REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Molk ne bo rešitev: Glas ljudstva poziva novo zdravstveno ministrico na javno soočenje s pacienti

Molk ne bo rešitev: Glas ljudstva poziva novo zdravstveno ministrico na javno soočenje s pacientiValentina Prevolnik Rupel, nova zdravstvena ministrica očitno ne bo imela 90 dni časa, da se privadi na delovno mesto. V pobudi Glas ljudstva ji bodo danes javno izročili vabilo na javni dogodek, ki naj bi potekal čez teden dni. Vir: Posnetek zaslona, X
Ker je svoje delo prevzela potem, ko je skoraj pol mandata že neuspešno porabil prejšnji minister ob pomoči predsednika vlade v isti vlogi, javnost in civilna družba od ministrice pričakujejo, da čim prej predstavi svoje rešitve za vse bolj nevzdržen položaj javnega zdravstva.

Valentina Prevolnik Rupel, nova zdravstvena ministrica očitno ne bo imela 90 dni časa, da se privadi na delovno mesto.

Ker je delo zdravstvene ministrice prevzela potem, ko je skoraj pol mandata že neuspešno porabil prejšnji minister ob pomoči predsednika vlade v isti vlogi, javnost in civilna družba od nje pričakujejo, da čim prej predstavi svoje rešitve za vse bolj nevzdržen položaj javnega zdravstva.

V pobudi Glas ljudstva prav zato danes pripravljajo nov javni dogodek, ki se ga lahko udeležijo vsi.

Nanj so povabili tudi novo zdravstveno ministrico Slovenije.

»Danes, 10. 11. 2023, ob 16.00 uri vas vabimo pred Ministrstvo za zdravje na Štefanovo ulico 5, kjer bomo ministrici dr. Valentini Prevolnik Rupel predali vabilo na JAVNO SOOČENJE S PACIENTKAMI IN PACIENTI. Soočenje bo potekalo v petek, 17. 11. 2023, ob 18.00 pred Ministrstvom za zdravje.

Nova ministrica za zdravje je 26.10. že našla čas za sestanek s predstavniki zdravniških interesnih skupin, organizacij in sindikatov, ki so ji predstavili svoje zahteve in pričakovanja, pacientke in pacienti ter organizacije, ki že dobro leto opozarjamo na katastrofalno situacijo v zdravstvu in stiske več kot 100.000 zavarovank in zavarovancev, pa te priložnosti še nismo dobili.«

»Glede na katastrofalno stanje v javnem zdravstvenem sistemu se je sprememb treba lotiti hitro, odločno in predvsem s posluhom za potrebe uporabnic in uporabnikov javnega zdravstva. V iniciativi Glas ljudstva že dobro leto s kampanjo 'Ustavimo rušenje javnega zdravstva', aktivno in transparentno opozarjamo na  težave v javnem zdravstvu, predlagamo rešitve in dajemo glas tistim, ki jim je v javni razpravi o zdravstvu namenjeno premalo prostora.

Za uresničitve nujnih ukrepov je bistvenega pomena stališče in delovanje ministrstva, ki zaenkrat o vseh ključnih ukrepih našega zakona molči in omenja predvsem kozmetične in postranske ukrepe, ki se izogibajo ključnemu vprašanju zasebnih profitnih interesov, ki rušijo javni zdravstveni sistem.

Zaenkrat so se še vsa naša opozorila v zvezi z zdravstvom izkazala za resnična, situacija pa se iz meseca v mesec slabša.

Zato ministrico danes javno vabimo vabimo na javno soočenje s pacientkami in pacienti, ki bo potekalo pred Ministrstvom za zdravje v petek, 17. 11. 2023, ob 18.00 uri.

Soočenje bo izvrstna priložnost, da ministrica in vladna koalicija izkažeta pripravljenost za dialog s civilno družbo ter posluh za izjemne stiske več kot 100.000 pacientov (takih, ki na preglede čakajo nedopustno dolgo ali pa sploh ne morejo do izbranega osebnega zdravnika, da bi se lahko postavili v čakalno vrsto) in da ministrica svoj načrt za izpolnjevanje predvolilnih zavez koalicije ter s tem za urgentno reševanje javnega zdravstvenega sistema predstavi neposredno ljudem.

