumljivo določbo postavi pod vprašaj dejstvo, da se je na petkovi tiskovni konferenci vladnega govorca za Covid-19 Jelka Kacina oglasil tudi ljubljanski nadškof nadškof Stanislav Zore in z vladne Covid-prižnice državljanom raztolmačil najnovejše ukrepe Janševe vlade.

»Naj bodo nošnja maske, omejitve gibanja, vzdrževanje razdalje, uporaba aplikacije #OstaniZdrav moja osebna podpora vsem, ki si prizadevajo za omejitev epidemije,« je žegnal nove vladne ukrepe nadškof Zore.

Pojava in nagovor državljank in državljanov s strani visokega katoliškega duhovnika na novinarski konferenci pod taktirko vlade o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19, sta bili za mnoge sila nenavaden pojav, pa tudi nevaren precédens.

Ali je sodelovanje verskih dostojanstvenikov na tiskovnih konferencah v zvezi s pandemijo po vašem mnenju primerno?

»Nadškof na tiskovki?!?! Resno?!?!«, »A zdaj ste pa še cerkev pripeljali zraven? Kdo že ima oblast v tej državi?«, »Ali je ta tudi vladni govorec ???«, so le nekatera od vprašanj, ki se vrstijo na družbenih omrežjih.

Ni dvoma, da je Janševa vlada s to potezo favorizirala le eno versko skupnost, ki je po godu premierja in njegove stranke, druge pa je diskriminirala, kljub ustavni določbi, zapisani v 2. odstavku 7. člena Ustave, da so »verske skupnosti enakopravne,« njihovo delovanje pa svobodno.

Janša je pokazal, kaj zna - predvsem pri ignoriranju pravic starejših
Janša je pokazal, kaj zna - predvsem pri ignoriranju pravic starejših v DSO-jih. Vir: Twitter

Ne velja prezreti niti dejstva, da je v dopisu, ki ga je Urad vlade za komuniciranje 16. oktobra razpošiljal uredništvom z vabilom, da se udeležijo »novinarske konferenco o aktualnem stanju glede bolezni COVID19« v trenutku, ko je število okuženih preseglo 700, kot glavni oziroma prvi govorec naveden »Ljubljanski nadškof,« saj je specialist infektologije končal šele na drugem mestu.

Od epidemiologa, ki bi ljudstvu lahko res strokovno razložil, kako se spoprijeti s povečanim številom okuženih s Covidom-19 pa ni bilo niti sledu!

Cerkev in koronavirus

Najnovejšem vladnem strokovnjaku za boj proti koronavirusu, se je nato prek Twitterja zahvalil tudi sam Janez Janša s kratkim: »Hvala, nadškof Zore«.

Peter Gomboc je poiskal odgovor, zakaj je bil le predstavnik Katoliške cerkve povabljen s strani vlade, da naslovi svojo čredo.

Katoliška cerkev na Slovenskem je namrec v času korone vztrajno ignorirala vladna priporočila in ukrepe in v trenutku, ko se je število okuženih povečevalo, še naprej organizirala srečanja na katerih se je brez socialne distance in povečini brez mask družilo celo 3.000 ljudi …

Toda ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference ni zamudil izrabiti priložnosti, da je določen za prvega govorca vladne konference, ki naj bi državljane seznanila z novimi restriktivnimi ukrepi za zamejitev epidemije, pa je ob podpiranju vladnih odlokov med vernike zasejal tudi seme dvoma, kot je zaznati iz glasila vladajoče SDS.

Nadškof Zore je namreč vernikom med ostalim sporočil, da se »s prenosi maše preko spleta izgublja značaj zakramentov« in sklenil, da »to pomeni, da se izgublja tisti temeljni značaj svete maše, ki je občestvo, ki se sreča okoli oltarja, okoli evharističnega Gospoda in okoli Božje besede.«

Toda – če je soditi po rezultatih volitev za župana Velenjabog ni imel posluha za molitev veljakov stranke SDS.

Prvaki stranke SDS v Velenju so namreč pred nadomestnimi volitvami za velenjskega župana organizirali sveto mašo za zdravo pamet.

Velenjski SDS je organiziral sveto mašo za zdravo pamet. Vir: Twitter

»Uspelo jim je. Ljudje so izbrali kandidata za župana iz vrst socialdemokratov,« je novico o prepričljivi zmagi dosedanjega podžupana Petra Dermola iz vrst stranke SD za novega župana Velenja pospremil Boštjan Pirc.

Glede na dejstvo, da je Dermol prejel skoraj 2,5-krat več glasov kot njegov tekmec Darko Koželj, ki je užival podporo SDS-a, NSi-ja in SLS-a, lahko sklepamo, da so tekom maše za zdravo pamet preslišali nasvet papeža Frančiška.

Papež je namreč v pismu o verskih in moralnih vprašanjih posvaril pred sebičnostjo in rasizmom, pozval na preusmeritev vojaških izdatkov v odpravo lakote ter vernike pozval, da »prenehajo uporabljati religijo za spodbujanje sovraštva, nasilje, ekstremistično delovanje in slepi fanatizem

Poklon žrtvam nacizma in fašizma: papež v Auschwitzu. Vir: Twitter

Vse to je v nasprotju s politiko, ki jo vodi Janševa SDS.

V skladu s to politiko v družbeno življenje na Slovenskem že leta potihoma in postopoma vpeljujejo Katoliško cerkev kot vodilno silo v družbi, na primer pri blagoslovu šole na Polici pri Grosupljem 1. septembra leta 2017, pa 3. marca naslednjega leta, ko je kardinal Rode v pridigi slovenskim škofom v Vatikanu sugeriral, da naj si prizadevajo, da se »položaj Cerkve v RS normalizira« tako, da bo Cerkev v prihodnje navzoča v javni šoli, ter da pastoralno delo širi v vojski, policiji, zaporih in bolnišnicah

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak - ponosna, ker ji je v Državnem zboru uspelo obesiti razpelo. Vir: Twitter

18. aprila istega leta sta Stres in Štuhec predavala v generalštabu Slovenske vojske, a tri dni pozneje se je Ljudmila Novak na kongresu NSi pohvalila, da ji je v Državnem zboru uspelo obesiti razpelo.

Zato ni čudno, da se »navadni« državljani utemeljeno sprašujejo, ali je Slovenija v skladu z ustavo sploh še sekularna država, še posebej, ker radikalizirana desnica že nekaj let vsiljuje »ustavno-pravne spremembe« s katerimi bi iz slovenske ustave izločili 7. člen.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Srbski predsednik Aleksandar Vučić, madžarski predsednik vlade Viktor Orban in Janez Janša na Bledu ... Foto: Igor Mekina

Na ta način bi tudi formalno ukinili jasno začrtano mejo med javnim (državnim) in zasebnim, saj bi to Katoliško cerkev izstrelilo med ključne odločevalce na domačem političnem parketu in odprlo prosto pot za uvedbo verouka v javne osnovne šole ter spremembo določb o splavu tako, da bi ga ukinila, tako kot v nekaterih državah Višegrajske skupine, h kateri v objem Janševa vlada od svojega nastopa v marcu vse bolj potiska Slovenijo.

Vse to pa počne z majhnimi koraki - simbolnim dejanjem tu, privilegijem tam, da bi javnost počasi otopela in se navadila na novo stanje - življenje v Teokratski Republiki Sloveniji (TRS).

Delite članek