REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Naci go home!« Na shodu v Ljubljani udeleženci zahtevali konec oboroževanja zločinskega kijevskega režima

»Naci go home!« Na shodu v Ljubljani udeleženci zahtevali konec oboroževanja zločinskega kijevskega režimaUdeleženci shoda Slovenija proti rusofobiji. Foto: Insajder

Ob včerajšnji drugi obletnici začetka ruske posebne vojaške operacije (SVO) v Ukrajini je bilo v Ljubljani več shodov.

O tistem v podporo Ukrajini, na katerem so običajne floskule in neresnice pred množico neinformiranih ali preprosto zavedenih Ukrajincev in še zmeraj z zahodno propagando zaslepljenih domačinov ponavljali tudi visoki slovenski državni uradniki, ne bomo posebej poročali, ker so o njih poročila itak že v vseh medijih.

Zadevni shod sta pripravili ukrajinska skupnost v Sloveniji in ukrajinsko veleposlaništvo v Ljubljani.

Nasprotno pa se je večina medijev – z izjemo vztrajnega Vladimirja Voduška, TOP TV in njegove spletne strani Topnews - v širokem loku izognila poročanja s shoda proti podpori nacističnemu kijevskemu režimu, ki se je zgodil po pozivu članov Facebook strani »Slovenija proti rusofobiji«.

Da predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in voditelji držav Evropske unije v resnici podpirajo neonaciste v Ukrajini, pa nazorno kaže spodnji video posnetek o slovesnosti podelitve visokega ukrajinskega odlikovanja, ki ga je Vladimir Zelenski leta 2023 pripel na prsa pripadnici nacističnega Desnega sektorja, v preteklosti sicer obsojeni zaradi umora nekega nesrečnega Nigerijca, ki ga je s svojo tolpo napadla sredi ulice le zato, ker, kot je sama povedala, ne mara črn*hov...

Takšnemu režimu pa se je celo s pesmijo, ki jo je - tako kot lansko leto - odpela v ukrajinščini, poklonila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Toda repriza njene lanskoletne podobne predstave navkljub dejstvu, da se je potrudila naučiti se celo nove verze v ukrajinščini, ni požela - če je soditi po negativnih odzivih na njenem Facebook računu - pričakovanih ovacij med volivci. Prav nasprotno.

»Predsednica, (brez gospa, ker to nisi), da vas ni sram, da v Sloveniji v javnosti pojete v ukropskem jeziku, ob tuji zastavi, lastno ste pa prodali tujim korporacijam in agendam. Če vam v Sloveniji ne paše, če podpirate vse kar ni v dobrobit lastnega naroda, spokajte k svojim šefom, ali pa v fašistično ukropijo in tam pojte njihove pesmi. ... NE VEM ZAKAJ SLOVENIJA NIKOLI NE PREMORE POLITIKA, KI NE BI BIL HLAPEC TUJCEM. Po domače povedano na kozlanje mi gre, ko vas poslušam,« je bil v odzivu na FB objavo slovenske predsednice kritičen Branko Noč.

Odziv na petje Pirc Musarjeve: NE VEM ZAKAJ SLOVENIJA NIKOLI NE PREMORE POLITIKA, KI NE BI BIL HLAPEC TUJCEM.

Tudi naslednji komentator, Anis Ličina, ni mogel brzdati gnusa: »V ukrajinskem jeziku? Kaj slovenski jezik ni dovolj dober za pet? Kdaj boš pa zapela za stotine tisočev Palestincev, Afganistancev, za milijone Iračanov? Sramota kaj si vse drznejo nekateri!! Še nobenkrat te nisem slišal, da bi obsodila židovsko agresijo ali ukrajinsko, saj nenehno bombardirajo civilne objekte medtem ko Rusi ciljajo striktno vojaške!! Evo lahko greš namesto Zelenskega vodit Ukrajino, pa srečno! Pohvale boš dobila le od njih.«

Pod črto, med kopico komentarjev ni bilo enega samega, ki ne bi obsodil lakajskega ukrajinskega petja predsednice Slovenije, ki je uvodoma, ob objavi taiste izvedbe na Instagramu po kopitu von der Leynove pripisala, da »Slovenija strogo obsoja rusko agresijo in še naprej ostaja solidarna z Ukrajino in milijoni ljudi, ne samo na ukrajinski strani, ki si te vojne niso nikoli želeli«.

Toda sobotni shod proti rusofobiji, ki so ga osrednji mediji na Slovenskem zamolčali, priča, da je Pirc Musarjeva zapisala neresnico, ker ni res, da v Sloveniji ni ljudi, ki ne bi razumeli, zakaj je bila Rusija prisiljena sprožiti SVO, saj se zavedajo, da se vojna v Ukrajini ni začela 24. februarja leta 2022 ampak osem let prej, po puču na kijevskem trgu Majdan pod taktirko ZDA in v izvedbi zloglasne Victorie Nuland znane po izjavi iz tega časa: »Fuck the EU.«

Tako shod proti rusofobiji, čeprav se je zgodil točno opoldne sredi Ljubljane, POP TV na primer ni niti omenila, RTV SLO pa je pokazala svojo »objektivnost« tako, da je po ekstenzivnem poročanju o proukrajinskem shodu in izjavah njenih udeležencev objavila le kratek posnetek shoda proti rusofobiji, ne da bi se slišala ena sama beseda tistih, ki so na njem govorili.

S tem sta osrednji televizijski postaji naknadno potrdili številne ocene udeležencev shoda proti rusofobiji, da mediji v Sloveniji o vojni v Ukrajini in stališčih v zvezi s tem poročajo skrajno enostransko.

Udeleženci shoda Slovenija proti rusofobiji  Vir: Insajder
Enostransko poročanje medijev je bilo tudi tokrat povsem jasno razvidno. Čast televizijam je reševal Vladimir Vodušek s Top TV in Top News. Foto: Insajder.com

Več govornikov pa je pred zbranimi na Prešernovem trgu dejansko predstavilo popolnoma drugačen pogled na časovnico oziroma začetek vojne v Ukrajini, ki pa v Sloveniji prav zaradi tako neprofesionalnega ravnanja osrednjih medijev - ne bo doseglo večine javnosti.

Ob včerajšnji drugi obletnici začetka ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini je bilo v Ljubljani več shodov. O tistem proti rusofobiji in zoper slovensko oboroževanje kijevskega režima pa večina medijev sploh ni poročala...

Da so novinarji in uredniki teh medijev »šleve«, in da jim zato ni mogoče zaupati se je slišalo tudi med udeleženci shoda proti rusofobiji.

Govorniki so medtem predstavili geopolitične razloge za vojno in vlogo, ki jo imajo članice zveze NATO in EU v njej, odgovornost za vojno pa pripisali predvsem širitvi zveze NATO in ogrožanju Rusije ter rusko govoreče manjšine v sami Ukrajini.

Na shodu so prebrali govor dr. Tomaža Mastnaka, ki je razkrival prave in večini javnosti prikrite razloge za tragični spopad v Ukrajini ter uničujoče posledice te vojne za ves svet.

Nekdanja poslanka Violeta Tomič je v svojem govoru, večkrat prekinjenem z aplavzi, ostro kritizirala ravnanje slovenske vlade in evropskih držav, zgrešenost oboroževanja režima v Kijevu in njihovo brezčutnost do trpljenja prebivalstva tako v Ukrajini kot v Palestini.

Violeta Tomič
Violeta Tomič, nekdanja poslanka Levice in ena od redkih, če ne celo edina med vsemi slovenskimi politiki (vključno z vsemi člani med seboj skregane Levice!), ki je povsem pravilno ocenila dogajanje v Ukrajini. Foto: Insajder.com

Gregor Jankovič in Ženja Konjajeva sta skozi pričevanja o tragičnih usodah pripadnikov ruskega naroda v Ukrajini že pred vojno in po njej razkrivala vso absurdnost evropske politike.