Hkrati bo to tudi priložnost, da se Ministrica javno odzove na naš predlog interventnega zakona. Koalicijske poslanske skupine so namreč naš predlog že pozdravile in ugotovile, da se 'posveča izzivom, s katerimi je soočeno slovensko zdravstvo in so jih v svoji koalicijski pogodbi prepoznali tudi sami.' Vendar pa je za uresničitve nujnih ukrepov bistvenega pomena stališče in delovanje ministrstva, ki zaenkrat o vseh ključnih ukrepih našega zakona molči in omenja predvsem kozmetične in postranske ukrepe, ki se izogibajo ključnemu vprašanju zasebnih profitnih interesov, ki rušijo javni zdravstveni sistem.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je januarja letos udeležil 'stavke pacientov', ki smo jo izvedli v Glasu ljudstva, in s tem simbolično izrazil pripravljenost na dialog. Kako se bosta vlada in ministrica odzvali po skoraj enem letu, ko so se vse naše napovedi uresničile, situacija pa je po vseh objektivnih kriterijih še poslabšala

»Bo sledila taktiki ministra Loredana, ki je naša dobronamerna opozorila in konstruktivne predloge vztrajno zavračal in neutemeljeno diskreditiral ter naposled izgubil tako javno zaupanje kot službo, ali pa bo izbrala pot uresničevanja predvolilnih zavez in sodelovanja s civilno družbo?

V iniciativi Glas ljudstva se zelo dobro zavedamo naporov, potrebnih za dosego resničnih sprememb v zdravstvu in močnega vpliva interesnih skupin, ki zaenkrat zelo uspešno onemogočajo vsako potezo, ki bi ogrozila privilegije ali dobičke zdravstvenih elit. Zato lahko kakršnekoli opazne izboljšave dosežemo zgolj v sodelovanju med širšo javnostjo, aktivno civilno družbo in z iskreno voljo politke za zaščito javnega zdravstva ter vseh zavarovank in zavarovancev.

Na tem mestu ponovno opozarjamo, da bo po vseh merjenjih javnega mnenja izvedba ali neizvedba obljubljene zdravstvene reforme tisto ključno vprašanje, ki bo bodisi opravičilo zaupanje v zaveze trenutne vlade ali pa dokončno razočaralo volivke in volivce, ki so si obetali drugačno vrsto politike.«

»Ministrica za zdravje in vlada Republike Slovenije sta na prelomnici, ki bo odločilno vplivala na prihodnost javnega zdravstva, zato si javnost zasluži vsebinsko in poglobljeno predstavitev ključnih vprašanj, ki bodo sistem oblikovale.

In tudi če odgovorov ministrice Prevolnik Rupel ne bo, bo to povedalo zelo veliko. Ne samo o ministrici, pač pa tudi resnosti vlade, da se loti enega od najtežjih problemov, zaradi katerega so stranke sedanje koalicije sploh prišle v vlado.

V sklopu kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva vabimo državljanke in državljane za vložitev podpisov podpore našemu predlogu interventnega zakona https://resimojavnozdravstvo.si/, ki jih zbiramo do 8. decembra so zapisali v svoji izjavi za javnost.

Jasno je torej, da ignoriranje pobude Glas ljudstva ne bo mogoče.

Najpozneje čez teden dni bo jasno, kako konkretno si nova zdravstvena ministrica predstavlja reševanje nakopičenih težav.

In tudi če odgovorov ministrice Prevolnik Rupel ne bo, bo to povedalo zelo veliko.

Ne samo o ministrici, pač pa tudi resnosti vlade pod atktirko premierja Roberta Goloba, da se loti enega od najtežjih problemov, zaradi katerega so stranke sedanje koalicije sploh prišle v vlado.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek