REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Majski hrošči: Obramba Studia City je zapoznela televizijska žajfnica, upor brez tveganja in s predvidljivim koncem

Majski hrošči: Obramba Studia City je zapoznela televizijska žajfnica, upor brez tveganja in s predvidljivim koncemMajski hrošči - Marcel Štefančič in Igor Bergant. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Skratka, lepo je, da ste se oglasili, ampak ne se nam delati velike heroje. Ker ste nam s svojimi zapoznelimi protesti prav vsi, ki ste v tej fazi najbolj glasni - čisto jasni.

V ponedeljek je slovenska javnost lahko spremljala dve večerni oddaji, ki sta spominjali na nekdanji Studio City.

Ekipa, zbrana okoli Marcela Štefančiča je namreč v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) pripravila oddajo Studio 9. maj, v njej pa sta gostovala kandidat za novega premierja Robert Golob in filozof Slavoj Žižek.

Hkrati pa je nova garnitura na javni RTV Slovenija prevzela studio Studia City, vendar je po dveh zavrnitvah »novih« voditeljev pod vodstvom »tretjerazrednega« (kot se je predstavil sam) Marka Milenkovića predvajala retrospektivne posnetke izpred več kot tridesetih let, v katerih pa je blestel tudi Franci Zavrl.

Obenem je Programski svet RTV SLO, praktično zaradi »nezanimanja« urednikov in novinarjev za prevzem vloge Marcela Štefančiča oddajo dejansko ukinil.

Studio 9. maj je v SMG pritegnil veliko pozornosti, kar kažejo tudi podatki o gledanosti.

Studiu City naj bi se poklonili tudi v ponedeljkovi oddaji Tednik, vendar je po informacijah N1 objavi že pripravljenega prispevka nasprotovala odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik.

Marcel Štefančič je tako vodil posebno oddajo Studio 9. maj, sočasno pa je bila v klasičnem terminu na RTV SLO na sporedu retrospektiva oddaj Studia City, ki jo je vodil novinar Marko Milenković.

Vse doslej nismo bili priče nekega velikega upora novinarjev RTV SLO, kaj šele res učinkovite stavke. Nasprotno, nekateri so zelo radi pomagali rušiti hišo od znotraj.

Ta je že v uvodnem nagovoru naslovil slona v sobi in se rednim gledalcem Studia City opravičil, da »namesto oddaje, ki ste jo spremljali vsa ta leta, zdaj vidite mene.«

Milenković je dejal, da je naloga vodenja padla nanj, saj ni bilo nikogar drugega.

»Natančneje zato, ker sta dva kandidata pred mano zaradi groženj umaknila svoje soglasje,« je opisal in poudaril, da je bil za vodenje oddaje šele tretja izbira.

»Sem tisti tretjerazredni novinar, pred katerimi so pred nekaj dnevi svarili podporniki Studia City oziroma podporniki njegovega zadnjega voditelja na protestu pred javno RTV hišo, saj da prevzemamo in onečaščamo to hišo, ki so jo vzeli za svojo,« je dejal.

Marcel Štefančič
Marcel Štefančič. Vir: Posnetek zaslona
Janšistični kadri so začeli izvajati čistke zoper drugačemisleče na javni televiziji že lani poleti in so se te potem stopnjevale vse do volitev. Vendar vse doslej nismo bili priče nekega velikega upora novinarjev RTV SLO, kaj šele res učinkovite stavke.

Besede Marka Milenkovića so se nanašale na protestni dogodek ob dnevu svobode medijev, ki ga je pred RTVS prejšnji teden organiziral Sindikat novinarjev Slovenije, na njem pa so tudi ustvarjalci Studia City opozorili na »neprimerne poteze vodstva« javne TV hiše.

Novinarji RTV SLO so opozorili, da so se več kot tridesetim letom Studia City želeli pokloniti tudi z desetminutnim prispevkom v ponedeljkovi oddaji Tednik, a prispevek v oddaji na koncu ni bil predvajan.

»Nocoj je tudi oddaja Tednik. Boste videli že narejen prispevek o Studiu City, njegovem nastanku, zgodovini oddaje … Nope. Prepovedano,« je na Facebooku opozorila novinarka RTVS Eugenija Carl.

Po informacijah N1 je objavi prispevka, ki je pregledal ključne zgodovinske trenutke Studia City in v katerega so bili vključeni nekdanji ustvarjalci oddaje, že v petek nasprotovala odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik, saj naj bi se vsebinsko prekrival z retrospektivno oddajo Studia City, ki je sledila Tedniku.

Vse skupaj je seveda samo vrhunec lomastenja janšističnih kadrov po javni televiziji.

Upor Marcela Štefančiča in njegov medijski protiudarec z oddajo je bil sicer izveden zelo učinkovito in domiselno, izbira gostov – glavnega ideologa Levice Slavoja Žižka in kandidata za predsednika vlade Roberta Goloba – pa je nazorno pokazala, da se je prava moč že preselila v gledališče in da ni več na sedežu javne televizije, pa čeprav ima tam večjo gledanost in večje tehnične možnosti za širjenje svojih vsebin.

Toda po vsem skupaj ostaja tudi nekaj grenkega priokusa.

Janšistični kadri so začeli izvajati čistke zoper drugačemisleče na javni televiziji že lani poleti.

In so se te potem stopnjevale vse do volitev.

Vendar vse doslej nismo bili priče nekega velikega upora novinarjev RTV SLO, kaj šele res učinkovite stavke.

Večina je tiho trpela zelo sporne in tudi nezakonite poteze vodstva, ki se je vmešavalo v vsebino dela na RTV Slovenija, ne da bi bilo vodstvo Zavoda soočeno z resnejšim odporom v samih novinarskih vrstah.

Nasprotno, nekateri so zelo radi pomagali rušiti hišo od znotraj.

Igor Bergant
Upal si je zvijačno kritizirati vodilne RTV SLO, toda šele pred samimi volitvami in neposredno po njih. Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

Do vidnega upora tako samega Marcela Štefančiča in nato nekaterih voditeljev (npr. Igorja Berganta) ter protestnega nošnje majic z napisom »Studio City« je prišlo šele pred samimi volitvami in neposredno po njih.

Prav Bergant si je že pred tem prislužil resno kritično klofuto s strani filozofa Borisa Vezjaka.

Bergant je namreč pred samo nekaj meseci kritiziral tiste, ki so zaradi pasivnosti - kritizirali novinarje RTV SLO.

Igor E. Bergant bi kritiko načeloma sprejel, kajti »seveda potrebujemo tudi podporo javnosti«, ampak mora biti konstruktivna.

Zveni že znano in nadvse sumljivo, je pripomnil Vezjak.

»Njegov jezik je, čeprav so razmere skrajno dramatične, izmikajoč, ohlapen in celo prazen, kar sem že nakazal; novinar se redko odloča za konkretizacije svojih ugotovitev, ne navaja zares konkretnih dogodkov ali vpletenih imen, hkrati pa operira s širokimi in eluzivnimi deskripcijami.

Njegovo izmikanje nekateri pojasnjujejo z nastopi skupaj s politiki vladajoče garniture.

Njegovo izmikanje nekateri pojasnjujejo z nastopi skupaj s politiki vladajoče garniture, kot le nekaj dni nazaj, kjer je očitno honorarno povezoval sicer znanstveni dogodek na Alma Mater ob nastopu ministra Marka Borisa Andrijaniča, pa tudi predsednika republike.

Mimogrede, vodstvo Alma Mater je sicer izrecno podprlo gibanje Povežimo Slovenijo z Zdravkom Počivalškom, Francem Kanglerjem in Marjanom Podobnikom, v svojih prostorih pa tudi gosti njihove dogodke«, je spomnil Vezjak.

Igor E. Bergant dejansko kritizira Marcela Štefančiča, je bil prepričan Vezjak in ob tem spomnil na sporno Bergantovo izjavo, češ da »histerija z obeh strani škoduje.«

»Skratka, brez pretirane kritike in histerije, prosim!

Ne sprašujte, kaj se dogaja na drugem programu, kaj je z demontažo informativnega programa in s cenzuro, kaj počne v programu Možinov Utrip in zakaj je Žiga Turk novi kolumnist na MMC, zakaj v Studiu City ni Roberta Goloba in zakaj oblačenje suknjiča v isti oddaji šteje za seksizem, kot pravi vlada.

Zaupajte jim, novinarjem, vse je pod kontrolo in vse bo v najlepšem redu!« je držo Igorja Berganta in drugih sedaj (po volitvah!) tako uporniških novinarjev in voditeljev na RTV SLO komentiral Vezjak.

Ne nazadnje, pomenljivo je že to, da si je Bergant (in njemu podobni medijski pogumneži) upal nekaj malce odkrito kritičnega, sicer skrbno zavitega v celofan leporečja - omeniti v živo ob koncu oddaje Odmevi šele tedne po volitvah (posnetek zgoraj), ko je bilo torej že vsakomur jasno, da garnitura Janeza Janše odhaja na smetišče zgodovine.

Če prevedemo: Tudi če bi SDS še danes vladala, mu ne bi bilo hudega. V ključnih trenutkih je Igor Bergant pazil, da se nikomur ni zameril...

Pri tem ne smemo pozabiti, da je Igor Bergant kot govorec novinarjev celotnega Informativnega programa (?!) le nekaj ur po sramotnem sprejemu spornega Programsko-produkcijskega načrta (PPN), ki je pospešil pogreb RTV Slovenija, javnost presenetil z ugotovitvijo, »da omenjene spremembe sploh niso povezane s poskusom politizacije

Če prevedemo: Tudi če bi SDS še danes vladala, mu ne bi bilo hudega.

V ključnih trenutkih je Igor Bergant zelo pazil, da se nikomur ni zameril...

Skratka, šele tedaj, ko je bilo že jasno, da bo nova vlada z novim zakonom itak pometla s sedanjim vodstvom javne RTV in njegovega nedela, katerega moto je udinjanje propadli politiki SDS (predvsem pa Janezu Janši in njegovim oprodam), se nam je Igor Bergant oglasil z mislijo Goetheja in stavkom, da se »na lažeh pač ne da graditi«.

In potem smo opazili še neke novinarke in voditeljice informativnih oddaj na RTV SLO, ki so sramežljivo dvignile svoj glas proti represiji in cenzuri na javni RTV - v črnih majičkah z napisi Studio City.

Studio City
Tiha podpora tudi v oddaji Tarča. Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

Pred tem pa so na RTV SLO mirno povozili že oddaje Politično, Globus in celo vrsto drugih…

Skratka takrat, ko je bilo že jasno, da uporniki sploh ne morejo ničesar izgubiti, so se hrabro in vztrajno pojavili pred kamerami...

V partizanih so takim rekli majski hrošči.

Dan zmage Marcel in Golob
Dan zmage: Golob in Marcel. Vir: Posnetek zaslona

Seveda je lepo, da smo jih naposled videli na pravi strani.

In ne pozabimo - ob tem se bodo ti novinarji morali za svojo »rešitev« iz krempljev janšizma zahvaliti tako javnosti kot politiki. Javnosti se bodo še lahko zahvalili brez posledic, politika pa, tudi najboljša, lahko za svoje usluge prej ali slej izstavi tudi račun.

Ampak za njihovo svobodo in javno televizijo so se v veliko večji meri v dveh letih kolesarjenja izborili »navadni ljudje«, protestniki, kot pa ti novinarji.

Ti so danes, ko je jasno, da so diktaturi na RTV Slovenija šteti dnevi, pač postali zelo hrabri.

Saj je prav, da je tako, ampak lepše bi bilo, če bi bili tako odločni že pred letom dni.

In tedaj mogoče sploh nikoli ne bi prišlo tako daleč, da jih je na koncu morala reševati publika in politika.

Skratka, lepo je da ste se oglasili, ampak ne se nam delati velike heroje.

Ker ste nam s svojimi zapoznelimi protesti prav vsi, ki ste v tej fazi najbolj glasni - čisto jasni.

In ne pozabimo - ob tem se bodo ti novinarji morali za svojo »rešitev« iz krempljev janšizma zahvaliti tako javnosti kot politiki.

Javnosti se bodo še lahko zahvalili brez posledic, politika pa, tudi najboljša, za svoje usluge prej ali slej izstavi tudi račun.

In potem bomo znova na začetku…

Delite članek