Poročili OVSE, ki kažeta, da je Kijev že dneve pred 24. februarjem leta 2022 in začetkom ruske SVO nagrmadil svoje sile v Donbasu in se pripravljal za napad na ozemlje rusko govoreče manjšine, ki ji je že odvzel vse pravice, pred tem pa že dneve kršil premirje z masovnim obstreljevanjem mest in ubijanjem civilistov na vzhodu Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, OVSE 

Vojko Kogej je ob posameznih slikah številnih ukrajinskih zločinov pojasnjeval, kje vse so slovenski mediji dobesedno lagali, ko so žrtve ukrajinskih napadov, na primer v Kramatorsku, Mariupolu, Konstantinovki, Kahovki in še marsikje pripisovali ruskim silam, v resnici pa so napade izvedli pripadniki ukrajinske vojske.

Ženja Konjajeva med svojim nastopom
Ženja Konjajeva je opozorila na primere neonacistov, slikane s haklkrojci, ki jih v Ukrajini slavijo kot narodne heroje. Foto: Insajder.com

Kogej je izpostavil tudi spletno povezavo na kateri si lahko preberete knjigo o dokumentiranih zločinih ukrajinske vojske v zadnjih dveh letih.

Na shodu sem o pravih razlogih za vojno spregovoril tudi avtor tega zapisa.

Vojko Kogej opozarja na knjigo o ukrajinskih zločinih
Vojko Kogej je predstavil spletni naslov, kjer lahko zastonj prebirate knjigo o ukrajinskih zločinih ter posamezne primere dokazanih laži zahodnih medijev, ki se zaradi vseprisotne cenzure še kar naprej ponavljajo v javnem prostoru. Foto: Insajder.com

Več o tem je v video povezavah na koncu članka in v poročilih Top News, ki je o dogodku tudi neposredno poročala.

 »S propagando in cenzuro so nas zahodne elite prisilile v obračunavanje z Rusko Federacijo, navzlic stoletjem tradicionalno bratskih odnosov med narodoma Slovenije in Rusije.

Nalagani in zapeljani, državljani RS tako nehote sodelujemo v umazanih političnih igrah nekdanjih kolonialnih velesil, v katere nas je odrinila hlapčevska drža slovenske politike, čeprav tudi v našo gospodarsko in politično škodo.

S tem smo neposredno soudeleženi v stopnjevanju neizmerne človeške tragedije, ki jo podaljševanje nesmiselne vojne povzroča. Dejanja naše države in EU ne koristijo nikomur, istočasno pa zelo škodujejo civilnemu prebivalstvu Ukrajine, ki ne ječi samo pod težo vojnih grozot, temveč tudi zločini lastne skorumpirane vlade,« so zapisali v svojem sporočilu na spletni strani Slovenija proti rusofobiji.

Ukrajinski provokator
Provokatorji so najmanj trikrat poskusili zmotiti shod proti rusofobiji, a je policija profesionalno opravila svoje delo in preprečila konflikte. Foto: Insajder.com

Udeleženci shoda proti rusofobiji so tudi pozvali vlado Roberta Goloba, da naj Slovenija nemudoma preneha oboroževati Ukrajino in se usmeri izključno na pošiljanje humanitarne pomoči obema sprtima stranema, naj normalizira diplomatske odnose z Rusijo in odpravi sankcije proti njej, ter sprejme korake za diplomatsko posredovanje med sprtima stranema.

Med shodom proti rusofobiji je peščica provokatorjev z ukrajinskimi zastavami poskusila najmanj trikrat z glasnimi vzkliki in megafonom motiti udeležence, vendar so jih zbrani z vzkliki »naci go home!« preglasili, policija, ki je profesionalno opravljala delo, pa jih je pospremila s prizorišča.

Udeleženci shoda Slovenija proti rusofobiji  Vir: Insajder
Udeleženci shoda Slovenija proti rusofobiji. Foto: Insajder.com

Na koncu so se udeleženci shoda Slovenija proti rusofobiji v povorki s plakati, rusko zastavo in zastavami Donbasa skozi središče Ljubljane odpravili do ruskega veleposlaništva.

Kaj vse pa so povedali udeleženci na omenjenem shodu pa si lahko ogledate tudi v videu spodaj:

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek