REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Minister Podgoršek zaradi neplačanega hotelskega računa odstopil, račun za to pa bodo NSi sedaj lahko izstavili - volivci

Minister Podgoršek zaradi neplačanega hotelskega računa odstopil, račun za to pa bodo NSi sedaj lahko izstavili - volivciMinister Podgoršek in hotel, v katerem je - po enakem kopitu kot je to nekoč storila njegova nekdanja strankarska šefinja Aleksandra Pivec - zdaj tudi sam »pozabil« plačati račun. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek se je očitno podal na isto pot kot njegova predhodnica Aleksandra Pivec.

Tako kot je ona »sprejela korist«, ravnala koruptivno in ni plačala za prenočevanje svojih otrok v Izoli je tudi njen dedič v fotelji kmetijskega ministra, ki je medtem prestopil iz stranke upokojencev v vrste NSi - »pozabil« plačati račun.

Zaradi tega škandala, ki je obeležil zadnje dneve predvolilne kampanje v Sloveniji je kmetijski minister, ki je svojo pot začel ob boku Pivčeve v DeSUS-u, potem pa iz koristoljubja prestopil v NSi Mateja Tonina - naposled odstopil.

Novico sta naznanila predsednik stranke NSi in podpredsednik Janševe vlade Matej Tonin ter zdaj že nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je ob tem razkril, da je v dolgem pogovoru s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom slednji prišel do odločitve, da bo »sprejel odgovornost za svojo napako«.

In odstopil s položaja ministra za kmetijstvo.

»Najverjetneje se vse to dogaja, ker so v KŽK ministra Podgorška želeli prisiliti, da je ravnal v skladu z njihovimi interesi, minister Podgoršek pa se je postavil na stran gorenjskih kmetov,« si je dogodke razlagal Tonin.

Toda minister, ki je prišel na svoj položaj še v času kvote DeSUS-a ni bil znan po veliki načelnosti.

Ko je stranka DeSUS prišla v navzkrižje interesov z ostalimi članicami Janševe vladne koalicije, Podgoršek ni spoštoval odločitev organov stranke, ki je izstopila iz vladne koalicije, pač pa je ostal minister Janševe vlade.

Pozneje je enostavno zamenjal stranko in postal član NSi.

V težavah pa se je znašel, ker je portal Necenzurirano.si razkril, da januarskega bivanja v hotelu Damiana Merlaka v Bohinju, kjer je počitnikoval z ženo, Podgoršek ni plačal.

Kot je sprva zagotavljal Podgoršek, se je pri tem zgodila napaka, saj da bi moral račun prejeti naknadno, a da hotel računa ni poslal.

Vendar pa ga je družba KŽK nato postavila na laž: »Minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje, po izbruhu medijske afere.«

Zadeva se je torej zapletla, ker je lastnik Hotela Bohinj Damian Merlak, ki pa si je do nedavnega lastil tudi podjetje KŽK, v pravnem sporu z državo.

Minister Podgoršek naj bi prav tako pritiskal na direktorico Sklada kmetijskih zemljišč Ireno Majcen, naj doseže poravnavo s podjetjem KŽK. Ker tega ni storila, je bila razrešena s položaja.

In tako je videti, da je tudi minister Podgoršek »prejel korist« za dejanja, ki jih je storil kot visoki državni uradnik na podlagi javnih pooblastil.

Z drugimi besedami – vse kaže, da je Podgoršek ravnal koruptivno.

O tem bo seveda zadnjo besedo imela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), toda bližajoče se volitve so bile očitno tisti faktor, zaradi katerega so se tudi v NSi odločili, da bodo ukrepali prej.

Svojo odločitev, da odplaknejo Podgorška iz ministrskega fotelja pa sedaj navajajo kot dokaz, kako zelo načelni so v tej stranki. Gre seveda za »reševanje obraza« in akcijo »zmanjševanja škode«.

Ne glede na to aktivnost vodstva NSi pa je seveda jasno, da gre za še eno zgodbo, v kateri je visok član NSi in Janševe vlade dokazano ravnal koruptivno. In malo verjetno je, da volivci tega štiri dni pred volitvami – ne bodo opazili.

Svojim dejanjem poskuša minister sicer nadeti drugačen videz.

Predstavlja se kot žrtev spletke.

»Odstopam izključno zaradi prepozno plačanega računa,« je svoj odstop pojasnil Podgoršek. »Očitno sem s tem, ko nisem podlegel pritiskom in sem se postavil za gorenjske kmete, za nekatere postal zelo moteč,« je dodal odstopljeni minister iz vrst NSi.

Ocenil je, da so njegovo »površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti.«

Prepričan je, da je s tem, ko ni podlegel pritiskom in se je postavil za gorenjske kmete, postal za nekatere zelo moteč.

»Očitno se nekateri zelo trudijo z izdajanjem in popravljanjem množice računov, da bi me očrnili. V teh dneh sem namreč pridobil različne verzije računov iz hotela, o namenu katerih lahko le ugibam,« je poudaril Podgoršek.

Ob tem je zatrdil, da »očitno obstajata dva različna računa, na dve različni imeni, z različnimi imeni in različnimi zneski za isto storitev«. Eden, ki sta ga poravnala z ženo sama, in drugi, ki je zaokrožil po medijih.

Drugi račun pa je izstavljen na drugo ime, na ime podjetja KŽK. Podgoršek trdi, da gre pri celotni aferi za vnaprej zrežiran proces proti njemu in njegovi družini.

Toda glede na to, kar je odstopljeni minister priznal najprej –, da računa ni poravnal! - se zdijo njegovi poznejši izgovori privlečeni za lase.

V KŽK so Podgorškove laži razkrili včeraj, ko so pojasnili, da je dal minister njihovemu predstavniku Poštraku vedeti, »da si želi preživeti vikend v omenjenem hotelu, in Poštrak mu je uredil rezervacijo.« Pri tem pa minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške poravnal osebno. To se je zgodilo šele po izbruhu afere.

»Glede na to, da je bil KŽK v odnosu do ministra v povsem podrejenem položaju in ker je bilo potrebno račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali in mi smo ga tudi plačali. K temu ravnanju nas je dodatno vzpodbudil strah, da ne izgubimo še kakšnega zemljišča. Tako smo v KŽK pokrili stroške za uporabo hotelskih storitev ministra Jožeta Podgorška, pri čemer z vso odgovornostjo trdimo, da v zameno nismo ne zahtevali, ne dobili nobenih njegovih uslug ali privilegijev,« so še poudarili.

Ista šola, ista praksa: Podgoršek in Pivčeva, oba nekdanja ministra, ki imata rada, da njune račune plačujejo - drugi... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To potrjujejo tudi novi podatki, ki jih je objavil poral necenzurirano.si.

Podgoršek je konec januarja v hotelu trikrat prenočil skupaj s soprogo, pri čemer je račun pozneje pokrilo podjetje KŽK. Slednje je sicer v pravnem sporu z državo. Podgoršek je za neplačilo računa našel več izgovorov, vključno s tem, da naj bi se ob odhodu iz hotela dogovoril, da mu račun pošljejo po pošti.

To pa po njegovih navedbah niso storili, sam pa je na račun pozabil. Vendar so na portalu necenzurirano.si zdaj objavili nov dokaz, da ta trditev ne drži. Iz elektronskega sporočila, s katerim razpolagajo, je namreč razvidno, da je Podgoršek vnaprej pričakoval, da bo račun plačal nekdo drug.

Romantika - Podgoršek
Ponudba: Brezplačna romantika za ministra Podgorška in soprogo? Vir: Posnetek zaslona

Podgoršek je namreč v elektronskem sporočilu osebi, katere ime hranijo v uredništvu, pred dopustovanjem posredoval ponudbo za paket ČISTA ROMANTIKA + dodaten dan, ki jo je prejel od hotela in za katero je prosil, da se posreduje predstavniku KŽK Davidu Poštraku.

Poštrak pa je nato poskrbel za rezervacijo in plačilo računa.

Ne glede na to minister Matej Tonin še naprej podpira Podgorška in ga slika kot žrtev izsiljevanja.

Na to se je že odzval Poštrak kot predstavnik KŽK. »Obtožbe gospoda Podgorška o izsiljevanju s strani KŽK so klasična oblika preusmerjanja pozornosti z lastne odgovornosti, če pa je g. Podgoršek dejansko vložil ovadbo, bomo z veseljem pravosodnim organom predstavili vse razpoložljive informacije, ki nedvomno potrjujejo vse naše zapisane navedbe,« je pojasnil.

»Zavajajoče so tudi njegove trditve, da je minister ves čas ščitil interese 'gorenjskih kmetov'. V resnici je delal za skupino privilegiranih kmetov, ki jim je iz njemu znanih razlogov nameraval podeliti zemljišča, ki so v lasti sklada kmetijskih zemljišč, na nezakonit način, brez razpisa. Podjetje KŽK je za ministrovo bivanje prejelo račun s strani hotela Bohinj in ga dejansko tudi plačalo dne 6. februarja letos,« je dodal Poštrak.

Na družbenih omrežjih pa je zaokrožila vrsta šal in dovtipov na račun odstopljenega kmetijskega ministra. Mnogi se sprašujejo, zakaj bi sami še plačevali račune, če pa jih minister ne plačuje?

Drugi sprašujejo, ali morajo v drugih državah res plačevati hotelske storitve, če pa tega ministru ni potrebno?

Tretji pa celo sarkastično »navijajo« za to, da sedanje vladne stranke zmagajo na volitvah, da bi bili rešeni »nesramnosti«, ko jim gostinci za pojedeno in popito – izdajajo račune.

To je torej ta »etika« vladnih funkcionarjev sedanje vlade.

Kmalu jim na srečo lahko vsi, ki to dogajanje osupli spremljamo – izstavimo račun.

Na volitvah.

Delite članek