REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na dan svobode medijev: Protestna ljudska skupščina zahteva svobodo za Juliana Assangea!

Na dan svobode medijev: Protestna ljudska skupščina zahteva svobodo za Juliana Assangea!Ultimativno: Svoboda za Juliana Assangea, takoj! Vir: Twitter, posnetek zaslona

Petkovi protesti so dosegli svoj namen.

Sloveniji se nasmiha svoboda – svoboda pred janšizmom – toda svoboda je še marsikje ogrožena.

Na dan svobode medijev, 3. maja, so v Protestni ljudski skupščini opozorili predvsem na sramotno maltretiranje Juliana Assangea, novinarja in publicista, ustanovitelja WikiLeaksa, ki je svetu razkril številne strogo varovane zločine velikih sil, predvsem ZDA.

Prav zato ga ZDA preganjajo po prastarem zakonu, ki nikoli ni doživel ustavne presoje in po katerem mu grozi kar 175 let zapora.

Julian Assange je ob tem tudi častni član slovenskega društva PEN.

Slovenski novinarji, zbrani v DNS so sicer že leta 2020 obsodili njegovo izročitev ZDA.

Toda od tedaj pa do danes se je zgodilo marsikaj.

Britanska sodišča so nedavno, z zelo neverodostojnimi sklepi dovolila izročitev Assangea.

Zato je izročitev Juliana Assangea Združenim državam sedaj realna nevarnost.

Višek cinizma in nehumanega ravnanja pa je tudi dejstvo, da sta Julian Assange in njegova zaročenka Stella Moris morala tožiti britansko ministrstvo za pravosodje, ker je to sprva zavrnilo, da bi par sklenil zakonsko zvezo v zaporu.

Gre za zapor HMP Belmarsh, ječo z najvišjo stopnjo varnosti v Londonu.

Britanske oblasti so naposled popustile, toda ob nedavni poroki Juliana s Stello, danes poročeno Assange, jima ob skromni poročni ceremoniji v zaporu niso dovolile niti fotografa, ker naj bi predstavljal varnostno tveganje.

Ob poroki v zaporu Julianu in Stelli niso dovolili niti prisotnosti fotografa, ker naj bi predstavljal varnostno tveganje. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dva njuna sinova očeta tako še nikoli nista videla na prostosti - samo zato, ker je svetu razkrival resnico.

Julianu Assangeu grozi huda nevarnost, zato je nujno potrebna takojšna obsodba možnosti, da kontroverzna britanska notranja ministrica Priti Patel res izroči Juliana Assangea ZDA, kjer ne more pričakovati poštenega sojenja.

Zato bo 4. maja ob 16. uri v Ljubljani zborovanje v podporo Julianu Assangeu.

»To sredo, 4. maja ob 16. uri GLASNO PROTESTIRAMO proti odločitvi britanskih sodnih oblasti, da izročijo Juliana Assangea, ustanovitelja in urednika žvižgaškega portala Wikileaks, v ZDA, kjer mu nameravajo soditi za vohunstvo. Za razkritje ameriških vojnih zločinov mu grozi 175 let zapora. Na protestu bodo govorili Tanja Tuma, predsednica Slovenskega centra PEN, Ratko Stojilković (Pirati), Domen Savič (novinar), Uroš Lipušček (dolgoletni dopisnik iz ZDA in Kitajske), Ivan Gale (žvižgač), Nataša Posel (amnesty Slovenija), Sašo Slaček (Levica) in Sandra Bašić Hrvatin (medijska strokovnjakinja),« so sporočili protestniki.

Dejstvo je, da gre za okrutno maščevanje ameriških oblasti Julianu Assangeu, ker je razkril njihove vojne zločine v Afganistanu in Iraku.

Namesto, da bi bili kaznovani storilci, je že celo desetletje preganjan in kaznovan človek, ki je njihove zločine razkril. Gre za zlorabo sodnih in izvršilnih oblasti za kaznovanje posameznika v poduk vsem ostalim.

»Problem Juliana Assangea ni samo ameriški ali britanski problem, to je tudi naš problem.

Pravkar smo na volitvah z veliko večino zavrnili oblast, ki je dve leti aktivno na vse mogoče načine sankcionirala izražanje protesta v javnem prostoru, s kaznovanjem skušala utišat kritične posameznice in posameznike, si brutalno podrejala medijski prostor, stradala in skoraj uničila Slovensko tiskovno agencijo, še vedno uničuje nacionalno radiotelevizijo, dosegla je, da je žvižgač Ivan Gale zaradi razkritja vladne koruptivnosti izgubil službo,« so opozorili protestniki.

Zato pozivajo tudi novo izvoljeno slovensko vlado, pod taktirko najverjetnejšega premierja Roberta Goloba, da v skladu s svojimi izraženimi predvolilnimi stališči Assangeu ponudi azil.

Preganjanje preiskovalnega novinarstva, žvižgaštva, izražanja protesta je nekaj, čemur se je nujno brezkompromisno in odločno zoperstaviti, obsoditi, zahtevati in izboriti  svobodo za vsakogar, ki je podvržen kaznovanju zato, ker je deloval proti dejanjem, ki se nikoli ne bi smela zgoditi.

»Zahtevamo svobodo za Juliana Assangea! Zahtevamo, da ga britanske oblasti nemudoma izpustijo iz zapora. Zahtevamo pregon vladnega kriminala in ne ljudi, ki kriminal razkrivajo!« so zapisali.

Usoda Juliana Assangea je usoda vseh novinarjev, založnikov, urednikov, žvižgačev in drugih, ki si bodo v prihodnosti drznili razkrivati vladna kriminalna dejanja.

Protestniki so spomnili, da so na soočenju z ljudstvom na Trgu republike namreč vsi predstavniki in predstavnice strank (z izjemo SAB, ki se je vzdržala), ki so odgovarjali na vprašanja pobude Glas ljudstva, na vprašanje, ali bi Assangeu ponudili azil, soglasno odgovorili z DA!

Zato so protestniki vse te političarke in politike pozvali, da prevzamejo odgovornost za svoje predvolilno izjavljanje in na britansko ambasado ter svojim britanskim političnim kolegom naslovijo poziv po takojšnji izpustitvi Assangea iz zapora.

»Se vidimo v sredo, 4. maja ob 16. uri pred britanskim veleposlaništvom na TR3,« se glasi vabilo v njihovem javnem pozivu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek